Rómske gymnázium v Kežmarku má potenciál, Rómov v regióne pribúda

Rómske gymnázium v Kežmarku má potenciál, Rómov v regióne pribúda

Kežmarok 19. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Doposiaľ z gymnázia v Kežmarku vyšlo za päť maturitných rokov viac ako 90 maturantov a takmer všetci z nich šli na vysokú školu, alebo už pracujú

Elokované pracovisko košického Súkromného gymnázia v Kežmarku funguje od roku 2011. Vzniklo hlavne preto, aby sa mladí Rómovia mohli uplatniť nielen na odborných školách a učňovkách, ale aj na takomto type školy. “Cieľom je, aby mohli z gymnázia pokračovať na vysoké školy. Vieme o tom, že je veľmi málo rómskych detí, ktoré po skončení odbornej školy chcú ísť ďalej študovať,” uviedla pre TASR Helena Akimová, poverená vedením elokovaného pracoviska v Kežmarku.

Reklama
Na snímke študentka druhého ročníka elokovaného pracoviska Súkromného gymnázia Košice v Kežmarku

Školu, ktorá sídli na kraji mesta v smere na Rakúsy, navštevujú prevažne deti z okolitých rómskych osád. Od klasického gymnázia sa vo veľa veciach nelíši, rozdielom je, že sa tu študenti učia aj materinský, teda rómsky jazyk. To im podľa Akimovej dodáva väčšiu sebaúctu a viac si vážia svoj vlastný jazyk a kultúru. Školu momentálne navštevuje v troch triedach 49 žiakov, prví maturanti odtiaľto vyjdú o dva roky.

“Deti to privítali, sú rady, že môžu chodiť do takejto školy a sú na to hrdí. Ich cieľom je dostať sa z prostredia, v ktorom sa nachádzajú, realizovať sa v nejakej profesii a zmeniť svoj život. Práve táto škola je pre nich šanca, ako to dosiahnuť,” dodala Akimová. Podľa nej sú žiaci, ktorí navštevujú toto gymnázium, akousi elitou v rómskej komunite a do budúcna by sa mohli pričiniť o jej zveľadenie i o zvýšenie životnej úrovne Rómov.

Reklama

Škola počas prvých dvoch ročníkov sídlila v centre mesta, odtiaľ sa však museli žiaci aj s učiteľmi odsťahovať. Teraz sídli na periférii, v skromných priestoroch, ktoré si podľa potrieb upravili aj samotní žiaci a ich rodinní príslušníci. Záujem o prijatie na gymnázium je každý rok, na budúci ročník by sa mala otvoriť ďalšia trieda prvákov štvorročného štúdia. Na prijímacie skúšky prišlo 16 deviatakov. Škola momentálne funguje ako pobočka košického Súkromného gymnázia, jej zriaďovateľom je Nadácia Dobrá rómska víla Kesaj.

“Myslím si, že táto škola má potenciál, keďže v tomto regióne Rómov neustále pribúda. Tie rómske deti, o ktoré nám ide, sú na základných školách vo väčšine prípadov pripravované pre učilištia, mám pocit, akoby sa pred nich nestavali vyššie ciele a strednú školu im často vytypujú učitelia na základnej škole. Rodičia ani škola pred nich nekladú vyššie ciele a otvárajú sa im tak len veľmi malé dvierka do budúcnosti. Nechcem to generalizovať, len konštatujem, že v niektorých školách to takto je,” konštatovala riaditeľka košického gymnázia Anna Koptová.

Doposiaľ z tejto školy vyšlo za päť maturitných rokov viac ako 90 maturantov a takmer všetci z nich šli na vysokú školu, alebo už pracujú. “Je to veľmi ťažká a náročná práca, ale pre nás je podstatné, že naši absolventi ďalej študujú na vysokých školách, prípadne už pracujú a nie sú odkázaní na štátne dávky. Toto je najpodstatnejšie. Rómovia potrebujú silnú vrstvu inteligencie, na vytvorení ktorej však treba cieľavedome pracovať, a to žiaľ štátne školy nerobia,” konštatovala Koptová. Zároveň je jej ľúto, že proti kežmarskému rómskemu gymnáziu sa tunajší verejní činitelia postavili veľmi negatívne. “Stredné odborné školy a učilištia sa asi boja, že im vezmeme žiakov, ani samospráva nám veľmi nepomáha, je to boj. Som veľmi prekvapená a šokovaná, že je to tak, keď všetci tvrdia, že Rómovia by sa mali zmeniť, no verejný priestor sa im na to neotvára,” uzavrela Koptová.

ru

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali