Rehoľníci sa stretli s premiérom Eduardom Hegerom

Rehoľníci sa stretli s premiérom Eduardom Hegerom

Bratislava 25. júna 2021 (HSP/TK KBS/Foto:Úrad vlády SR)

 

V roku 2020 sme si pripomenuli 70 rokov od likvidácie kláštorov, ktorého cieľom malo byť ukončenie rehoľného života vo vtedajšom Československu. Zásah štátnej moci voči reholiam dostal názov Akcia K (zameraná na zrušenie mužských reholí, v apríli 1950) a Akcia R (snaha o postupné zrušenie ženských reholí, v auguste 1950)

Heger s rehoľníkmi
Stretnutie premiéra SR Eduarda Hegera s rehoľníkmi

V Slovenskej časti republiky bolo zlikvidovaných 76 mužských kláštorov 17 reholí, v ktorých žilo asi 1 200 rehoľníkov a takmer 140 ženských kláštorov 24 reholí, pričom približne 2 000 rehoľných sestier bolo odvezených do sústreďovacích kláštorov a ďalších približne 1 600 zostalo pracovať v nemocniciach, nakoľko vtedajší režim za ne nemal adekvátnu náhradu.

Reklama

Toto všetko sú fakty, ktoré iniciovali aj stretnutie rehoľníkov s premiérom Eduardom Hegerom, ktoré sa uskutočnilo dňa 23. júna 2021 na Úrade vlády SR v Bratislave. Za rehoľníkov sa stretnutia zúčastnilo šesť rehoľných sestier, priamych účastníčok Akcie R zo štyroch reholí, ktoré prišli na stretnutie v ich úctyhodnom veku od 87 do 93 rokov: sestry Nonnata Vrbová, DKL, Notburga Galbavá, DKL, Eva Mihoková, SCSC, Bonfília Lešková, SCSC, Sapientia Grígeľová, SMVS a Svorada Salvová, OSU. Sprevádzali ich provinciálne predstavené: Šebastiána Tuptová, SCSC, Belarmína Ivančáková, SMVS, ako aj ďalšie spolusestry. Na stretnutí bola prítomná aj sestra M. Daniela Bezdedová, FDC, bývalá predsedníčka KVPŽR, ktorá sa už niekoľko rokov zaoberá spracovávaním tejto časti histórie a zástupcovia vedenia Konferencie vyšších rehoľných predstavených na Slovensku – predseda KVRPS P. Václav Hypius, CSsR, zástupkyňa predsedu sr. Agnesa Jenčíková, CJ a sr. Jana Kurkinová, FMA, tajomníčka Konferencie.

V oficiálnej časti stretnutia sa prihovoril premiér Heger. Vyzdvihol hrdinstvo rehoľníkov, ktorí boli násilne internovaní do sústreďovacích kláštorov, väznení a využití na nútené práce. Poďakoval za ich nezlomnú vieru, odvahu a vytrvalosť, s akou znášali neľahké obdobie prenasledovania vtedajšej komunistickej moci. Stretnutia sa zúčastnilo spolu s premiérom aj niekoľko poslancov Národnej rady Slovenskej republiky – p. Ján Budaj, p. Anna Andrejuvová, p. Anna Záborská a ďalší. Všetci si s dojatím vypočuli krátke svedectvá prítomných sestier, ktorým v rozkvete života boli odňaté základné práva a slobody, ale napriek všetkému vytrvali a zostali verné Pánovi a svojmu povolaniu.

Reklama

V závere oficiálneho programu sa v mene rehoľníkov prihovoril P. Václav Hypius, ktorý poďakoval pánovi premiérovi za prijatie a za jasný postoj súčasných predstaviteľov štátu k udalostiam spred viac ako 70 rokov. Pripomenul minuloročné snahy KVRPS zorganizovať spomienkové podujatia pri príležitosti tohto neslávneho jubilea, ktoré sa však kvôli pandémii koronavírusu nemohli uskutočnil, a uistil premiéra o duchovnej podpore a o modlitbách.

Konferenciu vyšších rehoľných predstavených na Slovensku tvorí v súčasnosti 73 reholí, 45 ženských a 28 mužských, ktoré majú svojich členov v 446 rehoľných komunitách na Slovensku. Viac o ich živote ponúkajú stránky www.kvrps.sk a www.zasvatenyzivot.sk.

 

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali