Premiér: Nemám nejasnosti vo financovaní bytu, ukážem aj stavy na účtoch

Premiér: Nemám nejasnosti vo financovaní bytu, ukážem aj stavy na účtoch

Bratislava 4. apríla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) je pripravený poslancom Národnej rady SR vysvetliť svoje príjmy. Podľa medializovaných informácií si na základe príjmov nemohol dovoliť kúpu nového bytu. Pellegrini trvá na tom, že nemá vo financovaní nejasnosti a mieni to dokázať. Poslancom chce ukázať aj stav na účtoch z roku 2012, kedy ich predkladal Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) pri získavaní previerky na prísne tajné.

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini

“Nemám problém preukázať aj ďalšie príjmy, ktoré síce neboli súčasťou majetkových priznaní, ale boli priznané. Ukážem, aj aké stavy účtov som pred NBÚ priznal v roku 2012, kedy som podstúpil previerku na prísne tajné. Nemám čo skrývať. Budem rád, keď sa to vysvetlí čo najskôr,” povedal novinárom Pellegrini v stredu po tom, ako si pri pamätníku Slavín pripomenul 73. výročie oslobodenia Bratislavy.

Reklama

Doklady, ktoré mieni ukázať poslancom, podľa premiéra vyvrátia pochybnosti o financovaní jeho bytu. “Som pripravený predstúpiť pred výbor. Stačí, keď ma pozvú a predložím všetky doklady, ktoré vyvrátia pochybnosti,” vyhlásil.

Denník N na základe vlastných prepočtov informoval, že výdavky Petra Pellegriniho prevyšujú jeho zverejnené príjmy, pričom rozdiel je okolo 100.000 eur v prípade, že by jeho mesačné základné výdavky boli na úrovni 1000 eur. Premiér to denníku vysvetľoval tým, že okrem príjmov z výkonu verejnej funkcie mal aj iné, ktoré zákon nevyžaduje uviesť v majetkovom priznaní.

Reklama

Pellegrini sa v stredu odvolával na predaj nehnuteľností. “V roku 2008 som predal svoj prvý byt. Predal som ho po ôsmich rokoch vlastnenia. V roku 2009 som predal aj garáž a vlastnil som aj výrobnú halu, ktorú som odpredal v roku 2008,” opísal šéf vládneho kabinetu.

Pripomenul, že ak nehnuteľnosť vlastní fyzická osoba viac ako päť rokov, príjem z predaja sa neuvádza ani v daňovom priznaní. “Nepodlieha zdaneniu a nemusel som ho uviesť ani v majetkovom priznaní,” vysvetlil. Takto mu podľa jeho slov plynuli príjmy, ktoré prevyšujú medializovaný nesúlad. Má ísť o sumu do 200.000 eur. Pellegrini zdôraznil, že vie vydokladovať všetok svoj majetok.

 

Premiéra mrzia pokračovania protestov, ministrovi Druckerovi dáva voľné ruky

Predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) mrzí, že sa uskutočnia ďalšie verejné zhromaždenia s požiadavkou na odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara. Túto personálnu otázku i ďalšie kroky ohľadom polície má v kompetencii nový minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), na ktorého sa premiér spolieha a dáva mu „voľné ruky”.

Reklama

Pellegrini v stredu na Slavíne uviedol, že sa nebude vyjadrovať k osobe policajného prezidenta, nech túto funkciu zastáva ktokoľvek. „Nemyslím si, že akýkoľvek predseda vlády má rozhodovať o tom, či nejaký policajný prezident má alebo nemá ostať na stoličke. To prosím odo mňa nechcite. To by bol priamy zásah vysokého politika do chodu polície,” zdôvodnil.

Premiér nie je rád, že sa vo štvrtok (5.4.) uskutoční ďalšia séria protestných zhromaždení. „Mrzí ma, že idú ľudia znovu do ulíc,” reagoval s tým, že ohľadom kľúčovej požiadavky iniciatívy na odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara sa musí spoľahnúť na profesionalitu ministra vnútra Tomáša Druckera, ktorý podľa neho musí najlepšie vedieť, čo má robiť.

„Nechávam na pána ministra, aby rozhodol, aké personálne zmeny spraví. Pre mňa je momentálne kľúčové, aby pán minister čo najskôr dokončil a verejnosti predstavil nový zákon o voľbe policajného prezidenta a následne musí povedať, ako mieni naložiť s terajším,” vysvetlil Pellegrini. „Hovorím, že ako predseda vlády mu dávam absolútne voľné ruky, aby urobil to, čo urobiť má a má moju plnú dôveru ako nový minister vnútra,” zdôraznil.

Pellegriniho podľa jeho slov nevyrušuje, že Drucker si zobral mesiac čas na posúdenie ďalšej budúcnosti Gašpara. Polícia podľa neho zatiaľ funguje ako má, štatistiky mesačne ukazujú pokles kriminality a bezpečnostná situácia na Slovensku je dobrá. „Myslím si, že (Drucker, pozn. TASR) urobí najlepšie, ako v tejto chvíli urobiť môže, a protesty na uliciach samozrejme môžu vyjadrovať nejaký postoj, ale jeho rozhodnutie musí byť založené na profesionálnom zhodnotení faktov, nemôže to byť emocionálne rozhodnutie,” ozrejmil.

Premiér tiež informoval, že sa chce v piatok (6.4.) stretnúť s ministrom vnútra i s generálnym prokurátorom ohľadom vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Chce získať uistenie, že vyšetrovanie prebieha po technickej, nie po obsahovej stránke, ako má. „Ak by som mal pochybnosť, že aj v tomto sa koná tak, ako sa nemá, tak samozrejme ten tlak na pána ministra budem vytvárať intenzívnejší, ale momentálne si myslím, že je dostatočne schopný manažér na to, aby posúdil veľmi rozumne a na základe faktov, čo má urobiť,” doplnil.

Reklama

Iniciatíva Za slušné Slovensko, po dohode s organizátormi s ostatných slovenských krajov, oznámila, že sa spoločne rozhodli opätovne zvolať verejné zhromaždenia. Zhromaždenie za slušné Slovensko bude v Bratislave vo štvrtok (5.4.) na Námestí SNP. V ostatných mestách budú v ten istý deň alebo v piatok (6.4.) zhromaždenia, pochody alebo ďalšie aktivity.

Pokračovanie protestov iniciatíva zdôvodnila tým, že vo štvrtok uplynie 10 dní od vyslovenia dôvery vláde a napriek tomu nevidí signál, že to vláda myslí vážne so snahou o obnovenie dôvery. „Miesto toho počúvame o potrebe zorientovať sa v tom, čo je nám všetkým jasné,” uviedla iniciatíva. Kritizovala vyjadrenie Druckera, že potrebuje čas na rozhodnutie o policajnom prezidentovi. „Ak politici boli schopní vytvoriť novú vládu za dva dni, tak nerozumieme výhovorke pána Druckera, že nevie nájsť nového policajného prezidenta v radoch slušných policajtov, a to v priebehu pár dní,” doplnili predstavitelia iniciatívy.

 

Pellegrini: Sme svedkami tichej renesancie zvrátených ideológií

Sme svedkami akoby tichej renesancie zvrátených ideológií, ktoré sa nám opäť vracajú do politického života aj napriek tomu, že už 73 rokov krajiny v Európe žijú v mieri. Vyhlásil to v stredu premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý si položením venca na bratislavskom Slavíne pripomenul 73. výročie oslobodenia Bratislavy.

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas pietnej spomienky na Slavíne – bratislavskom pamätníku sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny, pri príležitosti 73. výročia oslobodenia Bratislavy

Na Slavíne si podľa predsedu vlády pripomíname tisícky obetí ľudí, ktorí bojovali za oslobodenie hlavného mesta. “Aj napriek tomu, že európske spoločenstvo vytvorilo základ, aby tu vládla demokracia, ctili sa základné ľudské práva jednotlivca, sme svedkami akoby tichej renesancie zvrátených ideológií, ktoré sa nám naspäť vracajú do politického života,” podotkol Pellegrini s tým, že sa to nedeje len na Slovensku, ale aj v iných demokratických krajinách.

Podľa predsedu vlády je potrebné sa pýtať, kde sa stala chyba, ak časť dnešnej mladej generácie inklinuje k ideológiám, ktoré nemajú miesto v modernej dobe. “Musíme urobiť všetko pre to, aby sme nielen na Slovensku, ale aj v ďalších demokratických krajinách, ponúkli iné riešenie, ako sú riešenia a prejavy nenávisti, ktorými sme dnes svedkami,” skonštatoval premiér. Verí, že ak sa spoločnosť vráti k hodnotám, na ktorých je založená celá Európska únia, a bude si pripomínať, čo sa dialo počas druhej svetovej vojny, negatívny trend sa zvráti. “A mladá generácia, ako aj tá staršia, bude odmietať fašizmus a podobné iné ideológie, ktoré dnes máme nielen v slovenskom, ale aj v Európskom parlamente,” doplnil Pellegrini.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali