Rozpoltenosť americkej rozviedky v Trumpovej ére oslabuje USA

Rozpoltenosť americkej rozviedky v Trumpovej ére oslabuje USA

Washington 7. júna 2018 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Luis M. Alvarez)

 

Izraelský bezpečnostný expert Avigdor Eskin (rodák z Moskvy, žijúci v Izraeli) publikoval na portáli Ria informácie o problémoch, ktorým momentálne čelia odborníci z radov amerických tajných služieb.

Na snímke Michael Hayden

Michael Hayden, bývalý riaditeľ CIA a Národnej bezpečnostnej agentúry v USA vydal knihu s názvom “The assault on intelligence”, čo možno preložiť ako “útok na inteligenciu”, alebo “úder intelektu”. Sám autor sa v úvode knihy priznáva, že naschvál vybral názov so skrytým zmyslom. Hlavná myšlienka knihy je však obsiahnutá v podtitulku, ktorý znie “Americká národná bezpečnosť vo veku lží”. Sám Hayden označil dnešnú dobu ako dobu “postpravdovú”.

Reklama

Kniha odráža pesimistický názor bývalej hlavy CIA. Podľa Haydena sú dnes USA podobné “trojvrstvovej torte lži, Spodnú vrstvu predstavuje americká spoločnosť, strednú vrstvu Donald Trump a jeho politika a hornú vrstvu – ruský zásah do amerických politických záležitostí. Podľa literárnych kritikov ide o ťarbavé prirovnanie, Hayden však nie je literát. Hayden len chcel povedať, že americká spoločnosť nedokáže prijať racionálnu analýzu založenú na faktoch, ale uprednostňuje  intuitívny a kmeňový prístup (náš – cudzí), ktorý determinuje celé ďalšie smerovanie americkej spoločnosti. Práve intuitívny a kmeňový prístup zapríčinil víťazstvo Trumpa v amerických prezidentských voľbách.

Podľa Haydena Trumpová politika a jeho vyhlásenia len prispievajú k prehlbovaniu rozporov a roztrieštenosti americkej spoločnosti. Vo svojej knihe Hayden tvrdí, že Rusko túto skutočnosť využíva na posilnenie entropického procesu a čoraz viac pôsobí ako katalyzátor chaosu v USA.

Reklama

Inými slovami, USA začínajú čoraz viac ignorovať princípy definované európskym osvietenstvom a začínajú čoraz viac preferovať iracionálne myslenie. Podľa Haydena je to reakcia na proces globalizácie a chyby, ktoré urobili predchádzajúce administratívy vo Washingtone. Trump však značne posilnil negatívne a deštruktívne tendencie v rámci americkej spoločnosti, čo využívajú ruské tajné služby. Hayden sa však napriek všetkému domnieva, že len Čína môže byť skutočným konkurentom USA, Rusko už pomaly opúšťa svetovú geopolitickú scénu a jeho možnosť zasahovať v budúcnosti začína byť obmedzená.

Hayden niekoľkokrát vo svojej knihe zdôraznil, že nesleduje koncepciu odstránenia súčasného amerického prezidenta a práve naopak, doporučuje všetkým štátnym inštitúciám aby robili všetko o čo Trump žiada. Nahradiť Trumpa bude následne možné v roku 2020, Hayden nepredpokladá, že by Trump mohol byť americkým prezidentom aj druhé volebné obdobie. Hayden poukazuje na skutočnosť, že Senát a Kongres sú voči Trumpovi v súčasnej dobe relatívne lojálni, opozíciu Trumpovi predstavujú vládne agentúry a predovšetkým bezpečnostné služby.

Hayden dokonca priznáva, že Trump nič protizákonného a protiústavného nevykonal, no “nikto až do Trumpa neodmietal v takej miere základné princípy a skúsenosti vládnych štruktúr a štátneho aparátu”. Trump sa podľa Haydena až priveľmi spolieha na svoje zásady a intuíciu. Hayden pochybuje o tom, že by Mullerova komisia dokázala nájsť skutočné dôkazy, ktoré by potvrdili spoluprácu Trumpa s ruskými štruktúrami v čase volebnej kampane. Napriek uvedeným skutočnostiam však Hayden zastáva stále výrazné protitrumpovské stanovisko.

Možno keby Haydenova kniha bola memoárom, ktorý by obsahoval pocity zo strany nespokojného dôchodcu, záujem o knihu by bol zanedbateľný. V prípade Haydenovej knihy však môžeme hovoriť o ideologickom manifeste, ktorý vyjadruje náladu v skupine vplyvných odborníkov zo špeciálnych služieb. Ku knihe sa pozitívne vyjadril aj  Michael Morrel, bývalý zástupca šéfa CIA. Morellova kritika na stranu Trumpa je takisto veľmi opatrná, Morell však neskrýva svoju solidaritu s Haydenom a súhlasí s väčšinou Haydenových názorov. Knihu možno vnímať ako ideologický základ a podporu pre nezmieriteľného a radikálneho Trumpovho protivníka, takisto bývalého riaditeľa CIA Johna Brennana. A takisto bývalý riaditeľ Národnej rozviedky James Klepper otvorene obhajuje Haydenovu knihu a názory v knihe prezentované. O tom, že Haydenova kniha sa stáva “Bibliou” frustrovaného bývalého šéfa FBI Jamesa Komiho, ktorého uvoľnil z jeho funkcie Trump, niet pochýb.

Hayden a ďalší odborníci z bezpečnostných služieb, ktorých odstavil Donald Trump vyčítajú Trumpovi viacero prehreškov. V prvom rade mu vyčítajú, že Trump ich neposlúchol a trval na zákaze vstupu do USA občanom ôsmych moslimských krajín, ktoré najviac kritizovali politiku USA. To ešte viac zhoršilo obraz USA v arabskom svete. Veľmi tvrdo kritizujú Trumpa za zrušenie jadrovej dohody s Iránom. To je viac menej jasné, pretože uvedenú dohodu doporučili práve oni vo funkcii bezpečnostných expertov. No najväčšie znechutenie vyvolávajú Trumpové iniciatívy, smerujúce k zlepšeniu existujúcich vzťahov s Moskvou.

Reklama

Hayden a spol. sa vyjadrujú kriticky voči Trumpovi. Ich vzťah k Rusku je determinovaný osobným nepriateľstvom. Podľa nich zásah ruských hackerov do elektronickej pošty Demokratickej strany a publikovanie materiálov z Wikileaks treba vnímať ako otvorený útok voči USA. Hayden takisto vo svojej knihe interpretuje zaujímavý príbeh z roku 2015 o tom, ako neznámi hackeri z Petrohradu spoločne s ultrapravými aktivistami z USA vyvolali paniku v Texase, kde začali podľa Haydena údajne uvažovať aj o možnosti  vyhlásiť výnimočný stav. Podľa Haydena texaský guvernér bol prinútený vyzvať k zásahu Národnú gardu, tá sa pripravovala na zvládnutie protestov v Texase a vlnu represií.

Čo sleduje Michael Hayden svojou knihou ktorou oslabuje autoritu súčasného prezidenta Donalda Trumpa a démonizuje Rusko? Hayden pripravuje pôdu pre relativizáciu výsledkov práce komisie, ktorá sa zaoberala ruským zásahom do amerických prezidentských  volieb. Takisto sa snaží pripraviť pôdu pre ďalšie útoky voči Trumpovi a jeho knihu možno vnímať ako výstrahu všetkým, ktorí by sa podobne ako Trump rozhodli vstúpiť do konfliktu s “deep state” v USA. Samotný Michael Hayden samozrejme otvorene existenciu “deep state” odmieta.  Donalda Trumpa však evidentne čaká ešte dlhý zápas s neistým koncom, tento zápas však čoraz otvorenejšie nadobúda emocionálny a iracionálny charakter.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali