Rakúsko: Povodňová situácia je naďalej zlá, premávku lodí na Dunaji zastavili

Rakúsko: Povodňová situácia je naďalej zlá, premávku lodí na Dunaji zastavili

Viedeň 3. júna (TASR) – Dramatická zostáva naďalej povodňová situácia vo viacerých rakúskych spolkových krajinách. Záplavy v alpskej republike si medzičasom vyžiadali druhú obeť, informovala tlačová agentúra APA.

Muža (58), ktorý bol od nedele nezvestný v Mäderi v okrese Feldkirch vo Vorarlbersku na západe krajiny, našli mŕtveho. Pri návrate z osláv v nedeľu v skorých ranných hodinách zrejme spadol do Koblachského kanála a utopil sa.

Rakúske úrady dnes rozhodli o zákaze lodnej dopravy na celom rakúskom úseku Dunaja. Reinhard Vorderwinkler z Úradu pre lodnú dopravu v zdôvodnení upozornil, že hladina veľtoku stúpla 90 cm nad maximálne povolenú bezpečnostnú hranicu.

Podľa jeho slov sa v súčasnosti nedá predpovedať, ako dlho potrvá zákaz plavby po Dunaji. Navyše sa možno, ako dodal, obávať, že masy vody strhli množstvo z dopravných značení a bójí.

Reklama

V Tirolsku sa začalo už s odstraňovaním následkov spôsobených záplavami. Podobne ako v Salzbursku dostali i tu ľudia príležitosť vydýchnuť si a súčasne, žiaľ, aj bilancovať miestami obrovské škody po vyčíňaní vodného živlu.

V oboch spomínaných spolkových krajinách je však aj naďalej výrazne narušená plynulosť cestnej dopravy, uzavreté zostávajú početné hlavné dopravné ťahy. Rovnako je tomu aj v prípade železničných tratí.

Reklama

Podľa rakúskeho automotoklubu ÖAMTC je neprejazdných viac ako 100 komunikácií, vrátane B311, B3 a po záplavách a zosuvoch bahna je z väčšej časti uzavretá aj B164.

Stovky pasažierov, ktorí v nedeľu uviazli na Hlavnej železničnej stanici v Salzburgu, "ratovala" armáda, ktorá im umožnila prenocovať v kasárňach.

Materiálne škody v oboch týchto spolkových krajinách sú obrovské, zatiaľ nie sú k dispozícii konkrétne odhady. Ľuďom sa však v niektorých oblastiach, ako napríklad v Kössene v okrese Kitzbühel, ponúka obraz skazy, ktorý zanechalo vyčíňanie prírody. Slabou útechou je pre miestnych občanov, že sa podarilo dnes obnoviť dodávky elektrického prúdu. V tomto okrese pomáha okrem iných aj 125 príslušníkov rakúskych ozbrojených síl.

V Tirolsku zaznamenali medzičasom podľa oficiálnych krajinských zdrojov viac ako 100 zosuvov svahov a bahna.

Veľká voda a práve zosuvy bahna narobili obrovské škody poľnohospodárom v Salzbursku. Rozvodnená rieka Saalach zanechala na lúkach nielen značné množstvo bahna, ale aj veľké kamene, vyvrátené stromy a podobne. V niektorých lokalitách môžu poľnospodári začať od nuly a náprava potrvá podľa znalcov pomerov dlhý čas. Medzi Saalfeldenom a Unkenom je takto postihnutých asi 800 hektárov územia, zničených bolo 600.000 kg sena, čo predstavuje iba na úrode škodu 180.000 eur. K tomu treba prirátať odhadované náklady na odstránenie následkov, ďalších asi 200.000 eur.

Reklama

V Salzbursku sa na odstraňovaní škôd podieľa 2200 hasičov a 330 vojakov Bundesheeru.

V Hornom i Dolnom Rakúsku sa striedajú nádej a obavy, pretože vodná hladina Dunaja i rieky Inn tu aj popoludní ďalej stúpala. Navyše sa v týchto spolkových krajinách nachádza už viacero miest alebo mestských častí pod vodou.

V okolí zaplaveného hornorakúskeho mesta Schärding museli oživovať 90-ročnú ženu, ktorú následne previezli do nemocnice. V meste siaha voda pri takmer troch desiatkach domov do výšky prvého poschodia, viac ako tucet ľudí museli zachraňovať z okien objektov, pretože to už inak nebolo možné.

Očakáva sa, že v nasledujúcich hodinách by tu mohlo dôjsť po kulminácii vody k jej miernemu poklesu, informovali hydrológovia tlačovú agentúru APA.

V Linzi sa predpokladá kulminácia pri vodnom stave 920 cm v skorých večerných hodinách, to isté platí aj o Mauthausene pri hodnote 880 cm. V Greine by maximum – 14,80 m mali zaznamenať v utorok predpoludním.

Reklama

Železničný most cez Dunaj v Linzi museli dnes preventívne uzavrieť, minimálne do utorkového rána. To isté platí o moste spájajúcom Linz s obcou Steyregg. Ostatné prejazdy cez európsky veľtok sú však k dispozícii verejnosti. Aj tak však opatrenia zrejme skomplikujú dopravnú situáciu v hornorakúskej metropole, pretože uzavretý Železničný most obvykle denne využíva asi 15.000 vozidiel. Objazd cez Most Voest na diaľnici A7 budú môcť motoristi mimoriadne využiť dnes podvečer a večer aj bez platných diaľničných známok.

Situácia na území Horného Rakúska sa upokojí podľa odhadov až v utorok popoludní.

Hornorakúsky krajinský premiér Josef Pühringer po rokovaní tamojšieho krízového štábu konštatoval, že prognózy, ktorými sa riadili pri preventívnych opatreniach, boli jednoducho mylné a parametre z nich, ako sa ukázalo, nezodpovedali realite.

Situácia na dolnorakúskom úseku Dunaja a v povodí ďalších tokov regiónu zostáva napätá.

Občania Melku znášajú statočne opätovné zaplavenie centra mesta. V Kremse-Steine by obyvatelia nižšie položených príbytkov mali včas dostať cennosti do bezpečia, aby nebolo neskoro na ich záchranu. V meste je pripravený pre evakuovaných tábor o kapacite 200 miest. Evakuácie hlásili z Korneuburgu, ale hasiči zasahovali dnes už aj v Brucku an der Leitha a v Deutsch Altenburgu, kde preventívne umiestnili asi 30.000 vriec s pieskom.

V Dolnom Rakúsku pomáha už 270 vojakov a ďalších 1200 je pripravených na nasadenie.

Rakúske spolkové železnice (ÖBB) informovali, že na trati Salzburg-Kustein, ktorá je od nedele nefunkčná, ponúkajú dnes od 17.50 h zo Salzburgu a od 20.00 h po prvý raz aj z Kufsteinu náhradnú autobusovú dopravu. Premávku na trati medzi Innsbruckom a bavorským Mníchovom obnovujú s obmedzeniami.

Úsek Kufstein-Kiefersfelden je však z bezpečnostných dôvodov prejazdný iba v priebehu dňa a s rýchlosťou maximálne 30 km/h. ÖBB má v regióne spolupracovníkov, ktorí budú permanentne monitorovať geologické aktivity v okolí trate, aby garantovali bezpečnosť pasažierov.

Trať medzi Salzburgom a Kufsteinom nebude k dispozícii podľa informácií Nemeckých železníc pravdepodobne týždeň.

Niektoré ďalšie trate sa v závislosti na poklese hladiny vodných tokov spojazdnia možno už dnes alebo zajtra.

Reklama

Premávku na tzv. Brennerskej železnici však v rozpore s očakávaniami nebude možné obnoviť skôr ako v utorok a aj spojenie Stainach/Irdning-Radstadt zostáva prerušené.

Vnútroštátna trať na trase Hochfilzen-Zell/See-Bischofshofen-Radstadt zostane uzavretá kvôli značným škodám na infraštruktúre rádovo niekoľko týždňov.

ÖBB rátajú so škodami v celkovej výške viac ako desať miliónov eur, aj keď ešte nemajú úplný detailný prehľad o dôsledkoch vyčíňania vodného živlu. Časť tratí je totiž naďalej pod vodou.

Rakúska letecká spoločnosť AUA nasadí od utorka na vnútroštátnej trase Viedeň-Innsbruck väčšie lietadlá, aby sa tak viac ľudí mohlo vzdušnou cestou prepraviť z metropoly krajiny do hlavného mesta Tirolska napriek ťaživej situácii na cestách a železnici.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali