Rozhovor s Borisom Kollárom: systémové strany už 26 rokov len plnia príkazy svojich sponzorov a na voličov zvysoka kašlú

Rozhovor s Borisom Kollárom: systémové strany už 26 rokov len plnia príkazy svojich sponzorov a na voličov zvysoka kašlú

Bratislava 2. marca 2016 (HSP/Foto:Boris Kollár)

 

Prinášame vám rozhovor s Borisom Kollárom – predsedom strany Sme rodina, o tom, prečo sú tieto voľby dôležité a o čo v nich ide.

Prečo pripisujete tohtoročným voľbám dôležitosť?

Reklama

Hlavnou témou týchto volieb je, či chceme nechať všetko bežať tak ako doteraz, alebo chceme mať v parlamente ľudí, ktorí nie sú nikomu zaviazaní. Iba takíto ľudia môžu robiť rozhodnutia v prospech svojich voličov, pretože tzv. systémové strany už 26 rokov len plnia príkazy svojich sponzorov a na voličov zvysoka kašlú.

Na snímke predseda politickej strany Sme rodina Boris Kollár
Na snímke predseda politickej strany Sme rodina Boris Kollár

Aké to má následky?

Reklama

Tieto štandardné strany svojou politikou spôsobili, že väčšinu hodnôt vyprodukovaných slovenskou ekonomikou  skonzumuje iba úzka skupina oligarchov a finančných skupín. A len ten zvyšok sa prerozdelí medzi pracujúcich ľudí. A to stačí iba na tretinovú úroveň platov v porovnaní s Rakúskom alebo Nemeckom.

Následkom je taktiež čoraz viac daní a odvodov pre zamestnancov, a malých a stredných podnikateľov, zatiaľ čo veľké nadnárodné firmy, domáci oligarchovia a finančné skupiny vyvážajú svoje zisky do zahraničia. Je to nielen nevlastenecké, ale aj amorálne a protizákonné.

Aké opatrenia má pripravené Vaše hnutie?

Daňovú spravodlivosť!

Zamestnanci, malí a strední podnikatelia by mali platiť rovnú daň zo zisku na úrovni 16 %.

Reklama

Firmy podnikajúce na základe licencie od štátu, napríklad banky, poisťovne, pôžičkárne alebo telekomunikační operátori by mali platiť približne dvojnásobnú daň vo výške do 33 %.

Monopoly ako elektrárne, plynárne by mali platiť ešte vyššiu daň zo zisku, a to vo výške do 50 %.

Okrem rovnej dane vo výške 16 % chceme malých a stredných podnikateľov podporiť tým, že budú dostávať podobné stimuly ako veľkí zahraniční investori.

Viete, automobilky alebo výrobcovia elektroniky sa môžu kedykoľvek rozhodnúť, že presťahujú svoje výrobné linky do zahraničia. Domáci malí a strední podnikatelia budú vždy fungovať na Slovensku.

Slovenský štátny rozpočet stráca ročne 2,5 miliardy eur, pretože finančná správa dôsledne nepostihuje podvody pri DPH. Ďalšie stámilióny strácame tým, že umožňuje daňové úniky do daňových rajov ako aj veľkým koncernom prelievať zisky do ich materských krajín. Vedeli by ste navrhnúť nejaké nové zákony, ktoré by to zastavili?

Reklama

Nepotrebujeme žiadne nové zákony ani informačné systémy. Finančná správa má dostatok nástrojov a informácií, aby tieto peniaze mohla vymôcť. Sú iba dve možnosti, prečo to finančná správa nerobí: buď ju riadia diletanti, alebo nie je vôľa, aby boli daňoví delikventi postihovaní.

Našťastie, naša daňová legislatíva umožňuje dodaniť daňových špekulantov aj spätne a my sme pripravení to urobiť.

Na Slovensku prebiehajú 3 milióny exekúcií. Navrhujete pre nich exekučnú amnestiu?

Ľudia, na ktorých bola uvalená exekúcia sa stali novodobými “otrokmi”. Všetko, čo zarobia, im aj tak zoberie exekútor. Chceme dať týmto ľuďom šancu, aby mohli ekonomicky začať odznova. Budú musieť splatiť istinu úverov, ktoré si zobrali, no všetky tie navýšenia a poplatky im budú odpustené. Takéto opatrenie úspešne zaviedli v Slovinsku a Chorvátsku.

Chcete obnoviť aj potravinovú sebestačnosť?

Slovenská ekonomika prichádza ročne o miliardu eur iba preto, že zo zahraničia dovážame potraviny, ktoré vieme vyprodukovať aj doma. Najviac potravín dovážame z Nemecka , Česka a Poľska. Tieto krajiny majú podobné klimatické podmienky, a napriek tomu z nich dovážame napríklad zemiaky, jablká, mäso.

Prečo to tak je?

Pretože vláda prideľuje eurodotácie nezmyselne, podľa plochy obhospodárovanej pôdy. „Agrobaróni“ na nej preto pestujú repku olejnú, ktorú stačí zasiať a pokosiť, a potom predať na biopalivo. Preto máme v poľnohospodárstve nízku zamestnanosť, a preto máme aj nízku potravinovú sebestačnosť.

Aj slovenskí farmári by mohli produkovať dostatok potravín, ale dnes sa im oveľa viac oplatí prenajať si pôdu a pokosiť. Takúto antisociálnu a hlúpu dotačnú politiku dnes robí naša vláda. Vláda dokonca povoľuje prenajímať pôdu zo štátneho Slovenského pozemkového fondu (SPF) kadejakým agrobarónom, ktorí na túto pôdu poberajú eurodotácie. Rozdiel v cene medzi prenájmom od SPF a dotáciou na hektár je v priemere až šesťnásobný! To znamená, že nejaký chytrák si prenajme pôdu za milión eur a na eurodotaciách dostane 6 milionóv. Ak by štát prenajal tú istú pôdu akémukoľvek podniku pod kontrolou štátu, zarobil by na eurodotáciách šesťkrát viac ako dnes na prenájme pôdy!

V parlamente neprešiel návrh zákona, aby zviera nebolo považované za vec. Aký postoj máte k tejto otázke?

Reklama

Zviera nie je vec. Každý, kto má doma napríklad psíka tak vie, že to je člen domácnosti a ak uhynie tak plače celá rodina. A malo by to mať oporu v zákone, aby sme sa k živým tvorom nesprávali ako k nejakej veci. Predsa neni normálne, aby nejaký dement priviazal psa na reťaz a nechal ho tam uhynúť hladom, či zamrznúť. Proste za takéto týranie zvierat musí byť dostatočne odstrašujúci trest. To sa týka aj tzv. množiteľov.

Boli ste jediný z politikov, ktorý prišiel demonštrovať pred nórsku ambasádu proti praktikám juvenilnej justície…

Rozhodol som sa podporiť tento protest, keďže si neviem a ani nechcem predstaviť, čo prežívajú matky, ktorým úrady vezmú deti. Nechcem, aby táto zvrátená legislatíva bola aj na Slovensku. Je to biznis s deťmi a je to obrovské svinstvo. Rovnaké svinstvo je, že všetci súčasní politici uprednostnili dobré vzťahy s Nórskom pred pomocou takto postihnutým rodinám.

Prečo naše zdravotníctvo nefunguje dobre?

Položme si otázku, ako je možné, že slovenské nemocnice kupujú prístroje CT a MR za dvojnásobné ceny ako nemocnice v Čechách?

Reklama

Odpoveď je jednoduchá, pretože práve tí, ktorí by mali kvalitu nášho zdravotníctva strážiť, pomáhajú kryť odlievanie peňazí mimo zdravotný systém. Navyše, tieto peniaze končia v daňových rajoch a väčšinou nie sú na Slovensku ani zdanené.

Bez výmeny ľudí, ktorí kryjú finančné skupiny na ministerstve zdravotníctva, finančnej správe, úrade na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa nezmení v slovenskom zdravotníctve nič.

Čo toľko omieľaná transformácia nemocníc?

Sme zásadne proti. Transformácia nemocnice na akciovú spoločnosť je iba prvý krok k tomu, aby nemocnica skončila v rukách niektorej finančnej skupiny.

Zdravotné poisťovne?

Reklama

Nevadí nám viac zdravotných poisťovní, ale sme za zákaz zisku v zdravotných poisťovniach. Myslíme si, že je nemysliteľné, aby si zdravotná poisťovňa z povinných zdravotných odvodov odlievala peniaze do daňových rajov.

Navrhujete aj zrušiť doplatky za lieky pre dôchodcov?

Naši dôchodcovia desiatky rokov pracovali, platili dane a zdravotné odvody. Považujem za spravodlivé, aby nemuseli veľkú časť svojich dôchodkov míňať na lieky. Je choré, aby sa nejaká babička musela rozhodovať, či si kúpi jedlo alebo lieky.

Hlavnou témou pre Vás však zostáva invázia migrantov…

Určite, takýto presun obyvateľstva sa už dá prirovnať k sťahovaniu národov, ktoré v minulosti viedli k pádu civilizácií, napríklad starovekého Ríma. Preto ak urobíme chybu v migračnej otázke, môže vzniknúť problém, ktorý sa už nebude dať vyriešiť, pretože do Európy prichádzajú milióny ľudí, ktorí majú úplne odlišné civilizačné návyky ako my. A títo ľudia sú pevne odhodlaní, že sa nechcú prispôsobiť nášmu spôsobu života, ale naopak, chcú od nás, aby sme sa prispôsobili ich životnému štýlu. Z toho nevyhnutne plynú konflikty ako sme toho boli svedkami v Nemecku alebo Francúzsku.

Na Slovensku máme stáročnú skúsenosť s Rómami. Ich populácia rastie a problémy so spolunažívaním zvládame len veľmi ťažko a to Rómovia nepresadzujú šaríu.

90 % ľudí prichádzajúcich do Európy nebolo ohrozených na živote. Sú to ekonomickí imigranti. Predtým žili niekoľko rokov v Turecku alebo Libanone, kde ich život nebol ohrozený. Potom prešli cez Grécko, balkánske štáty, Maďarsko a Rakúsko. V žiadnom z týchto štátov nebol život imigrantov ohrozený.

Reklama

Dôvodom presunu imigrantov do Nemecka alebo Švédska je sociálny systém týchto štátov. Dokážeme pochopiť týchto ľudí, že chcú ísť za lepším životom. Ale nie je našou povinnosťou prijať každého, kto pochádza z ekonomicky slabšej krajiny. Takých ľudí sú na svete miliardy.

Nevieme prijať každého. Môžeme však pomáhať tým, ktorí chcú vlastným pričinením zlepšiť podmienky u nich doma.

O čo podľa Vás ide tým, čo tento exodus organizujú?

Jednoznačne zničenie európskych národov, bielej rasy, kresťanskej civilizácie. Vytvoriť tu akúsi zmiešaninu rás bez vlastnej identity, kultúry, viery a vlastenectva, dostatočne hlúpu a vykorenenú, aby poslúchala vládnucu elitu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali