Pred 140 rokmi Rusi oslobodili Bulharov a ďalších južných Slovanov a balkánskych kresťanov od islamského štátu Osmanská ríša

Pred 140 rokmi Rusi oslobodili Bulharov a ďalších južných Slovanov a balkánskych kresťanov od islamského štátu Osmanská ríša

Sofia 4. marca 2018 (HSP/Foto:HSP)

 

Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal  bulharskému prezidentovi Rumenovi Radevovi a celému bulharskému národu k štátnemu sviatku – k 140. výročiu oslobodenia spod osmanského jarma.

Pred 140 rokmi: Ruské osloboditeľské vojsko vchádza do jasajúcej Sofie

„V tieto dni spomíname na hrdinstvo ruských vojakov a bulharských dobrovoľníkov, ktorí spolu bojovali na Šipke a pod Plevenom. Vďaka ich mužnosti, vytrvalosti a sebaobetovaniu bola obnovená starobylá bulharská štátnosť,“ napísal Vladimir Putin v blahoprajnom telegrame. Ruský prezident tiež pripomenul spoločné historické tradície oboch národov, pevné putá priateľstva a vzájomnej pomoci a tiež kultúrnu a duchovnú blízkosť  Bulharska a Ruska, pričom vyjadril nádej na rozvoj obojstrannej spolupráce.

Reklama

Bulharsko bolo okupované tureckou Osmanskou ríšou  takmer pol tisícročia – od roku 1396 do roku 1878. V roku 1876 Bulhari povstali, no Turci povstanie utopili v krvi, pričom páchali neslýchané ukrutnosti., ktoré šokovali ešte aj národy do seba zahĺbenej západnej Európy. Ruský cár Alexander II. na prosby veľkej časti ruského národa na čele s takými osobnosťami ako boli spisovateľ Fjodor Michajlovič Dostojevskij prijal rozhodnutie zachrániť bulharský slovanský pravoslávny národ pred genocídou.

Po dlhých, ťažkých, úporných bojoch rusko-tureckej vojny v rokoch 1877−1878 bola 3. marca 1878 v San Stefane v blízkosti Konštantinopolu, ktorý Slovania volajú Carihrad a tureckí dobyvatelia Istanbul, podpísaná Sanstefanská mierová dohoda, vďaka ktorej sa Bulharsko stalo nezávislým štátom a ktorá priniesla nezávislosť aj pre Srbsko, Čiernu Horu a Rumunsko.

Reklama

Ak by sa do situácie nezamiešalo Anglicko a ďalšie západné mocnosti, ktorým bol turecký kindžal v slovanskom chrbte vždy milší ako oslobodenie kresťanov od islamistov, bol by oslobodený aj Konštantinopol,  dobytý Turkami v roku 1453. Chrám Božej Múdrosti (Hagia Sofia) by bol opäť pravoslávnym chrámom, a nie mešitou. Anglicko a ďalšie západné mocnosti si navyše neskôr vynútili prehodnotenie výsledkov rusko-tureckej vojny a podpísanie berlínskeho diktátu na takzvanom Berlínskom kongrese, ktorého cieľom bola podpora islamského štátu pod názvom Osmanská ríša s cieľom  obmedzenia narastania ruského vplyvu a blokovania budovania slovanskej pravoslávnej jednoty na Balkáne.

V centre Sofie doteraz stojí katedrálny chrám  svätého Alexandra Nevského, ktorý vďační Bulhari postavili ako prejav vďaky ruskému cárovi-osloboditeľovi Alexandrovi II. (sväté knieža Alenader Nevský bol jeho patrón) a celému ruskému národu. Na každej bulharskej pravoslávnej bohoslužbe sa veriaci dosiaľ modlia za zosnulého cára-osloboditeľa Alexandra.

Menšia časť Bulharov zabudla na dejiny, nechala si vymeniť srdce i hlavu a robí úklony smerom k Berlínu, Bruselu a Washingtonu. Väčšina Bulharov si však uvedomuje, že keby ruskí vojaci pred 140 rokmi neprelievali za nich krv, tak dnes neexistujú, a Rusov považujú  za svojich bratov a osloboditeľov.

Vladimír Mohorita

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali