Regulované parkovanie v Žiline rozšíria aj na sídliská, prvý bude Hájik

❚❚

Žilina 19. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Mesto Žilina)

 

Po zavedení regulácie statickej dopravy v centre Žiliny radnica rozširuje parkovaciu politiku aj na sídliská. Prvým sídliskom so zavedeným regulovaným parkovaním bude Hájik. Žilinčania získajú na základe zakúpenej rezidentskej parkovacej karty oprávnenie parkovať v rezidentskej zóne počas celého roka. TASR o tom informovala Zuzana Ondrášová zo žilinskej radnice

Parkovanie
Ilustračné foto

“Dôvodom, prečo začíname s regulovaním parkovania práve na Hájiku, je, že tu evidujeme najviac áut na počet parkovacích miest a v porovnaní s ostatnými časťami je kapacita výrazne prekročená,” uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne. Zdôraznil, že zavedenie tohto systému prinesie zlepšenie podmienok pre obyvateľov a vnesie pravidlá do tých lokalít, kde sa parkovalo aj na úkor zelene.

.

Regulované parkovanie počíta s vytvorením rezidentských zón, ktoré zvýhodňujú obyvateľov mesta s trvalým pobytom. Cieľom politiky je vylúčenie vozidiel, ktoré v zóne parkujú navyše. Podľa Ondrášovej ide prevažne o dlhodobo odstavené vozidlá či vozidlá nerezidentov, ktorí nemajú vzťah k sídlisku a neplatia mestu žiadne poplatky. Žilinčania získajú na základe zakúpenej rezidentskej parkovacej karty oprávnenie parkovať v uvedených zónach. Pre ostatných bude k dispozícii abonentská karta.

Na sídlisku Hájik radnica v uplynulom období zmonitorovala dopravnú situáciu a analyzovali možnosti navýšenia parkovacej kapacity. Výsledkom bolo doplnenie 87 parkovacích miest na uliciach Dadanova, Petzvalova, Kempelenova a na Ulici Korzo. Aktuálne pripravujú aj parkovisko na M. Bela s kapacitou 93 parkovacích miest. Projekt v najbližších týždňoch získa právoplatné územné rozhodnutie.

.

Vlani takýto parkovací systém zaviedli do centra mesta. Tam už boli obyvatelia na obdobný rezidentský systém zvyknutí. “Treba si uvedomiť, že mesto patrí ľuďom, má prioritne slúžiť im a nie autám. Neustále sa snažíme o vytvorenie zelenšieho a ekologickejšieho mesta, propagujeme alternatívne formy dopravy, a práve regulácia parkovania je ďalším zo spôsobov, ako znížiť negatívne dosahy motorovej dopravy v Žiline,” doplnil Fiabáne.

V najbližších týždňoch samospráva pripravuje pre obyvateľov prezentáciu nastavovaného systému na sídlisku Hájik. Do júnového mestského zastupiteľstva smeruje všeobecne záväzne nariadenie o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych ciest na území mesta.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Viac než štvrtina Čechov je otvorená autoritatívnemu spôsobu vlády a takmer 20 percentám je jedno, či je v krajine demokracia alebo nie. Návrat komunizmu by uvítalo 14 percent Čechov. Demokraciu za najlepší spôsob vlády však stále považuje nadpolovičná väčšina ľudí. Vyplýva to z prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM), ktoré je súčasťou Sociologického ústavu Akadémie vied (AV) ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

16:42

Banky v eurozóne musia zlepšiť svoju pripravenosť na zvládanie kybernetických útokov. Oznámila to v piatok Európska centrálna banka (ECB) na základe výsledkov najnovšieho kola záťažových testov.

16:42

Nedávne ukrajinské rozhodnutie pozastaviť tranzit ruskej ropy do Maďarska a na Slovensko nemá nič spoločné s vydieraním, vyhlásil v piatok poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Maďarsko a Slovensko nekonali na podporu mieru na Ukrajine a trvali len na ústupkoch voči Rusku, dodal Podoljak v rozhovore pre agentúru Reuters.

16:42

Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

15:49

Futbalisti Spartaka Trnava si z pôdy FK Sarajevo priviezli bezgólovú remízu, o postupujúcom do 3. predkola Európskej konferenčnej ligy tak rozhodne jeden duel na Štadióne Antona Malatinského. Domáci tím mal pred zaplneným hľadiskom viac z hry, a tak slovenský zástupca bol s výsledkom spokojný.

FK Sarajevo - FC Spartak Trnava
Na snímke hráč Trnavy Adrian Zeljkovič (druhý sprava) a hráč Sarajeva Filip Jovič (vpravo) bojujú o loptu v prvom zápase 2. predkola Európskej konferenčnej ligy (EKL) vo futbale FK Sarajevo – FC Spartak Trnava
15:45

Francúzsky premiér Gabriel Attal v piatok vyhlásil, že podpaľačské útoky, ktoré zasiahli železničnú dopravu v krajine niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži, mali jasný cieľ – zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť.

OH2024 železničná sieť
Cestujúci sedia v hale železničnej stanice v Paríži v piatok 26. júla 2024
15:45

V Rusku zadržali pre podozrenia z korupcie bývalého námestníka ministra obrany Dmitrija Bulgakova, oznámila v piatok Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali