Progresívne Slovensko spustilo útok voči ministerke Šimkovičovej

❚❚

Bratislava 7. decembra 2023 (HSP/Foto:Facebook)

 

Šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) stúpila na otlak liberálom a progresívcom. Poslankyne za Progresívne Slovensko reagujú a spúšťajú protiútok

Šimkovičová
Na snímke vľavo ministerka kultúry Martina Šimkovičová na zasadnutí Rady EÚ pre kultúru v Bruseli

Dvojica opozičných poslankýň PS Zora Jaurová a Zuzana Mesterová tvrdia, že ministerka kultúry Šimkovičová porušuje zákony tým, že naďalej vystupuje v nezávislej televízii TV Slovan, ktorú progresívci označujú za dezinformačnú.

.

Jaurová a Mesterová vo štvrtok usporiadali tlačovú konferenciu v Národnej rade, kde uviedli Šimkovičová ich od nástupu do funkcie ministerky kultúry presviedča o tom, že do nej nikdy nemala byť nominovaná. “Jej rozsiahly track record v dezinformačných médiách, xenofóbia a nenávistné prejavy, ktoré šírila v digitálnom prostredí, jej listy zahraničným kolegom, jej vyjadrenia k slovenskej kultúre, či ku konkrétnym umelcom – to všetko ju na post ministerky diskvalifikuje.”

Zora Jaurová podotkla, že ministerka kultúry vraj očividne porušuje zákon tým, že aj po vymenovaní do funkcie členky vlády naďalej pôsobí v TV Slovan. “Porušuje podľa nášho názoru ústavný Zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.” Podľa členiek PS Šimkovičová porušuje legislatívu aj tým, že vystupuje v spote TV Slovan, v ktorom žiada o finančnú podporu.

.

“Zároveň naďalej vykonáva prácu na pozícii moderátorky televízie Slovan. Napriek tomu, že je v titulkoch videí uvedená ako hosťka, z jej prezentácie a z celkovej dramaturgie vysielanej relácie je jasné že v skutočnosti je jednou z vysielajúcich osôb. Reláciu nemoderuje žiaden moderátor, reláciu vysiela ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a poslanec NR SR Peter Kotlár a jej jediným obsahom je nekritická prezentácia týchto osôb, za ktorú navyše získava TV Slovan peňažné prostriedky,” kritizovali vo svojom absurdnom vystúpení ministerku kultúry poslankyne PS.

 

Prečo liberáli útočia na Šimkovičovú?

Zoskupenie progresívnych politikov, novinárov a mimovládok sa obulo do Šimkovičovej už viackrát. Tá sa nedávno rozhodla stopnúť financovanie boja s dezinformáciami v jej rezorte a radšej peniaze presunula na opravu historických budov kultúrnych inštitúcií.

Šimkovičovú takisto zniesli pod čiernu zem za to, že odmietla komunikovať s viacerými liberálnymi mainstreamovými žurnalistami.

Ministerka Šimkovičová sa okrem toho negatívne vyjadrila ku niektorým LGBT obrazom na výstave v Slovenskom rozhlase. Uviedla, že nevhodné homosexuálne vyobrazenia nepatria na výstavu verejnej štátnej inštitúcie. V reakcii na to vydal Denník N špeciálnu edíciu s ilustráciami kontroverzného liberálneho umelca.

.

Kritika sa ušla ministerke kultúry aj ohľadom listu, ktorý posielala svojmu českému rezortnému kolegovi pri príležitosti 105. výročia vzniku samostatného spoločného štátu Čechov a Slovákov.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:44

Letisko Euroairport na francúzsko-švajčiarsko-nemeckých hraniciach bolo v piatok evakuované z bezpečnostných dôvodov. Deje sa tak po tom, ako podpaľačské útoky narušili železničnú dopravu vo Francúzsku niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži.

13:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pochválil Ukrajincov, ktorí budú krajinu reprezentovať na olympijských hrách v Paríži v období, keď Ukrajina odoláva ruskej vojenskej agresii.

13:16

Národná lotériová spoločnosť Tipos podporí tento rok rôzne podujatia, čím prispeje k rozvoju cestovného ruchu, turistiky a prezentácii národných tradícií Slovenska. Spoločnosť sa v tejto súvislosti stala partnerom Jazzy Festu, Jánošíkových dní, Bardejovského jarmoku a podujatia Slovenský deň kroja, informovala v piatok hovorkyňa Tiposu Jana Pohorelská.

13:15

Slovensko sa stalo spolupredsedníckou krajinou v rámci projektu Integrovaného partnerstva v oblasti AI. Účasť na tomto partnerstve by mala Slovensku pomôcť vo vývoji, v uplatnení a vo využívaní umelej inteligencie (AI) naprieč rôznymi sektormi hospodárstva. Ide o globálne úsilie zakomponovania AI do ekonomík štátov, informovalo v piatok Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

13:12

Americký prezidentský kandidát Donald Trump sa vo štvrtok vo svojom príspevku na sociálnej sieti vyjadril o “zničení” Iránu ako nepriateľa USA, čo pripomína jeho najhoršie výpady počas pôsobenia v Bielom dome. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

“Ak zavraždia prezidenta Trumpa, čo je vždy možné, dúfam, že USA vyhladia Irán, vymažú ho zo zemského povrchu. Ak sa to nestane, americkí lídri budú považovaní za bezcharakterných zbabelcov,” napísal Trump na svojej platforme Truth Social.

Americké médiá minulý týždeň informovali, že tajné služby USA pred niekoľkými týždňami zvýšili ochranu Trumpa po tom, ako sa úrady dozvedeli o iránskom sprisahaní s cieľom zavraždiť ho.

13:10

Európska únia prevedie v piatok 1,5 miliardy eur na obranu a obnovu Ukrajiny. Tieto prostriedky pochádzajú z výnosov z ruských aktív zmrazených v EÚ. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa EÚ v reakcii poďakoval za podporu a “tento príspevok k ukrajinskej obrane a obnove”. “Spoločne meníme nepriazeň na silu a budovanie bezpečnejšej a odolnejšej Európy,” uviedol Šmyhaľ na X.

13:07

Vzťahy medzi Čínou a Japonskom sa nachádzajú v kritickej fáze ústupu, vyhlásil v piatok čínsky minister zahraničných vecí Wang I počas rozhovorov s japonskou ministerkou zahraničných vecí Jóko Kamikawovou. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Kamikawová zdôraznila, že spolupráca medzi oboma krajinami má veľký potenciál, ale existujú podľa jej slov aj nevyriešené otázky. Japonsko sa pridalo k Spojeným štátom pri obmedzovaní vývozu komponentov na výrobu polovodičov, čo Peking rozhnevalo.

Japonská ministerka zahraničných vecí však uviedla, že obmedzenia vývozu zo strany jej krajiny nie sú zamerané na žiaden konkrétny štát a Japonsko je ochotné udržiavať konštruktívnu komunikáciu s Pekingom.

Wang I
Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang I
13:05

Bývalý prezident Spojených štátov Barack Obama so svojou manželkou Michelle v piatok podporili viceprezidentku Kamalu Harrisovú vo volebnom boji o Biely dom. Urobili tak len niekoľko dní po odstúpení súčasného prezidenta Joea Bidena z kampane. TASR informuje podľa stanice NBC News.

12:05

 

 

 

11:46

Ceny na Slovensku v júni medziročne vzrástli o 2,1 %. V domácnostiach dôchodcov aj nízkopríjmových domácnostiach bola inflácia nižšia. Medziročný rast cien v domácnostiach dôchodcov dosiahol 1,3 %, v nízkopríjmových domácnostiach 2 %. Vyšší index rastu cien pocítili domácnosti zamestnancov, a to 2,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:45

Nezamestnanosť v Španielsku klesla v 2. kvartáli k hranici 11 %. Dosiahla tak najnižšiu úroveň za takmer 16 rokov. Uviedol to v piatok španielsky štatistický úrad (INE), ktorého údaje zverejnil portál tradingeconomics.

11:44

Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,4 % z minuloročných 1,6 %. Vyplýva to z aktuálnych predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Opäť tak mierne zlepšili svoj odhad, v júni očakávali hospodársky rast na úrovni 2,3 %.

11:42

Šéf čínskej diplomacie Wang I sa počas summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose stretne s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, oznámil v piatok čínsky rezort diplomacie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Blinken by mal podľa AFP pricestovať do Laosu v sobotu ráno na rokovania s ministrami zahraničných vecí krajín združenia ASEAN.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali