Právo vlastniť zbraň má v USA odjakživa silnú tradíciu. Verejnosť u nás dôležitosť tohto práva nechápe a dobrovoľne sa ho zrieka

Právo vlastniť zbraň má v USA odjakživa silnú tradíciu. Verejnosť u nás dôležitosť tohto práva nechápe a dobrovoľne sa ho zrieka

Bratislava 17. augusta 2018 (HSP/Foto: NRA)

 

Američania si svoju slobodu a práva, ktoré im iní uberali, vybojovali so zbraňou v ruke. Pochopiteľne ináč by ich stihol osud ďalšej britskej kolónie. Preto majú právo ľudu držať a nosiť zbrane zakotvené v druhom dodatku americkej ústavy. Na rozdiel od európskych krajín, kde sa právo vlastniť zbraň stále obmedzovalo, a skôr sa čaká čo zákonodarcovia vymyslia, Američania sú zvyknutí bojovať za svoje práva. Preto neprekvapuje, že vlastníci zbraní majú organizácie, ktoré za nich bojujú, najväčšia je National rifle association of Amerika – NRA a má cez 4 milióny členov.   

Ilustračné foto

Prvotný účel bol predovšetkým strelecký výcvik milícií a Newyorskej národnej gardy. Popri vojenskom výcviku založili tradíciu nadregionálnych streleckých pretekov, ktoré spopularizovali športovú streľbu. Najväčším impulzom však bol rok 1903, keď kongres na popud NRA rozhodol o podpore športovej streľby formou lacných nákupov streliva a zbraní zo štátnych arzenálov. Vtedy začala byť prioritná streľba športová, lovecká a streľba pre zábavu, činnosť sa rozšírila a lovecké kurzy a kurzy pre políciu. Rástol aj počet inštruktorov, dnes ich má NRA okolo 40.000.

Reklama

Hneď od počiatku sa NRA tvrdo stavala proti pokusom o reštrikcie nadobúdania zbraní. Od 70. rokov sa začala prioritne venovať politike a zákonodarstvu, na miestnej, štátnej aj federálnej úrovni. Od tejto doby sformovala známe politické tézy o nezmyselnosti sprísňovania vlastníctva zbraní, ktoré zákon dodržiavajúcemu občanovi zamedzujú brániť sa a paradoxne kriminálnikom sa získanie zbrane nie lenže nesťaží, ale naopak uľahčí sa im život, lebo menej ich obetí bude ozbrojených.

V NRA pochopili, že masová podpora, je dôležitá a rozšírili spoluprácu so skautmi, školami a ďalšími streleckými spolkami , ktoré združili v počte okolo 12.000. Rôznorodosť štátov a výkladu práva v nich v USA prinútila NRA založiť aj dôležitú „strážnu“ organizáciu – Institute for legislative actions ILA. Ma za úlohu byť v strehu a včas odhaľovať všetky pokusy o sprísnenie zbraňovej legislatívy, sledovať dianie na politickej scéne a nálady zákonodarcov. Vďaka desiatkam lobistov v zákonodarných zboroch, ILA efektívne umožňuje volebnú podporu silnej organizácie v najbližších voľbách pre zákonodarcov s priaznivým názorom. Ale najefektívnejším nástrojom je sieť 250.000 legislatívnych aktivistov – dobrovoľníkov, ktorý sú na pokyn z ústredia pripravení písať zákonodarcom, oslovovať ich, presviedčať a šíriť informácie do svojho okolia, klubov a médií.

Reklama

Rozpočet NRA je tvorený predovšetkým príspevkami inzerentov v ich periodikách a prostriedkami spriaznených nadácií a fondov. Pre členov pripravuje zľavové programy na nákup tovarov a služieb a preventívne zdravotné programy. Okrem boja za lepšiu zbraňovú legislatívu sa väčšia časť rozpočtu používa na podporu streleckého športu a jeho propagáciu po celých USA.

Bývalý minister obrany Galko, mohol prispieť k rozvoju slovenského streleckého športu podobne ako v USA, formou lacných nákupov nepotrebných zbraní a streliva, pre strelecké kluby na Slovensku, namiesto toho rozpredal napríklad funkčné samopaly v trhovej cene cca 200eur , za smiešnych 13eur za kus

V porovnaní s USA v Európe boj so zbraňovou legislatívou sťažuje dlhšia národná a kultúrna kontinuita existencie jednotlivých európskych národov a štátov, ktorá rozriedila spoločenskú potrebu vlastníctva zbraní pre vlastné prežitie. Ak vynecháme etnický konflikt v bývalej Juhoslávii, občiansku vojnu na Ukrajine, tak povedomie jednotlivca v ostatných krajinách Európy, o potrebe vlastníctva zbraní pre vlastnú ochranu a prežitie môže byť len na základe sprostredkovaných skúseností z 2. svetovej vojny. Historická absencia úspešnej kontinentálnej občianskej vojny za vlastnú slobodu, ktorá by v spoločnosti pestovala tradíciu boja jednotlivca za svoje práva so zbraňou v ruke, spôsobuje nezáujem a nepochopenie verejnosti o dôležitosti vlastníctva zbraní a brannej prípravy verejnosti pre prípad vojenského ohrozenia štátu.

Paradoxne Európa možno už v krátkej dobe zažije vlastnú občiansku vojnu a bude tak konfrontovaná s nutnosťou mobilizácie a ozbrojenia verejnosti. Nekontrolovaný prísun ekonomických utečencov a s ňou rastúci islamský terorizmus a prudký nárast kriminality v západnej Európe, unáhlený kultúrny stret arabského a európskeho sveta na území Európy zákonite vyústi ak nie v celoeurópsky tak určite v občianske ozbrojené konflikty na úrovni jednotlivých štátov.

Amerika môže byť vzorom pre Európu v riešení nepríjemnej budúcnosti. Vďaka NRA si bezbolestne a racionálne cvičí tu najlepšiu a najlacnejšiu armádu na svete. Armádu športových strelcov a vlastníkov zbraní, zodpovedných dobrovoľníkov pripravených postaviť sa na ochranu svojej vlasti.

Karol Jerguš

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali