“Priaznivci Racketovej nech vyhľadajú doktora Chocholúška.” Maříková nekompromisne o migračnej politike EÚ

“Priaznivci Racketovej nech vyhľadajú doktora Chocholúška.” Maříková nekompromisne o migračnej politike EÚ

Praha 18. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Pasquale Claudio Montana Lampo/ANSA via AP)

 

Pred pár dňami Európska únia vytasila štatistiku, ktorá má uchlácholiť tých, ktorí vnímajú utečeneckú hrozbu ako nebezpečenstvo pre bezpečnosť Európy. Vyzerá veru pekne, až sa zdá, že utečenecká hrozba pominula a únijná byrokracia začala pracovať

Na snímke uprostred Carola Racketová

 

Reklama

Koho najčastejšie vyhosťujú z EÚ? Budete sa čudovať

Ale najprv k tým číslam. Únijný štatistický orgán Eurostat zverejnil čísla o migrácii a európskej bezpečnosti. Únijní štatistici spočítali, že v minulom roku do Európskej únie nebol umožnený vstup 471 tisícom osobám. Hovoríte si, že to je slušné číslo? Tak budeme pokračovať. A bude to, žiaľ, horšie.

Reklama

Štatistika za rok 2018 hovorí, že nelegálne na území štátov Európskej únie žilo viac ako 600 tisíc utečencov. Nie je žiadnym prekvapením, že najviac ich bolo v Nemecku (134 tisíc nelegálnych), Francúzsku (106 tisíc) a Grécku (94 tisíc). Keď k týmto štátom započítame ešte utečencov v Španielsku, ide približne o 68 percent všetkých nelegálnych migrantov v EÚ.

Teraz sa pravdepodobne pýtate, koľko ich Európsku úniu opustilo. Menej ako 200 tisíc. Podľa Eurostatu bolo vlani z Európskej únie deportovaných 158 tisíc osôb. Najväčšia snaha bola zaznamenaná v Nemecku (29 tisíc vyhostených), Poľsku (25,7 tisíc) a Veľkej Británie (24,5 tisíc). Áno, Francúzsko, Španielsko alebo Belgicko na špičke tohto rebríčka nie sú.

A teraz sa podržte! Viete, koho najčastejšie vypoklonkovali z Európskej únie? Ukrajincov. Na druhom mieste sa umiestnili Albánci, a potom Maročania. Vyhostenie sa naopak veľmi netýka Afgancov, Tunisanov alebo Nigérijčanov. Čo to znamená, necháme na vašej fantázii.

Suchú štatistiku by sme mali, a teraz tá realita. Kým Eurostat zdieľa čísla, ktoré majú upokojiť odporcu divokého multikulturalizmu, povstali noví hrdinovia. Nejde, prirodzene, o Tommyho Robinsona.

Novou hviezdou je kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketová. Tá prevážala z Afriky do Európy utečencov, za čo si od niektorých, podobne zmýšľajúcich osobností, zaslúžila podporu a návrh na udelenie Nobelovej ceny.

Reklama

 

O čom táto štatistika svedčí?

Je tu, ale zreteľný rozpor. Európska únia tvrdí, že bojuje proti nelegálnej migrácii, a zároveň vidíme popularizáciu osoby, ktorá by najradšej Európe venovala pol milióna migrantov? Ako to ide dokopy? Na to sa Sputnik spýtal Karly Maříkovej, poslankyne za SPD.

“Koľko ich však za minulý rok do Európy prišlo, zostalo a čo roky pred tým? Európa nie je nafukovacia a nemôže uživiť celý svet. Politika návratu funguje mizerne, a tie čísla majú len zavrieť ústa verejnosti pred počtami tých, čo zostávajú. Tí ľudia sú ekonomickí migranti, neutekajú pred vojnou a vo svojej krajine nič nevybudovali, tak čím obohatia Európu? Podpriemerným podielom na pracovnom trhu alebo vyšším podielom kriminality?

Neziskovky, ktoré ich do Európy privážajú, im vôbec nepomáhajú, to musia v ich krajine. A to tak, že im dáte vzdelanie, naučíte ich obhospodarovať pôdu, pestovať na nej plodiny, chovať zvieratá, pracovať, a tak ďalej. A oni postupne vo svojich krajinách niečo vybudujú. Čakanie s natiahnutou rukou ešte nikomu nepomohlo aj my v Európe nemáme tiež nič zadarmo,” hovorí známa politička.

Reklama

Ako ide táto štatistika dokopy s osobami, ktoré zámerne dovážajú do EÚ utečencov? Zoberme si napríklad kapitánku lodi Sea-Watch 3 Carolu Racketovú. Tá by z rýdzej dobroty importovala do EÚ najmenej 500 tisíc utečencov. Podľa pani Maříkovej, ale nejde o rýdzu dobrotu: “Carola Racketová je prominentné dieťatko, ktoré sa hrá na spasiteľa, ale celý svet nespasíme. Ak si to však ona aj Nemecko myslí, tak nech si všetkých tých 500 tisíc utečencov vezmú a prijmú tam tiež zodpovednosť za svoje zlé rozhodnutie a nevyžadujú solidaritu po niekom, kto ich rozhodnutie neschvaľuje. Prijal si, tak sa staraj! Ak niektoré štáty, ako Nemecko, pociťujú kolektívnu vinu za vojnu a za to, že v minulosti kolonizovali Afriku, tak nech si páchajú národnú samovraždu. Potom by, ale bolo na mieste zvážiť obnovenie hraníc.”

 

Dá sa brániť nelegálnej migrácii, keď sa z prevádzačov robia spoločenské ikony s ašpiráciou na Nobelovu cenu?

“Namiesto Nobelovej ceny by si prevádzači zaslúžili kriminál a tí, čo s týmto nápadom prišli, nech vyhľadajú doktora Chocholúška. Je to len zámer, aby inšpirovali iné neziskové organizácie k privážaniu ďalších a ďalších migrantov. Keď sa v dnešnej dobe dávajú za vzor zločinci a akoby umelci, ktorí konzumujú drogy, tak sa potom nečudujme, že chcú Carolu Racketovú navrhnúť na Nobelovu cenu.

Kam sa uberá dnešná spoločnosť a koho dávajú za vzor mladým ľuďom. Čo potom, teda môžeme čakať od budúcnosti? Jediné riešenie nelegálnej migrácie je odstrániť problém pri zrode a to tak, aby prevádzači a spolupracujúce neziskové organizácie, ktoré si z biedy urobili biznis a privážajú za peniaze ekonomických migrantov do Európy, boli prísne potrestaní. Nie je možné, aby posádka lode, ktorá aj napriek zákazu naruší miestne vody, nebola potrestaná. Dokážete si predstaviť, že by lietadlo narušilo vzdušný priestor a ešte si pristálo bez povolenia na letisku?” hovorí Maříková.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali