Prípadný chaos v Alžíri ohrozí Európu nedostatkom plynu a miliónmi utečencov

Prípadný chaos v Alžíri ohrozí Európu nedostatkom plynu a miliónmi utečencov

Alžír 25. marca 2019 (HSP/Kto v kurse/Foto:TASR/AP-Anis Belghoul)

 

Portál Kto v kurse venuje svoju pozornosť usilovnému vyhrocovaniu situácie. USA zúfalo potrebuje udržať európskych vazalov v poslušnosti, pretože Francúzi a Nemci už prestávajú poslúchať a skutočnosť, že východoeurópske politické elity servilne plnia všetky americké príkazy, nestačí

Mládež drží transparent s podobizňou úradujúceho alžírskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku počas protestu v Alžíri v piatok v piatok 8. marca 2019

Američania potrebujú zraziť Európu na kolená a mienia to urobiť vynútením si európskeho kupovania predraženého ruského plynu od USA (pre Američanov je neprijateľný Nord Stream 2 a ruský plyn, pretože, to znamená oslabenie amerického vplyvu v Európe) a novou cielenou a riadenou vlnou migrantov, ktorí majú oslabiť krajiny Európskej únie.

Reklama

Proti 82-ročnému alžírskemu prezidentovi Bouteflikovi, ktorý vládne už 20 rokov, vypukli protesty podľa vzoru farebných revolúcií. Alžír prešiel veľkými zmenami, dnes väčšina obyvateľov žije v mestách, v Alžíri vládne vysoká nezamestnanosť. Sociálna situácia v Alžírsku je napätá, existujú rozbroje aj medzi jednotlivými alžírskymi etnickými skupinami. V Alžíri sú stále aktívni islamisti, proti ktorým armáda takmer 30 bojuje. Alžír síce prežil vlnu farebných revolúcii v Tunise a Lýbii, situácia sa však v posledných týždňoch vyhrotila.

V Alžírsku teda rastie napätie pred prezidentskými voľbami a takisto premiér Nureddin Bedui formuje vládu technokratov, pretože alžírska vláda odstúpila. Bouteflik zachránil pred 20 rokmi Alžír pred rozpadom, tým, že zdecimoval islamistické skupiny (boje s islamistickými teroristami trvali 1991 – 2001) , dnes však jeho zdravotný stav nie je taký, aby mohol ďalej stáť v čele Alžíra. Ak sa bude situácia v Alžíri uberať podobným smerom ako v Líbyi, bude to znamenať novú občiansku vojnu a novú vlnu utečencov do Európy. Zastavia sa aj dodávky plynu do Európy, pretože ropný a plynový priemysel v Alžírsku bude očakávať podobný osud ako ropný priemysel v Líbyi.

Reklama

Bouteflik mal jednu veľkú výhodu, bol prijateľný pre všetky alžírske elity. Destabilizácia Alžíra má podobne ako destabilizácia v Líbyi podstatne širší rozmer a bude mať rovnako ako v prípade Líbye ďalekosiahly dopad na energetickú i bezpečnostnú situáciu v Európe, obrovská vlna utečencov bude len tým najmenším problémom. Hrozí zvýšenie teroristických útokov v Európe (treba cielene meniť turistické destinácie), oslabenie energetickej bezpečnosti, pretože tretinu európskeho plynu zabezpečuje Alžír, v Španielsku zabezpečuje až 50% celej spotreby. Džihádisti získavajú v Alžíri čoraz silnejšie postavenie, pretože hranica s Mali a Líbyou je veľmi ťažko kontrolovateľná.

Američanom destabilizácia v Alžíri vyhovuje nielen preto, že sa snažia zraziť Európu na kolená a nútia Európanov kupovať cenovo nevýhodný americký plyn a ropu, ale očakávajú, že sa im podarí dostať pod kontrolu aj ropný a plynový priemysel v Alžírsku a pokúšajú sa destabilizovať celú severnú Afriku a vrhnúť ju do chaosu, len aby potom mohli celú oblasť kontrolovať. Situácia v Iraku, Afganistane a Sýrii sa nevyvíja tak, ako by očakávali. Preto potrebujú destabilizovať ďalšie oblasti. Jediné čo Američanov vráti za rokovací stôl, budú zvyšujúce sa straty amerických vojakov pri útokoch guerillových skupín.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali