Rezort obrany vyhlási laureátov 19. ročníka ankety Vojenský čin roka

Rezort obrany vyhlási laureátov 19. ročníka ankety Vojenský čin roka

Bratislava 5. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Ministerstvo obrany SR aj tento rok ocení mimoriadne činy vojakov, ale aj ľudí „bez uniformy“ za nezištnú pomoc v núdzi, za záchranu života či za budovanie vojensko-civilných vzťahov

Pietna spomienka pri príležitosti 97. výroèia tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika za úèasti prezidenta SR Andreja Kisku a ministra obrany SR Petra Gajdoša (na snímke) pri Mohyle M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji 3. mája 2016.
Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš pri Mohyle M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji 

Do 19. ročníka ankety Vojenský čin roka 2015 prišli desiatky podnetov z ozbrojených síl, ale aj od občanov, ktorí s vojakmi spolupracujú. Vyhlásenie laureátov sa uskutoční v utorok 7. júna 2016 o 17.-tej hodine v Klube Ministerstva obrany SR. Ocenenia si prevezmú v kategóriách „záchrana života“, „pomoc verejnosti“ a „priateľ armády“.

Reklama

„Prišlo nám množstvo výnimočných príbehov a bolo skutočne veľmi náročné vybrať, ktoré sú tie „najsilnejšie“. Ocenenie by si určite zaslúžili všetci, pretože v dnešnej uponáhľanej dobe si každá nezištná pomoc zaslúži obdiv a určite sa nedá vložiť do nejakej „tabuľky výsledkov“. Moje poďakovanie preto patrí všetkým, ktorí sa v našej ankete s dlhoročnou tradíciou ocitli,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

V kategórii „záchrana života“ je nominovaný rtn. Andrej Adamko za poskytnutie pomoci zraneným vojakom po páde vrtuľníka v priestoroch veliteľstva Resolute Support v Afganistane. Ďalšími nominovanými sú príslušníci vojenskej polície kpt. Ľuboš Drevenák, nrtm. Eduard Guzlej, rtm. Rastislav Boľoš a rtn. Michal Hanes za prvú pomoc zraneným pri vážnej dopravnej nehode troch áut vo Zvolene. Nominovaným je aj slob. Tomáš Franko za poskytnutie prvej pomoci a stabilizáciu zraneného poľského občana, ktorý počas jazdy dostal epileptický záchvat, a preto nebol schopný zabrániť dopravnej nehode. Posledným nominovaným v tejto kategórii je mjr. Marek Homola spolu s posádkou vrtuľníka za záchranu a poskytnutie prvej pomoci paraglajdistovi, ktorý po nevydarenom pristávacom manévri uviazol v korune stromu vo výške asi 30 metrov.

Reklama

Kategória „pomoc verejnosti“ má tento rok dve nominácie. Prvými nominovanými sú vojaci z práporu RCHBO z Rožňavy, ktorí pravidelne pomáhajú v areáli kláštora v Drienovci predovšetkým rúbaním dreva na vykurovanie kláštora, kosením trávy, ale aj čistením areálu. Druhým nominovaným v tejto kategórii je čat. Michal Potocký, ktorý je pravidelným a dlhoročným darcom krvi.

V poslednej kategórii „priateľ armády“ sú nominovaní Hana Blažejová, Vladimír Šulko a Peter Korba za pomoc pri záchranných prácach na mieste tragickej nehody vojenského vrtuľníka Mi-17 na východnom Slovensku. Ďalšiu nomináciu v tejto kategórii získal Klub vojenskej histórie Gabriš, ktorý sa prezentuje v uniformách 2. jazdeckého pluku Sibírskeho a býva súčasťou rôznych slávnostných defilé a rekonštrukcií historických bojov. Nominovaná je aj skupina zväčša bývalých armádnych dôstojníkov Suche Karki, ktorá je na slovenskej folklórnej scéne raritou, predovšetkým svojím vojenským zložením a stále trvajúcim vzťahom k armáde. Nominovaný je aj fotograf, umelecký a spoločenský aktivista Šymon Kliman, ktorý sa venuje fotografickému cyklu Partizáni. V rámci tohto projektu vyhľadáva žijúcich pamätníkov SNP, fotografuje ich portréty a zaznamenáva ich spomienky vo forme príbehov. Oživuje tak pamäť slovenského národa. Poslednú nomináciu v tejto kategórii získala Základná škola Komenského v Turanoch, ktorej žiaci každoročne v predvianočnom období vyrábajú vianočné pohľadnice slovenským vojakom, ktorí trávia tieto sviatky v zahraničných misiách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali