Svet 29. mája 2017 (HSP/Foto: TASR/AP-Keith Srakocic, File)
Je známe, že veľa ovocia a zeleniny sa vyhadzuje v domácnostiach či v kuchyniach rôznych stravovacích zariadení, ale nasledujúca reportáž Craiga Reucassela z ABC TV na banánovej farme ukazuje, koľko sa toho vyhadzuje už v prvom rade hneď po zbere, skôr, než sa dostane do supermarketov
Príčinou sú veľmi striktné normy supermarketov na veľkosť toho-ktorého ovocia či zeleniny.
Už pri triedení po samotnom zbere sa kontroluje, aké veľké sú banány, akceptovaná norma je 260 milimetrov. Ak je niektorý “príliš veľký” alebo “príliš malý”, jednoducho sa pošle pásom do odpadu. Niekedy to je až neuveriteľných 40 %.
“To môže byť veľmi skľučujúce. To je hrozné,” vyjadruje svoje pocity samotná zamestnankyňa. “Je to deväť mesiacov ťažkej práce …,” dodáva. Na otázku, čo na to organizácie, či niekto z nich príde a sleduje to na farme, vraví: “Viete, ja som otvorená každému druhu pripomienok, pretože je to pre mňa srdcervúce odhadzovať toľko ovocia preč do odpadu.”
Craig Reucassel k tomu všetkému vraví: “Nemôžem tomu uveriť. Milióny perfektne jedlých banánov idú do odpadu. Je to šialené sledovať, ako bývajú rozsekané a vyhadzované len preto, že sú dlhé alebo krátke.”
“Je ťažké pre ľudí v meste mať reálnu predstavu o tom, čo prichádza k nám každý jeden deň, dodávanie jedla na naše taniere,” konštatuje sa na konci reportáže.