Priama Demokracia: EÚ nám nadiktovala, že eternitové krytiny na domoch sú škodlivé a musia ich odstrániť iba certifikované firmy za predražené sumy. Presadíme, aby štát plne preplácal rodinám tieto náklady

Priama Demokracia: EÚ nám nadiktovala, že eternitové krytiny na domoch sú škodlivé a musia ich odstrániť iba certifikované firmy za predražené sumy. Presadíme, aby štát plne preplácal rodinám tieto náklady

Bratislava 17. októbra 2018 (HSP/Foto:PD)

 

Strana Priama Demokracia poukazuje na fakt, že ak nastal čas na výmenu eternitovej strechy, zákon zakazuje rozoberať ju svojpomocne. Podľa vyhlášky stanovujúcej Katalóg odpadov ide o nebezpečný odpad, s ktorým môže nakladať len odborná firma s oprávnením od Úradu verejného zdravotníctva SR a ak si ju rozoberie vlastník sám, hrozia mu pokuty od 665 – 16 600 eur

Ilustračné foto

„Sme súčasťou EÚ a to nám prináša aj rôzne povinnosti, ktoré ľuďom našej krajiny spôsobujú pri určitých prípadoch nemalé ťažkosti. Príkladom je bežná výmena eternitovej krytiny, ktoré sa s obľubou kládli na rodinné domy po celom Československu.

Reklama

To, čo v minulosti bolo považované za bežné a štandardné je dnes nebezpečný odpad a to prináša radu povinností a samozrejme za nedodržanie zákona to prináša nemalé finančné pokuty.  Ak by ste aj strechu rozobrali svojpomocne a eternit priviezli na skládku, tá ho od vás nesmie prevziať. Naopak, mala by na vás podať podnet na príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo Obvodný úrad životného prostredia.

Ľudia dnes túto situáciu riešia prácou na čierno, kedy si takúto krytinu dávajú zdemontovať, poprípade to spravia svojpomocne, aby sa vyhli poplatkom za certifikovanú demontáž, odvoz a likvidáciu. Jednoducho si v záhrade vykopú veľkú jamu a eternitovú krytinu umiestnia tam a zakopú. Uvedomujeme si, že toto nie je riešenie, takto si domácnosti iba ničia svoju pôdu a znečisťujú prostredie. Uvedomujeme si však, že toto je u väčšiny domácností, ktoré si po rokoch konečne našetria peniaze na kúpu novej strešnej krytiny jediné ekonomicky prijateľné riešenie.

Reklama

Bežná cena u certifikovaných firiem, ktoré Vám eternitovú krytinu odstránia podľa vyhlášky, sa pohybuje rádovo od 10 Eur za m2. Toto je cena, ktorá dokonca prevyšuje v určitých prípadoch cenu novej krytiny a preto domácnosti nemajú na takúto položku!

Po cestách Slovenskom je možné vidieť ako vo veľkej miere sa tento problém ľudí dotýka a nie je zvláštnosťou ak vidíte prerobený, zateplený dom s fasádou a strecha je stále stará a krytina je eternitová. Ľudia radšej buď krytinu ponechajú, alebo ju odstránia na čierno a je malé percento tých, čo si zaplatia certifikovanú firmu.

Pokiaľ našej krajine záleží na našich ľuďoch a reálne teda pozerajú na životné prostredie a vedia aké nebezpečenstvo má vznikať z porušenej eternitovej krytiny, ktorej čiastočky sa môžu uvoľňovať do ovzdušia, je potrebné aby štát pomohol domácnostiam.

V prípade, že dostaneme dôveru po voľbách od ľudí, prijmeme také opatrenia, aby v prípade, že domácnosť si bude chcieť odstrániť eternitovú krytinu (azbestovú krytinu), predloží príslušnému úradu životného prostredia žiadosť o likvidáciu eternitovej krytiny, dohodu o vykonaní prác s certifikovanou spoločnosťou, ktorú musí úradu doložiť a obecne povedané štát fakturačne zaplatí celú realizáciu pri odstránení takéhoto nebezpečného odpadu certifikovanej spoločnosti. Vlastník bude mať povinnosť iba zaplatiť štandardnú taxu prepravy od miesta odvozu ku skládke, ako by si musel rovnako zabezpečiť odvoz aj v prípade, že by si takúto krytinu zabezpečoval odviesť sám.

Nemôže sa dnes štát tváriť, že to čo bolo niekedy bežné a povolené je dnes nebezpečný odpad a ľudia musia niesť všetky náklady a preukázateľne im to komplikuje ich prípadné rekonštrukcie domov,  ktoré ani nezačnú z dôvodu, že odstránenie eternitu je drahšia záležitosť, ako samotná výmena a položenie novej krytiny. Zmeníme to, nakoľko je to prirodzené, logické  a iba sa divíme, že pokiaľ štát dotuje výmenu kotlov, zateplenie domov, prečo finančne nepodporuje výmenu starých eternitových krytín,“ uviedol predseda strany Marek Géci.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali