Prevencia pred nádchou i covidom, profesor Krčméry i mladý lekár Sabaka. Na naše otázky odpovedal profesor verejného zdravotníctva Štefan Hrušovský

Prevencia pred nádchou i covidom, profesor Krčméry i mladý lekár Sabaka. Na naše otázky odpovedal profesor verejného zdravotníctva Štefan Hrušovský

Bratislava 25. augusta 2021 (HSP/Foto: Viera Haruštiaková, TASR – Martin Baumann, Facebook0)

 

Zatiaľ je na Slovensku pokojná situácia v súvislosti s ochorením Covid-19. Blíži sa však jeseň a mnohí ešte majú v pamäti situáciu z minulej jesene, kedy niektorí lekári ordinovali len cez telefón. Ako sa vyhnúť nádche, chrípke, prípadne aj covidu? Odpovedal lekár, profesor verejného zdravotníctva, Štefan Hrušovský, ktorý sa zároveň vyjadril aj k protichodným postojom s profesorom Vladimírom Krčmérym a kritike zo strany mladého, niektorými médiami preferovaného lekára, Petra Sabaku

Štefan Hrušovský, testovanie
Na snímke Štefan Hrušovský

Ako vnímate aktuálne situáciu v súvislosti so zdravím Slovákov? Čo ich najviac ohrozuje, keďže Covid-19 teraz nie je témou číslo jeden?

Reklama

Štatistiky o úmrtiach Slovákov za minulý rok sú zatiaľ predbežné, no veľavravné. Osobitne sa zaujímam o zhubné nádory tráviaceho systému, keďže sa venujem ich prevencii, včasnému zachyteniu a diagnostike. V roku 2020 sa diagnostikovalo viac ako 8 300 zhubných nádorov tráviaceho systému, ktorý zahŕňa tráviacu trubicu, pečeň, žlčník a pankreas. Na tieto nádory zomrelo približne 5 000 pacientov.

Rakovina pľúc sa zistila u 3 300 slovenských pacientov a zomrelo na ňu 2 500 chorých. Karcinóm prsníka sa zistil u 3 000 žien a zomrelo viac ako tisíc. Na rakovinu prostaty zomrela takisto tisícka mužov. Celkovo zomrelo na zhubné nádory v minulom roku približne 16 000 pacientov.

Reklama

Obnovenie programu depistáže karcinómu kŕčka maternice zo strany MZ SR je isto krok správnym smerom (veď vlani zomrelo na túto chorobu 284 Sloveniek), no výzvy sú oveľa väčšie, vyžadujú si uvoľnenie významných finančných prostriedkov a reorientáciu v zdravotnej politike.

Nadúmrtnosť oproti priemerom v minulých rokov bola u nás vlani 1,4 % a som presvedčený, že k tejto nadúmrtnosti prispeli aj zhubné nádory tráviaceho systému. Pravda, oficiálne čísla o kolaterálnych úmrtiach, resp. o počtoch odvrátiteľných úmrtí na iné choroby ako covid-19 nemáme k dispozícii.

 

Predpokladáte, že v jeseni nastane opätovná situácia ako počas minulého roka a covid-19 vytlačí z centra pozornosti lekárov ostatné ochorenia? Na srdcové zlyhania v dôsledku presunutia všetkej pozornosti na covid-19 ste totiž upozorňovali už v máji a nevenovaniu sa prevencii pri iných ochoreniach ešte po prvom celoplošnom testovaní v jeseni minulého roka.

Živím v sebe nádej, že v najbližšej budúcnosti Slovensko nezopakuje rovnaké chyby ako v predchádzajúcom období. Predpokladom však je, aby optimálne fungoval doterajší, roky zaužívaný systém zdravotnej starostlivosti a aby sme sa organizačne, logistiky a personálne pripravili na poskytovanie starostlivosti pre všetkých pacientov. Len tak sa zaručí, že úroveň zdravia sa udrží na solídnej úrovni.

Reklama

Žiaľ, prípravy na tohtoročnú jeseň a zimu v tomto zmysle akosi nevidno, ani o nich nepočuť.

 

Ako nazeráte na terajšiu situáciu medzi lekármi? Majú ešte obavy z covidu? Niektorí totiž nechceli ordinovať priamo a uzatvárali sa vo svojich kanceláriách a ordinovali len cez telefón.

V predchádzajúcom období lekári, zdravotníci a zdravotnícke zariadenia podľahli strachu, obavám a panike, ktorá sa šírila v médiách a ktorej pôvodcom bola vláda. Podľa nekompetentných odporúčaní, ale aj spontánne a z vlastnej iniciatívy obmedzovali prevenciu, diagnostiku a liečbu chorôb, za ktoré zodpovedajú.

Médiá dostatočne nevyužívajú možnosti predstaviť osobnosti medicínskeho života, ktorí sa nezľakli všadeprítomného mediálneho tlaku, nerešpektovali nulitné nariadenia výkonnej moci a zodpovedne sa starali o všetkých svojich pacientov.

Reklama

 

Čo by ste odporúčali našim čitateľom v súvislosti s odchádzajúcim letom, čím sa zníži slnečné žiarenie, aby sa vyhli nádcham, chrípke, prípadne covidu?

Zdravým občanom odporúčam voľbu zdravého životného štýlu, hojnosť pohybu, športovania, sociálnych kontaktov. Treba sa vrátiť k zásadám preventívnej medicíny, ktorá zahŕňa preventívne lekárske prehliadky, vylúčenie škodlivín a závislostí.

Chorí ľudia sa majú sústrediť na odstránenie, liečbu či optimalizáciu svojich chorôb, ako je obezita, vysoký krvný tlak, cukrovka, ischemická choroba srdca, zhubný nádor. Tieto a ďalšie choroby sú rizikovými faktormi predčasného úmrtia, či s covidom-19 alebo bez neho. Vek je neovplyvniteľný rizikový faktor, tieto sú však ovplyvniteľné a možnosť predĺženia života je reálna pri každom z nich.

Obezita sama zvyšuje riziko rakoviny, cukrovky, mozgových cievnych príhod, infarktu myokardu, zhoršuje vysoký krvný tlak, nehovoriac o tukovej chorobe pečene, či o chorobách kĺbov a chrbtice. A je, prirodzene, rizikovým faktorom úmrtia pri infekčných chorobách vrátane sezónnej chrípky, zápalu pľúc či covid-19.

Koronakríza prepukla pred poldruha rokom. Za toto obdobie pri správne vedenej zdravotnej politike a za primeranej aktívnej účasti médií mohla byť obezita zvládnutá u väčšiny obyvateľov Slovenska!

 

Prejdime k téme očkovania. Ako nazeráte na protikladné stanoviská Vás a prof. Krčméryho v súvislosti s očkovaním? Diskutovali ste o tom spolu, keďže pôsobíte na rovnakej vysokej škole?

V oblasti medicíny u nás dnes zďaleka nemožno hovoriť o slobode prejavu. Nesprávne, chaotické politické rozhodnutia vyplývajú z nedostatku konfrontácie expertných názorov, no sú aj dôsledkom chabých intelektuálnych schopností zúčastnených.

Vladimír Krčméry
Na snímke Vladimír Krčméry

Čo sa týka očkovania, mrzia ma viaceré skutočnosti. V súčasnosti prebieha masové očkovanie ľudí, ktorí to nepotrebujú, dokonca aj zdravých detí. Vírusy RNA­– ako je SARS-CoV-2 či vírus hepatitídy C­– sa veľmi rýchlo menia. Nečudo, že ochrana génových vakcín proti variantu delta už nefunguje a génové vakcíny nechránia ani pred úmrtím. Nasvedčuje to situácia v najzaočkovanejších krajinách, ako je Veľká Británia, Island či Izrael, v ktorých sú súčasné varianty koronavírusu rovnako infekčné u zaočkovaných aj u nezaočkovaných, v obidvoch skupinách je porovnateľná aj chorobnosť a úmrtnosť. Najväčším sklamaním sú génové vakcíny.

Reklama

Prekáža mi márne úsilie vlády, ktorá chce zvýšiť počet zaočkovaných za každú cenu, a tak hromadí jeden medicínsky prešľap za druhým vrátane opatrení brutálne obmedzujúcich občianske slobody či ponižujúcich ľudskú dôstojnosť: detské očkovanie, povinné očkovanie, podstrkovanie jednodávkovej génovej vakcíny, diskriminácia pri návšteve pápeža, dehonestujúca lotéria – príkladov je už neúrekom.

S prof. Krčmérym sme spolupracovali na viacerých vysokých školách, aj na rozličných klinických pracoviskách. O koronakríze sme po prvýkrát verejne diskutovali pred niekoľkými dňami v internetovej televízii jedného z najčítanejších printových denníkov.

 

V médiách zarezonoval status mladého lekára, ktorý následne upravil. Čo vám prvé napadlo, keď ste si prečítali verejnú kritiku Sabaku voči vám?

S doc. MUDr. Sabakom, PhD., som sa ešte nestretol. Prvé, čo mi napadlo pri jeho statuse, bolo, že si o mne vygúglil nejaké informácie. Ja som nepotreboval gúgliť, aby som pochopil, za čo bojuje on.

Reklama
Na snímke Peter Sabaka

Zuzana Franková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali