Rodičia odmietajú Matovičove a Viskupičove obvinenia z diskriminácie a myslia si, že ide o “vopred pripravenú a umelo vykonštruovanú akciu”

Rodičia odmietajú Matovičove a Viskupičove obvinenia z diskriminácie a myslia si, že ide o “vopred pripravenú a umelo vykonštruovanú akciu”

Trnava 28. mája 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Kauza údajného izolovania a diskriminácie rómskeho dievčaťa počas prvého svätého prijímania v Trnave naberá na obrátkach – rodičia rómskeho dievčaťa ako aj rodičia ostatných detí plánujú na seba navzájom podať trestné oznámenia

Na snímke Jeruzalemská ulica a v pozadí Bazilika sv. Mikuláša v Trnave

Rodičia, ktorí boli predsedom OĽaNO Igorom Matovičom obvinení z rasizmu a diskriminácie mladej Rómky jednoznačne uviedli, že o diskrimináciu v tomto prípade nešlo.

Reklama

Jeden z rodičov pre denník MY Trnava povedal, že rodičia sa o prvé sväté prijímanie zaujímali s cieľom, aby mali deti krásnu oslavu. “Všetci sme sa pravidelne stretávali, dohadovali sa, ako má tento sviatok prebiehať, kto bude mať čo na starosti a spoločne sme sa vyzbierali na všetky výdavky. Mnohí z nás si pre to museli zobrať dovolenku,” poznamenal.

“Všetky deti mesiac pred prvým svätým prijímaním absolvovali nácvik obradu v kostole, spolu s rodičmi. Spomínané dievča sa nácvikov nezúčastňovalo. V piatok išli deti spoločne na svoju prvú spoveď, ju sme tam nevideli.”

Reklama

Krátko po spovedi im mali oznámiť, že príde ďalšie dieťa, ktoré sa zúčastní obradu. “Nakoľko na toto sme neboli vopred nachystaní a upozornení, nemali sme ani pre ňu pripravený darček, nemalo nacvičený priebeh slávnosti. Zostali sme zaskočení uvedenou informáciou a aj rozhorčení, že nám skutočnosť nebola oznámená dostatočne vopred.”

Podľa jeho slov, žiaden z rodičov sa nevyjadril k pôvodu dievčatka. “Veď jedno rómske dievčatko bolo medzi našimi deťmi, nebol žiadny problém, žiadne narážky, nič podobné. No ona sa pravidelne zúčastňovala spoločne s rodičmi všetkých aktivít,” dodal.

“Ak by bol zo strany matky záujem, aký uviedla, všetko by bolo inak a prijímanie mohla absolvovať ona i jej rodina s patričnou slávnosťou. Napriek všetkým okolnostiam sme sa spoločne dohodli, že by bolo seriózne, aby prispela aspoň čiastkou 30 eur s tým, že zabezpečíme pre dievčatko darček, pamätný list i fotografie. No matka dievčatka odmietla s nami komunikovať a odišla preč. Katechétka nám oznámila, že rodina je sociálne slabá. Medzi nami bola jedna mamička, ktorá rodičov požiadala o finančnú úľavu. Vzhľadom na jej situáciu tomu všetci rodičia vyhoveli. No matka malej Lucie nič také nespravila.”

Rodič si myslí, že ide o nedorozumenie, spôsobené neochotou spolupracovať a prispôsobiť sa vopred dohodnutým podmienkam. “A na naše obrovské zhrozenie obvinenie z diskriminácie. Celá situácia navodzuje dojem, že ide o vopred pripravenú a umelo vykonštruovanú akciu.”

Matka 11-ročného dievčaťa ma iný názor. “Jednoznačne to bolo kvôli farbe pokožky. Lucku nechceli ani len natočiť na spoločné video. Neklamem, pokojne môžem ísť aj na detektor lži. Ja mám svedomie čisté. Všetko je o normálnej komunikácii, všetko mohlo dopadnúť úplne inak,” dodala v rozhovore pre MY Trnava matka rómskeho dievčaťa.

Reklama

Pre Nový čas priznala, že po incidente ju kontaktovalo niekoľko právnikov, ktorí jej rodine ponúkli právnu pomoc. Údajne zvažuje žaloby na farnosť ako aj na ostatných rodičov.

Zároveň sa objavili informácie, že údajne poškodená rodina je príbuzná už zvoleného europoslanca Petra Polláka, ktorého vo svojom volebnom videu spomínal a vyzýval voliť Igor Matovič. Na pravdivosť informácie sme sa opýtali samotného Polláka. Hovorca strany OĽaNO Matúš Bystriansky nám poskytol jeho stanovisko:

“Nie som v príbuzenskom ani v žiadnom inom vzťahu k rodine poškodeného rómskeho dievčatka. Ju ani jej rodinu vôbec nepoznám a netuším, ako mohol takýto hoax vzniknúť,” vysvetlil Pollák.

“V každom prípade, veľmi ma mrzí vzniknutá udalosť, najmä kvôli deťom, ktorým táto situácia poznačila ich významný deň. Odsudzujem akékoľvek prejavy rasizmu či rasovej neznášanlivosti,” dodal.

 

Reklama

Košiar: Nebudem Matovičovi brániť, ak mi dá urobiť niekde na fasádu malú tabuľku

Matovič sa vo svojom videu vyjadril nielen k miestnemu kňazovi, ale aj kňazovi Jánovi Košiarovi.

“Ten kostol je možno známy aj tým, že v ňom pôsobil najväčší fanúšik Kotlebovej fašistickej strany, myslím že sa volal pán Košiar,” uviedol v sobotnom videu na Facebooku poslanec Igor Matovič.

Na slová opozičného politika reagoval kňaz Ján Košiar, ktorý pre Hlavné správy uviedol, že Igor Matovič “ako kresťan katolík zneužil prvé sväté prijímanie v Bazilike sv. Mikuláša vo svojej rodnej Trnave, na ktorom sa aj osobne zúčastnil aj so svojim bratrancom Jozefom Viskupičom, predsedom Trnavského samosprávneho kraja – jeho syn bol tiež vo volebnú sobotu 25. mája na prvom svätom prijímaní. V poriadku, veď tak to má v katolíckych rodinách byť.”

Dodal, že Matovič svojim volebným šotom vyvolal dojem, že Trnava je rasistické mesto. “Toto nech nám nepodsúva, to iste nie je pravda. Totiž, hovorí sa, že v slovenskom Ríme je každý s každým rodina, a tak sa človek ťažko ubráni podozreniu, či to všetko nebolo vopred pripravené. Kto všetci boli tí rodičia, ktorí si „neželali, aby rómske dievča sedelo pred oltárom v lavici s ostatnými,“ napísal Nový čas, sa nemáme možnosť dozvedieť, lebo platí norma GDPR. Takže poistené to bolo z každej strany. Stanovisko k „incidentu“ vydala aj Farnosť sv. Mikuláša, ktoré potvrdila aj Tlačová kancelária KBS. Prípadu sa venovali viaceré médiá, aj Hlavné správy.

“Matovič vo svojom príhovore spomína aj mňa,” že Hrubý kostol v Trnave je známy tým, že v ňom pôsobil pán farár Košiar“. A ja som si doteraz myslel, že Bazilika sv. Mikuláša v Trnave je známa najmä vďaka zázračnému obrazu Panny Márie.”

“Ale nebudem pánovi Matovičovi brániť, ak mi dá urobiť niekde na fasádu malú tabuľku, že som pôsobil v tomto kostole. Jeho bratranec z titulu svojej funkcie to iste vybaví s pamiatkovým úradom. Spomenul tiež „Kotlebovu fašistickú stranu“, ktorú najvyšší súd za takú 29. apríla 2019 neuznal a nezrušil…,” uviedol.

“Na nemiestne používanie slova fašizmus ako nadávky (nielen zo strany Igora Matoviča) som pána poslanca a predsedu OĽaNO upozornil spolu s písomnou gratuláciou, hneď po voľbách, 8. marca 2016. Ako prílohu som mu vtedy poslal prednášku Prof. Giovanniho Cantoniho, ktorá bola v slovenčine viackrát publikovaná, naposledy v Kultúre v marci 2016. O, tempora, o mores,” dodal Ján Košiar.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali