Prevratná metóda prirodzeného poľnohospodárstva: Nerobte nič a všetko sa vypestuje samo

Prevratná metóda prirodzeného poľnohospodárstva: Nerobte nič a všetko sa vypestuje samo

Svet 31. augusta 2017 (HSP/Foto: TASR- IRRI)

 

Najvyššia forma poľnohospodárstva je nerobiť absolútne nič, neobrábať pôdu a neničiť burinu, nepostrekovať umelými hnojivami a pesticídmi – takto znie metóda prirodzeného poľnohospodárstva od Masanoba Fukuoku, ktorou ovplyvnil poľnohospodárov na celom svete

Ryžové pole. Ilustračné foto

Masanobo Fukuoka sa narodil v roku 1912. Študoval patológiu rastlín na univerzite v meste Gifu, potom pracoval v jokohamskom prístave ako úradník pre karanténu rastlín, neskôr sa špecializoval na výskum chorôb mandariniek. Ako 25-ročný dostal ťažký zápal pľúc a bol na pokraji smrti. Vtedy si uvedomil zmysel svojho života: “Zistil som, že inteligencia človeka je k ničomu a mojím životom sa stalo praktizovanie prirodzeného poľnohospodárstva. Dospel som k presvedčeniu, že jediné, čo mám robiť, je jesť a spať.”

Reklama

Ryža mu vyrástla sama, on sa o ňu starať nemusel a nakoniec ju len pozberal. Do zeme nekládol sadenice, ako sa to spravidla robí, ale sial priamo ryžové semienka. Potom pridal trochu slamy ako hnojivo a na zabránenie rastu buriny, bez použitia akýchkoľvek umelých hnojív a pesticídov. Medzi spolovice dozretú ryžu potom zasial pšenicu, a tak burina už nemala kde rásť. Výsledkom bola rovnaká alebo dokonca aj vyššia úroda, ako mali iní.

Vytvoril tiež tzv. semenné guľôčky premiešaním rôznych semien ovocia, zeleniny aj trávy kúskami hliny a vody. Takto vytvorené guľky bez toho, aby predtým oral, porozhadzoval po svojej farme s vedomím, že semená nebudú požierať vtáci či myši alebo iní škodcovia. Po daždi začali guľky klíčiť a vyrástli z nich tie rastliny, ktorým vyhovovalo dané miesto a klíma, bez akejkoľvek pomoci človeka.

Reklama

Fukuoka hlavne za svoje semenné guľôčky získal prestížnu cenu Ramona Magsaysaya, akúsi ázijskú obdobu Nobelovej ceny. Pomáhali totiž oblastiam Afriky a Ázie, aby aj na neúrodných plochách meniacich sa postupne na púšť bolo možné vypestovať nejaké plodiny k zvýšeniu potravinovej produkcie, pretože práve tam pribúda najviac obyvateľov, ktorých treba uživiť.

Tvrdí teda, že všetky vedecké poznatky o pestovaní plodín nie sú vôbec potrebné a o všetko sa postará príroda sama. “Čím viac zasahujeme, tým viac sa vzďaľujeme od prírody a tým ťažšie hospodárime,” vraví Fukuoka. V dobe kamennej bol človek súčasťou prírody a nemal žiadne alebo veľmi málo poznatkov o pestovaní a aj tak vypestoval, čo potreboval. To sa dá podľa neho dosiahnuť aj v súčasnosti. “Ak odmietnete ľudské poznanie, vedu a civilizáciu, zostane len prirodzené poľnohospodárstvo,” konštatuje.

Ako 62-ročný napísal knihu “Revolúcia jedného stebla slamy” o svojich skúsenostiach s prirodzeným poľnohospodárstvom. “Revolúcia môže byť dosiahnutá steblom slamy. Steblo slamy je ľahké a malé, ale ľudia nepoznajú jeho pravý význam. Keby spoznali jeho skutočnú hodnotu, znamenalo by to ľudskú revolúciu, zmenu spoločenských štruktúr celých národov,” uvádza v knihe.

Kniha bola preložená do mnohých jazykov, čím sa Fukuokova metóda stala známou po celom svete. Prichádzali k nemu ľudia z mesta poznajúci elektrinu a všetky výdobytky vedy, napriek tomu nespokojní so svojím životom mestskej kultúry, aby našli odpoveď na svoje otázky o budúcnosti.

Reklama

A jeho odkaz pre nás? “Odmietnite ľudskú chytrosť, materiálne predmety nemajú žiadnu hodnotu. Ľudia neprodukujú, to príroda tvorí. Ľudia nedokážu vytvoriť ani jedno steblo trávy. Všetko robí Príroda.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali