Prijali by ste zľavu na povinnom zmluvnom poistení za cenu neustáleho sledovania vašej jazdy?

Prijali by ste zľavu na povinnom zmluvnom poistení za cenu neustáleho sledovania vašej jazdy?

Praha 30. októbra 2017 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Poisťovňa AXA ponúkne českým vodičom aplikáciu, ktorá aktívne sleduje a vyhodnocuje štýl jazdy a automaticky zbiera dáta o nebezpečných manévroch. Po skončení jazdy poskytne vodičovi spätnú väzbu, vrátane konkrétnych odporúčaní, ako jazdiť bezpečnejšie.

Ilustračné foto

Poisťovňa následne plánuje naviac zvýhodniť tých, ktorí podľa údajov aplikácie vykážu najbezpečnejšiu jazdu. “Bezpečnou jazdou si vodiči budú môcť vyjazdiť’ zľavu na povinnom zmluvnom poistení,” uviedol hovorca poisťovne Jiří Cívka pre portál aktuálne.cz.

Reklama

Podľa prieskumu, ktorý si nechala AXA urobiť od agentúry STEM/Mark, až tri štvrtiny vodičov vnímajú zavedenie takejto aplikácie ako prospešné.

Mobilnú aplikáciu majú v Česku a ďalšie poisťovne. Slavia ňou poskytuje informácie a pomoc svojim klientom. “Slavia si nehrá na veľkého brata a svojich klientov nesleduje,” reagovala produktová manažérka Vanda Kýpět.

Reklama

Poisťovňa Uniqa používa iný druh aplikácie, kde je možné si objednať povinné poistenie a tiež telematickú jednotkou, kde sa platí poistné podľa najazdených kilometrov. Napríklad vodiči, ktorí najazdia do 8-tisíc kilometrov ročne, zaplatia o štvrtinu menej, než je bežná sadzba. V pripojenej aplikácii si vodič pod osobným prístupovým heslom môže preštudovať štýl jazdy, ale poisťovňa tieto dáta nezbiera a nevyhodnocuje. Nevylučujú však, že v budúcnosti sa pridajú k trendu, ktorý zavádza AXA. “Do budúcna to otvára možnosť aj pre poistné ‘plať ako riadiš’ na dobrovoľnej báze, ale toto ešte motoristi v Českej republike príliš neakceptovali. Stále by to považovali skôr za ‘veľkého brata’,” uviedla hovorkyňa Uniqa Eva Svobodová.

Allianz prišla s výpočtom sadzieb autopoistenia podľa toho, koľko motoristi najazdia ročne kilometrov, bez toho by to podmieňovala inštaláciou sledovacieho zariadenia. “Mali sme totiž niekoľko rokov v ponuke aj variant PZP s telematickou jednotkou, ale aktivity v tomto smere sme opustili. Ľudia jednoducho nechcú byť sledovaní. Vďaka telematickej jednotke totiž poisťovňa vie o každom kroku toho, kto v aute jazdí,” uviedol hovorca Allianz Václav Bálek. Allianz stačí fotografie palubnej dosky, na ktorej je vidieť počet najazdených kilometrov. A podľa neho vodiči platia povinné ručenie.

Kooperativa nové technológie testuje. Vybrané riešenie predstaví v priebehu roka 2018, upresnil hovorca poisťovne Milan Káňa.

Skeptická k používaniu mobilných aplikácií pri stanovovaní cien povinného poistenia je Generali. “Chcú také riešenie českí motoristi? Sú ochotní zdieľať za všetkých okolností dáta o svojej jazde? Dávajú súčasné technické riešenia klientovi zmysel a môžu mu reálne priniesť niečo zmysluplné? Odpoveď by pravdepodobne aktuálne bola, že nie,” povedal hovorca poisťovne Ján Marek. To je podľa neho dôvod, prečo Generali žiadnu aplikáciu v súvislosti s povinným nechystá.

ČSOB Poisťovňa takisto o tomto kroku neuvažuje. Podľa slov hovorkyne Ivany Buriánkovej Česká poisťovňa nepoužíva aplikáciu, ktorá by nejakým spôsobom monitorovala štýl riadenia. Cenovo zvýhodňujeme zodpovedných vodičov, ktorí nespôsobujú nehody. Na druhej strane, vodiči, ktorí svojím štýlom jazdy spôsobujú dopravné nehody, platia viac.

Reklama

Povinné zmluvné poistenie poskytuje v Českej republike 13 poisťovní.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali