Premiér Orbán: Proti západným krajinám bol spustený vírus

Premiér Orbán: Proti západným krajinám bol spustený vírus

Bratislava 6. mája 2023 (HSP-Szilard Koszticsak/MTI via AP)

 

Maďarský premiér povedal účastníkom v Budapešti, že jeho krajina môže pôsobiť ako inkubátor pri formovaní budúcnosti konzervativizmu, informuje portál REMIX News

Orbán CPAC
Maďarský premiér Viktor Orbán prednáša hlavný prejav na úvodnom zasadnutí maďarskej konferencie Konzervatívnej politickej akcie v Budapešti

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že Západ čelí “vírusu ničiacemu národy”, ktorý vypúšťajú pokrokoví idealisti a ktorý zničí civilizáciu, ak ho konzervatívci nezastavia.

Reklama

Maďarský premiér, ktorý je považovaný za pravdepodobne najvýznamnejšieho lídra západného konzervatívneho hnutia, vo svojom štvrtkovom prejave na konferencii CPAC Hungary v Budapešti varoval stovky politikov, národných lídrov a konzervatívnych aktivistov, ktorí sa zišli v Budapešti z celého sveta.

“Bol proti nám spustený vírusový útok. Tento vírus bol vyvinutý v pokrokových liberálnych laboratóriách,” povedal Orbán. “Tento vírus útočí na najzraniteľnejšie miesto západného sveta, a to je národ. Je to národ ničiaci vírus, ktorý rozbije a rozpráši naše národy.”

Reklama

Maďarský líder povedal, že jeho krajina je považovaná za inkubátor konzervatívneho myslenia a jednu z hlavných ľavicových bášt pôsobiacich proti globalizmu. Poznamenal, že konzervatívci prišli do Budapešti z rôznych krajín od Spojených štátov, Mexika, Brazílie, Izraela až po Japonsko.

“Nie je to zlá spoločnosť, ale ako sa Maďari dostali do takého významného klubu? Nie sme obrovskí, nie sme impozantní, nie sme bohatí, nemáme veľkú armádu, nemáme obrovský HDP a nie sme ani obzvlášť ľudnatí. Koho zaujímame? A predsa sme tu dnes všetci.”

“Myslím si, že existuje len jeden dôvod, prečo sme v tomto elitnom klube. Existuje jedna vec, ktorá robí našu krajinu dôležitým miestom. Je to skutočnosť, že Maďarsko je vlastne inkubátorom, kde sa experimentuje s konzervatívnou politikou budúcnosti. Maďarsko je miestom, kde sme o porážke progresívnych liberálov a konzervatívnom kresťanskom politickom obrate nielen hovorili, ale sme ho aj uskutočnili.”

Maďarský premiér povedal, že útok, ktorému Európa čelí, nie je ekonomický, ale v skutočnosti siaha hlbšie do samotných hodnôt a kultúry, ktoré definovali Európu po celé generácie.

“Hlásim vám, že sme všetci vystavení útoku, v Európe aj v Amerike. Musím vám tiež oznámiť, že tento útok nie je ekonomický. Máme do činenia s biologickou zbraňou,” povedal Orbán. “Národ je veľký vynález Západu. Je srdcom slobodného sveta, ale je aj Achillovou pätou západného sveta. Ak sa národy vyparia, rozpadnú, zhrdzavejú, stratí sa možnosť slobodného života a Západ padne. Ľudia bez vlasti nikdy nemôžu byť slobodní, môžu byť len bezzemkovými pešiakmi globálnej elity.”

Reklama

Hoci sa to dnes mnohým konzervatívcom môže zdať samozrejmé, Maďarsko nebolo vždy baštou konzervativizmu. Orbán a Maďarsko sa skutočne dostali na titulné stránky medzinárodných médií, keď jeho krajina v rokoch 2015 – 2016 zaujala rozhodný postoj voči prisťahovalectvu. Na konferencii CPAC však Orbán prekvapivo povedal, že za tento politický dar, ktorý pomohol dostať Maďarsko na politickú mapu a definoval ho ako krajinu oddanú ochrane európskych hraníc a kultúrneho dedičstva, musí poďakovať miliardárovi a oligarchovi Georgeovi Sorosovi.

Ale nedá sa nič robiť. Človek plánuje, Boh koná. V skutočnosti vďačí maďarský experiment za svoju svetovú slávu Georgeovi Sorosovi. Márne, Boh koná záhadným spôsobom. Keby George Soros nezaútočil na Maďarsko, keby neoznámil svoj program presídlenia miliónov nelegálnych prisťahovalcov do Európy s pomocou svojich žoldnierskych mimovládnych organizácií, nikdy by sme sa nedostali na titulky novín. Ale strýko George oznámil svoj program presídľovania, nasadil svoju armádu mimovládnych organizácií a pustil sa do realizácie svojho veľkolepého plánu. Zaplavili Balkán nelegálnymi migrantmi a vytvorili trasu pre pašerákov ľudí do srdca Európy, a potom narazili na Maďarsko. Zvolali sme stop, zdvihli sme rukavicu, bránili sme sa, postavili sme plot a bránili sme svoju krajinu.

Orbán povedal, že práve počas boja o migráciu so Sorosom, mimovládnymi organizáciami a Bruselom si uvedomil, ako treba bojovať.

“Po istom čase som si tiež uvedomil, že nestačí brániť naše hranice, nestačí bojovať fyzicky v sebaobrane; našu krajinu môžeme brániť len vtedy, ak sa zapojíme aj do intelektuálnych a ideologických bojov. Ocitli sme sa uprostred intelektuálneho ideologického bojiska, pretože migrácia je dôležitou súčasťou liberálnej progresívnej filozofie. Nemali sme inú možnosť, ako volať na zodpovednosť ideológiu otvorenej spoločnosti a s ňou celé impérium Georgea Sorosa,” povedal Orbán.

Orbán vyhlásil, že Maďarsko nie je krajinou, ktorá útočí, ale naopak, zameriava sa na obranu:

Reklama

My Maďari neútočíme. Nechceme hovoriť iným krajinám, čo si majú myslieť o migrácii, rodovej teórii alebo európskom superštáte. A určite nechceme hovoriť Američanom, čo si majú myslieť. Každý národ má právo žiť podľa vlastnej vôle a kvality. Áno, my neútočíme, my sa bránime. Bránime sa, pretože globalistická pokroková elita nám chce vnútiť svoju vôľu, chce nám hovoriť, čo si máme myslieť a ako máme žiť.

Maďarský líder znovu zdôraznil význam národného štátu, ale varoval, že existencia národnej suverenity je ohrozená.

“Priatelia, idea národa je naším osobitným západným dedičstvom. Preto ju Maďari uznali, preto uzavreli krvnú zmluvu, preto sa zorganizovali do národa, preto sme sa pripojili k západnému svetu a preto sme nezmizli v hmle dejín, ako sa to stalo iným ázijským národom, ktoré prišli na Západ. Keď sa na Západe rozšírila národná politická organizácia, vzostúpili sme, predbehli sme našich západných kolegov v pretekoch civilizácií. Ukázalo sa, že národ je najlepší rámec. Je to najlepší rámec na uvoľnenie driemajúcich síl v občanoch krajiny a na službu záujmom celého spoločenstva. Ak človek pozná, akceptuje a prijíma spoločný jazyk, históriu a kultúru, je plnohodnotným členom národa, a teda slobodným. To bola veľká výhoda západnej civilizácie. Preto sme boli o stáročia vpredu pred ostatnými kontinentmi. Práve táto konkurenčná výhoda civilizácie, milí priatelia, je dnes predmetom útoku. A s ľútosťou musím konštatovať, že tento útok je úspešný.”

Varoval, že ostatné civilizácie na celom svete nielenže hospodársky dobehli Európu, ale “jednoducho nás prerástli”, a vyjadril poľutovanie nad tým, že západný svet v súčasnosti vytvára len približne 40 % svetovej hospodárskej produkcie v porovnaní s viac ako 60 % pred prelomom storočia.

Okrem toho Západ prehráva preteky, pokiaľ ide o rast populácie s rýchlo klesajúcim demografickým vývojom, ktorý “maskuje” masová imigrácia. Pri hospodárskom, kultúrnom a demografickom úpadku je jediné, čo Západ ešte má, jeho vojenská sila, povedal Orbán.

“Takže sa nám nedarí, Západu sa nedarí v súťaži civilizácií a najhoršie je, že si za to môžeme len sami. Nemáme žiadneho konkurenta, ktorý by mohol spôsobiť takú spúšť. Keď ľavica vypustila do sveta vírus, mnohí dobromyseľní konzervatívci tvrdili, že tento protinárodný vírus je len laboratórny škodca. Ľavica nechce vypustiť svojich radikálov do sveta, ona ich zvládne sama, hovorili. Ale to sa nestalo. Nebuďme naivní. Dnes vidíme, že tento vírus neunikol, bol vypestovaný, rozmnožuje sa a šíri sa po celom svete. Migrácia, gender, vokalizmus – to všetko sú len varianty, varianty toho istého vírusu.

Dámy a páni, podstatou nelegálnej migrácie je zničenie národného spoločenstva. Ide o rozbitie kultúrneho základu potrebného na fungovanie národného štátu a vytvorenie namiesto neho marginalizovaných, atomizovaných, koexistujúcich, ale nepriateľských skupín, ktoré nikdy nevytvoria spoločenstvo a ktoré nakoniec nikdy nevytvoria štát.”

Orbán potom obrátil pozornosť na kultúrnu diskusiu, ktorá v posledných rokoch obklopuje Európu aj USA, a vzal si na mušku ideológiu prebudenia a rodovú propagandu, ktorú využíva ľavica na presadzovanie svojej progresívnej agendy.

“Hnutie woke a genderová ideológia sú presne to, čo kedysi komunizmus a marxizmus. Umelo rozdeľujú národ na menšiny s cieľom podnecovať nezhody medzi skupinami. To je ich mocenská základňa. Maďarský konzervatívny experiment je úspešný, pretože marxistov poznáme na míle ďaleko, a dokonca aj po čuchu, neviditeľne. Sedia na nás už päťdesiat rokov. Gender a woke tiež rozdeľujú národ na triedy a hlásajú, že trieda je dôležitejšia ako národ a predchádza príslušnosť k národu a predchádza národnú identitu. Priatelia, 26 rokov som žil pod marxistickým útlakom.

Všade, kde triedny boj vystrie hlavu, budú krajiny založené na mierovej spolupráci dejiskom nepokojov. Nebude už existovať vzájomná úcta a akceptácia a zostane len bezvýhradné nepriateľstvo. Dámy a páni, tretím variantom vírusu, ktorý dnes ohrozuje západné národy, je progresívna zahraničná politika.”

Reklama

Maďarský líder následne otvoril otázku zahraničnej politiky Západu a vyhlásil, že progresívne administratívy, ktoré chcú označovať ľudí a krajiny ako “dobré” alebo “zlé”, sú v súčasnej politickej situácii veľmi nebezpečnou politikou.

“Progresívna zahraničná politika nás vždy vedie k vojne. Rozvracia krajiny v mene vývozu demokracie a potom buď odíde, alebo odpláva, uviazne v neporiadku, ktorý vytvorila. Bol som svedkom mnohých takýchto farebných revolúcií. Začalo sa to heslom slobody a pokračovalo liberálnou, pokrokovou prevýchovou, zlepšením ľudského života. Skončilo sa to chaosom, zmätkom a hanbou opustených krajín.

Som si istý, že keby bol Trump prezidentom, žiadna vojna by dnes nezasiahla Ukrajinu a Európu, takže sa vráťte, pán prezident, urobte Ameriku opäť veľkou a prineste nám mier.

Dámy a páni, v posledných rokoch pokrokári opäť rozdelili svet na dobrých, zlých, nacistov, neonacistov, demokracie a autokracie. Pokrokári vždy presadzujú imperialistickú politiku. To, čo robia, je imperialistický učebnicový príklad. Najprv vyvíjajú diplomatický nátlak na národy. Očakávajú od nich, že ukážu svoju tvár. Či podporujú migráciu, či podporujú rodovú propagandu, relativizáciu rodín, sexualizáciu detí. Tí, ktorí to odmietajú, sú nepriatelia a je na nich vyhlásená liberálna fatva. Ak poviete, že genderové ideologické hnutia znamenajú sexualizáciu detí, budete obvinení zo zrady západných hodnôt. Ak poviete, že na univerzitách by nemalo ísť o prebudenú ideológiu, ale o hľadanie pravdy, zaútočíte na akademickú slobodu. Ak poviete, že vojna nie je v záujme západného sveta, budete označení za tlačiaceho Putinov voz. Tu v Budapešti nás to už trochu unavuje, ale nemôžeme to brať na ľahkú váhu. Najnovším imperiálnym zahraničnopolitickým cieľom pokrokárov je odobrať členským štátom EÚ právo na vlastnú zahraničnú politiku. Musíme ich zastaviť a toto bude najväčšia bitka v Bruseli v nasledujúcich mesiacoch.”

Podľa Orbána sa našťastie vírus, ktorý progresívci rozpútali v západnom svete, začína v niektorých európskych krajinách nielen potláčať, ale aj čeliť. Maďarský premiér ocenil volebné víťazstvo Giorgie Meloniovej v Taliansku na jeseň minulého roka, ako aj znovuzvolenie Benjamina Netanjahua v Izraeli.

Reklama

“Fandíme pani Meloniovej, aby talianski bratia a sestry čo najskôr ukázali inšpiratívne výsledky. A v Jeruzaleme tiež zvíťazili konzervatívne sily.

Vidím, že ani tam progresívna ľavica neakceptuje fakty, ale mám dobrú správu pre premiéra Netanjahua, čím hlasnejšie sa liberáli ozývajú, tým rýchlejšie strácajú popularitu. Hovorím to z vlastnej skúsenosti.

Máme pred sebou sľubné španielske voľby a pre našich poľských priateľov vyzerajú hviezdy dobre. A potom voľby do Európskeho parlamentu, keď sa nám konečne podarí uchmatnúť konzervatívnu elitu a vysušiť bruselskú bažinu.”

Orbán dodal, že tí, ktorí sa boja vírusu, nemusia hľadať liek ďalej ako v Maďarsku, kde jeho vláda zostáva stoická v presadzovaní konzervatívnych hodnôt a vzdorovitá tvárou v tvár liberálnej opozícii Bruselu.

“Zastavili sme migráciu na našich hraniciach, zakázali sme sexualizáciu detí a rodovú propagandu v školách a tiež nekompromisne pracujeme na mieri. Funguje to. Vyhrali sme štyrikrát po sebe. Ľudia majú pocit, že sa s nimi hrá. Podporujú politickú silu, ktorá chráni a zastupuje záujmy celého národa. Áno, ľudová vôľa alebo samotná demokracia je hlavnou slabinou progresívnych síl. Je to miesto, kde sa dajú chytiť?

Reklama

Dámy a páni, sú dva spôsoby, ako dobyť mesto, ako to vedeli už v starovekom Ríme. Buď obsadíte hradby mesta, alebo obsadíte svätyne mesta. Moja rada znie, aby sme začali so svätyňami, a potom obsadili hradby. V posledných rokoch sme obsadili veľké európske svätyne. Budapešť, Varšava, Rím, Jeruzalem, Viedeň nie sú beznádejné, ale pravdou je, že dve hlavné svätyne modernej demokracie, Washington a Brusel, sú stále v rukách liberálov. Postarajme sa o to, aby to tak nebolo.

Želám vám všetkým, aby ste pri tom mali Božiu podporu a vytrvalosť.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali