Pre horúčavy pôjdu na väčšine ministerstiev zamestnanci skôr domov

Pre horúčavy pôjdu na väčšine ministerstiev zamestnanci skôr domov

Bratislava 3. augusta 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

K skráteniu pracovného času pristúpilo v tomto týždni osem ministerstiev

Skrátenie pracovného času, jeho posunutie do skorších ranných hodín a zabezpečenie pitného režimu. To sú opatrenia, ktoré prijali v súvislosti so súčasnými extrémnymi horúčavami na viacerých ministerstvách. Počas dnešného dňa, kedy pre hlavné mesto platí výstraha tretieho, najvyššieho stupňa pred vysokými teplotami, tak časť ministerských úradníkov bude môcť odísť domov skôr.

Reklama
Ilustračné foto

K skráteniu pracovného času pristúpilo v tomto týždni osem ministerstiev. Opatrenie sa týka najmä zamestnancov, ktorí nepracujú v klimatizovaných kanceláriách. Časť ministerstiev zaviedla i skorší pracovný čas, ktorý umožňuje skončiť pracovnú zmenu o 14.00 h. Bežný pracovný režim je iba na ministerstve zahraničných vecí (MZV).

“Nepristupujeme k skracovaniu pracovného času zamestnancov, vzhľadom na to, že veľká väčšina kancelárií je klimatizovaná,” uviedol hovorca MZV Peter Susko.

Reklama

Aj na ministerstve práce majú kancelárie vybavené klimatizáciou a ako bonus podľa Moniky Benkovej z tlačového a komunikačného odboru ponúkajú zamestnancom chladenú vodu v stojanoch. “Skracovanie pracovného času stratilo význam, keďže kancelárie sú klimatizované a tak majú zamestnanci aj po tejto stránke zabezpečený pracovný komfort,” vysvetlila Benková s tým, že zamestnanci majú možnosť v júli a auguste odchádzať z práce vďaka posunutiu pracovného času už o 14.00 h.

Na ministerstve dopravy majú podľa jeho hovorkyne Karolíny Duckej klimatizovaných kancelárií približne iba jednu tretinu. Zamestnanci môžu prísť do práce už o 6.00 h a skončiť pracovnú zmenu o 14.00 h. “Do konca mesiaca sú však povinní odpracovať celý mesačný pracovný čas,” zdôraznila Ducká.

Väčšinu neklimatizovaných kancelárií má v starších budovách ministerstvo vnútra. Na niektorých odboroch tu bol preto podľa Michaely Paulenovej z tlačového odboru skrátený pracovný čas o jednu hodinu. “Je úlohou vedúcich oddelení, aby aj v prípade skrátenia pracovného času zabezpečili plynulý chod oddelenia,” uviedla.

Pružný a skrátený pracovný čas majú v týchto dňoch aj na ministerstvách pôdohospodárstva, obrany, hospodárstva a životného prostredia. O hodinu skôr môžu odísť z práce úradníci pracujúci v neklimatizovaných kanceláriách na ministerstve školstva, úradníci z ministerstva spravodlivosti a financií. Na ministerstve zdravotníctva platná kolektívna zmluva umožňuje vo výnimočných situáciách, medzi ktoré patria aj mimoriadne horúce letné dni, poskytnúť zamestnancom pracovné voľno. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Počas tohto týždňa pristúpil ku skráteniu pracovného času zamestnancov v neklimatizovaných kanceláriách aj Úrad vlády SR. Úradníci si však musia splniť všetky neodkladné a termínované úlohy. Svojich zamestnancov púšťa domov skôr aj Kancelária Národnej rady SR.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali