Bratislava 31. decembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)
Činnosť Potravinárskej komory Slovenska spočíva podľa Daniela Poturnaya najmä v systematickej práci zameranej na obhajovanie spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu
Potravinárska komora Slovenska (PKS) sa bude aj v budúcom roku sústreďovať na obhajovanie záujmov potravinárov. Uviedol to pre TASR prezident PKS Daniel Poturnay.
“Činnosť našej komory spočíva najmä v systematickej práci zameranej na obhajovanie spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu. Z tohto pohľadu je to najmä monitorovanie legislatívnych návrhov a reštrikčných noriem nad rámec komunitárnej legislatívy. V týchto aktivitách chceme pokračovať aj v nadchádzajúcom roku,” spresnil.
Pre PKS je podľa jeho slov veľmi dôležité, aby sa zabránilo prijímaniu takých opatrení, ktoré poškodzujú potravinársky priemysel alebo podnikateľské prostredie ako také. Príkladom podľa neho môže byť návrh vyhlášky z dielne Ministerstva zdravotníctva SR, ktorou sa znižujú limity na množstvo soli v potravinách.
“Je pre nás absolútne neprijateľné, aby sa na Slovensku bez diskusie s priemyslom znižovalo množstvo soli v potravinách, keď iné členské štáty EÚ, ako napríklad ČR sa touto témou nezaoberá,” zdôraznil. Odporúčania a iniciatívy sa podľa neho predsa rovnako vzťahujú na všetky členské štáty.
“Malo by byť prirodzené, že ich nielen že budeme plniť, ale že budeme tiež monitorovať plnenie odporúčaní a iniciatív aj v ostatných krajinách tak, aby sme nevytvárali konkurenčné výhody pre zahraničných dodávateľov. Je pre nás rovnako neprijateľné, aby sa v sektore alkoholických nápojoch zavádzala legislatíva porovnateľná pre tabakové výrobky. Je to opäť iniciatíva, ktorá prevyšuje už vládou SR schválené opatrenia do roku 2020, ako aj opatrenia ostatných členských štátov EÚ,” dodal prezident PKS.
ml