Šéf TANAP-u Peter Olexa odstúpil z funkcie

Šéf TANAP-u Peter Olexa odstúpil z funkcie

Bratislava 11. januára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)

Aktualizované 11. januára 2024 16:54 h

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) vo štvrtok odstúpil z funkcie. Urobil tak po medializácii uznania viny vo veci prečinu z pytliactva. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR

Peter Olexa
Na snímke riaditeľ Správy Tatranského národného parku Peter Olexa

“Peter Olexa považuje celý medializovaný prípad iba za súčasť politického boja, ktorého sa nemieni zúčastňovať. Riaditeľ TANAP-u preto požiadal o svoje uvoľnenie z funkcie,” priblížil rezort.

Reklama

Podotkol, že Olexa pri výberovom konaní do funkcie predložil aktuálny výpis z registra trestov, ktorý neobsahoval žiaden záznam, čím splnil podmienku bezúhonnosti.

“Ak bol Olexa v minulosti uznaný vinným z prečinu pytliactva, informácia o tom sa môže nachádzať iba v odpise registra trestov, ktorým však MŽP nedisponuje, ani nemôže disponovať,” ozrejmilo MŽP s tým, že odpisy z registra trestov si môžu vyžiadať na účely trestného konania iba orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra a súdy.

Reklama

Ministerstvo zároveň dodalo, že vyhlási na pozície riaditeľov správ TANAP-u a Národného parku Nízke Tatry riadne výberové konanie, do ktorého sa môže prihlásiť každý záujemca podľa zverejnených kritérií.

“O konkrétnom termíne vyhlásenia výberového konania budeme informovať na webovej stránke ministerstva,” uviedlo.

Olexa je právoplatne odsúdený za pytliactvo chráneného vlka dravého. Na jeho odchod z postu riaditeľa TANAP-u vyzvalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko, strana SaS a mimoparlamentná strana Demokrati.

 

PS a Demokrati vyzývajú na odchod šéfa TANAP-u Petra Olexu pre pytliactvo

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) a mimoparlamentná strana Demokrati vyzývajú na odchod riaditeľa Tatranského národného parku (TANAP) Petra Olexu. Ten je právoplatne odsúdený za pytliactvo chráneného vlka dravého

Reklama

“Olexa vo vzťahu k prírode konal protizákonne. Nielenže usmrtil chráneného živočícha, vlka dravého, ale nechal si aj jeho lebku. Aby si ju doma vystavil. Takéto konanie je v absolútnom rozpore s ochranou prírody, ktorú má v TANAP-e zabezpečovať, a výsmechom verejnosti,” povedala poslankyňa Tamara Stohlová (PS).

Pripomenula, že pri menovaní Olexu boli výhrady voči jeho biznisu v lesníctve a poľovníctve. Nomináciu Olexu obhajoval štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa, s ktorým sú podľa Stohlovej susedia a poľovnícki kolegovia. “Zistenie o preukázateľnom pytliačení na vzácneho vlka je pre riaditeľa Olexu diskvalifikačné, preto žiadame jeho odstúpenie. V prípade, že sa k tomuto kroku neodhodlá sám, budeme to žiadať od ministra Tarabu a v prípade potreby k tomu zvoláme aj parlamentný výbor,” podotkla Stohlová.

Demokrati vyzývajú ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), aby Olexu z funkcie okamžite odvolal a za svoju nomináciu sa verejne ospravedlnil. Olexa podľa experta strany na životné prostredie Michala Kiču neponúkol verejnosti žiadnu víziu rozvoja TANAP-u. Prichádza s kontroverznými návrhmi, ako napríklad chov losov či budovanie parkovacích miest, poznamenal.

Kiča tvrdí, že Olexa pri výberovom konaní zatajil, že je odsúdený za pytliactvo. Značí to podľa neho o jeho morálnej nevyzrelosti. Vníma to ako fatálne zlyhanie Tarabu. “Ten je buď naozaj totálne neschopný, keďže si nedokáže ani len preveriť minulosť svojich nominantov, alebo o tom vedel, a teda je to prejav absolútnej arogancie,” povedal Kiča.

Menovanie Olexu za riaditeľa TANAP-u je podľa opozičného poslanca Alojza Hlinu (SaS) výsledkom straníckeho eldoráda SNS na ministerstve životného prostredia.

Reklama

“Olexa nemal jediný osobnostný ani profesijný predpoklad viesť túto inštitúciu. Bol to výsmech všetkým poctivým ochrancom prírody a celej slovenskej verejnosti. Zotrvanie tohto človeka vo vedení TANAP-u bolo pre nás absolútne neospravedlniteľné a neprijateľné,” povedal.

Ďalšie dôvody, pre ktoré by mal byť Olexa odvolaný, súviseli podľa Hlinu aj s tým, že nemá žiadne reálne skúsenosti s ochranou prírody a uspel v neverejnom výberovom konaní. Poslanec zároveň apeluje na ministra, aby výberové konania viedli v budúcnosti transparentne.

 

SaS: Pytliak na čele TANAPu reprezentuje personálnu politiku SNS

Menovanie a následné odvolanie pytliaka Petra Olexu za riaditeľa Tatranského národného parku (TANAP) je podľa poslanca strany Sloboda a Solidarita (SaS) výsledkom straníckeho eldoráda SNS na ministerstve životného prostredia.

„Peter Olexa bol právoplatne odsúdený za úmyselné pytliactvo, pretože usmrtil chráneného živočícha. Tento človek nemal jediný osobnostný ani profesijný predpoklad viesť túto inštitúciu. Bol to výsmech všetkým poctivým ochrancom prírody a celej slovenskej verejnosti. Zotrvanie tohto človeka vo vedení TANAPu bolo pre nás absolútne neospravedlniteľné a neprijateľné,” uviedol člen Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Alojz Hlina.

Ďalšie dôvody, pre ktoré mal byť Peter Olexa odvolaný, súviseli podľa Alojza Hlinu aj s tým, že Olexa nemá žiadne reálne skúsenosti s ochranou prírody a uspel vo výberovom konaní, ktoré nebolo verejné. „Ide jednoznačne o netransparentnú a do očí bijúcu politickú nomináciu, keďže pán Olexa v minulosti kandidoval za stranu Tomáša Tarabu,” doplnil Hlina. Poslanec zároveň na ministra Tomáša Tarabu apeluje, aby výberové konania boli v budúcnosti vedené transparentne. Predišli by sme nielen takýmto škandálom, ale aj mnohým nekvalitným nomináciám, ktoré poškodzujú Slovensko.

 

Taraba reaguje: Ak Olexa nechce byť súčasťou politického boja, mal by rezignovať

Ak šéf Tatranského národného parku (TANAP) Peter Olexa nechce byť súčasťou politického boja, mal by rezignovať, prípadne vyvodiť následky. Odporučil mu to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Olexa je podľa neho odborník, má dobrú víziu pre národný park a stojí za ním.

“Ministerstvo nemá odkiaľ vedieť, že niekto pred 14 rokmi zastrelil vlka. Zo zákona môžeme pozerať iba na výpis registra trestov, ktorý ten pán má čistý. Z pohľadu zákona je bezúhonný, aj keď zastrelil vlka,” poznamenal Taraba vo videu na sociálnej sieti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:37

Rusko bude reagovať “zničujúcim odvetným úderom” v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

17:46

17:45

Jemenskí Húsíovia sa vyhrážajú, že ak IDF začnú operáciu v Rafahu, zaútočia na plavidlá spojené s Izraelom v celej zóne svojho dosahu vrátane Stredozemného mora a Indického oceánu.

Informujú o tom médiá.

Pripomeňme, že Západ tiež požaduje od Izraela, aby nevykonával vojenskú operáciu v Rafahu, ale Netanjahu povedal, že sa tak aj tak stane.

17:22

Ruská federácia hrozí západným krajinám „odvetným úderom“ za útoky na Krym.

„Moskva varuje Washington, Londýn a Brusel, že akékoľvek agresívne akcie proti Krymu sú odsúdené na neúspech a dostanú odvetný úder,“ uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová.

Takto komentovala čoraz častejšie náznaky pripravovaného útoku na Krymský most.

A Peskov povedal, že „Kremeľ považuje Cameronove vyhlásenia o práve Kyjeva použiť britské zbrane na úder proti Rusku za priamu eskaláciu“.

17:20

V Berlíne horí továreň výrobcu systémov protivzdušnej obrany Iris-T, obloha je zahalená toxickým dymom.

Vydanie bz-berlin informuje o požiari v hutníckom závode obranno-priemyselnej spoločnosti Diehl. Médiá spresňujú, že konkrétne v tomto závode sa zbrane nevyrábajú.

Časť hlavného mesta Nemecka zahalil toxický dym. V závode sa skladovala kyselina sírová a kyanid medi. Existuje riziko vzniku kyanovodíka, ktorý sa spolu s dymom vznáša do ovzdušia. Obyvateľom sa odporúča, aby zatvorili okná a zostali doma.

Podľa otvorených zdrojov je spoločnosť Diehl vývojárom systémov Iris-T, ktoré používa Ukrajina.

17:19

Lotyšská armáda začala kopať priekopy v blízkosti hraníc s Ruskom a Bieloruskom, informovalo miestne vydanie LSM.

Lotyši majú v úmysle vytvoriť pozdĺž hraníc reťaz pevností, na čo v priebehu piatich rokov vynaložia 303 miliónov eur. Vytvára sa najmä protitanková priekopa. Potom sa objavia „dračie zuby“. Zatiaľ bez mín.

Prvá obranná línia sa vytvára kilometer od hranice, pri hraničnom priechode Terechovo v regióne Luža.

Na vybudovanie týchto zariadení musí štát získať súhlas súkromných vlastníkov.

Dĺžka lotyšsko-ruskej hranice je 283,6 kilometra. Za štyri mesiace chcú posilniť 20-kilometrový úsek. V súčasnosti je už vybudovaných 2,5 kilometra.

Predstaviteľ GUR Skibickij predtým povedal, že „Rusi obsadia Pobaltie za sedem dní. Pritom reakčný čas NATO je desať dní“.

17:18

Putin sa stretne so Si Ťin-pchingom v Číne niekoľko dní po začiatku svojho nového funkčného obdobia – 15. a 16. mája, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj.

Podľa publikácie to poukazuje na dôležitosť vzťahov s Pekingom pre Putina.

Putin pricestuje do Číny po tom, ako Si ukončí svoju prvú návštevu Európskej únie za posledných päť rokov. Od 5. mája má navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko.

Podľa tohto zdroja môže Putin v Pekingu upozorniť na potrebu zvýšenia bilaterálneho obchodu.

17:08

Británia v piatok uvalila sankcie na dve extrémistické izraelské skupiny a štyroch jednotlivcov, ktorí sa podľa nej dopúšťajú násilia na Západnom brehu Jordánu. Vyplýva to z vyhlásenia britského ministerstva zahraničných vecí.

16:45

Európska centrálna banka (ECB) zníži tento rok úrokové sadzby “s najväčšou pravdepodobnosťou” iba trikrát. Povedal to guvernér gréckej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Jannis Sturnaras, ktorý tak upravil svoju pôvodnú prognózu z polovice marca. Ako dôvod uviedol silnejší než pôvodne očakávaný rast ekonomiky eurozóny, čo naznačuje možné posilnenie inflácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali