Poslanecký prieskum zistil vážne pochybenia vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín. OĽaNO vyzýva vládu, aby zabránila rodinkárskym praktikám Mostu

Poslanecký prieskum zistil vážne pochybenia vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín. OĽaNO vyzýva vládu, aby zabránila rodinkárskym praktikám Mostu

Bratislava 6. júna 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Podľa správy z poslaneckého prieskumu bolo, okrem iného, zistené pochybenie riaditeľa Fondu na podporu kultúry a národnostných menšín. Veľmi dôležitým zistením prieskumu je, že po ohlásení a vykonaní prieskumu došlo vo Fonde k odstúpeniu šiestich členov odborných rád rómskej národnostnej menšiny, ktorých pôvodne vymenoval riaditeľ Fondu.

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár

„Keď Most vytvoril Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ktorý odsúhlasili s podporou svojich korupčných kolegov, zrejme dopredu vedeli, že pôjde o bezohľadnú rabovačku,“ uviedol expert na rómsku problematiku Peter Pollák. „Obsadenie komisií, ako aj vedenia fondu, nechal Most vo svojich rukách, a boli to práve ľudia z Mostu, ktorí dovolili nominantom v komisii rozdávať peniaze sebe, rodine a známym,“ pokračoval Pollák, podľa ktorého napríklad v jednej z komisií sedeli súrodenci, pričom jeden z nich otvorene podporuje stranu Smer.

Reklama

Podľa Polláka dali nominanti Mostu-Híd miesta vo funkciách len zástupcom maďarskej menšiny, pričom vo svojich nomináciách úplne obišli Rusínov či Rómov. „Príkladom bezohľadnej rabovačky z Fondu kultúry národnostných menšín je, že do okresu Rimavská Sobota posielajú svojim voličom 209-tisíc eur, kým do okresu Košice-okolie, kde voličov v rómskych osadách nemajú, posielajú len 16-tisíc. Som šokovaný, že v čase, keď v mnohých osadách prevláda chudoba, zodpovední ľudia zo strán Most-Híd a Smer zneužívajú už aj peniaze na rómsku kultúru, a to len preto, aby posilnili svoje politické pozície,“ uzavrel Pollák.

Systému vyhodnocovania projektov tiež podľa poslaneckého prieskumu chýba v odborných radách podrobnejšie hodnotenie zo strany príslušných členov Odbornej rady. Taktiež boli zistené medzery v kontrolnej a monitorovacej činnosti Fondu. „Ako vidíme, poslanecký prieskum potvrdil rodinkárske praktiky a viacero systémových pochybení vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín,“ uviedla podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová. „Čo je dôležité, podobné spôsoby môžu fungovať aj vo Fonde na podporu umenia a v Audiovizuálnom fonde. Nakoľko všetky fondy fungujú na podobnom princípe, sú dotované zo štátneho rozpočtu a ľudí do rád volí minister, je dôležité skontrolovať, či jednajú objektívne a či nepreferujú spriaznených žiadateľov o dotácie,“ uzavrela Natália Milanová, ktorá v spomínaných fondoch takisto iniciovala poslanecké prieskumy. Prvý je predbežne naplánovaný v Audiovizuálnom fonde v priebehu júna. „Určite nám pri ňom budú nápomocné zistenia z prieskumu vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, no pýtať sa nepochybne budeme aj na pripravovaný film Generál a medializované informácie, ktoré s jeho (ne)tvorbou súvisia,“ doplnila Milanová. Prieskum vo Fonde na podporu umenia by sa mal uskutočniť v priebehu septembra.

Reklama

„V mene hnutia OĽaNO vyzývame vládu, aby prestala s takýmito praktikami a zabránila, aby členovia komisií mohli schvaľovať peniaze sebe či rodine,“ vyjadril sa bývalý splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák a dodal: „Navrhujeme, aby projekty, predkladané organizáciami, v ktorých aktuálne pôsobí, alebo v období ostatných troch rokov pôsobil akýkoľvek člen komisie ako aj jeho rodinný príslušník, boli automaticky vylúčené z hodnotiaceho procesu a nemohli tak získať dotáciu.”

 

Kultúrny výbor zistil v poslaneckom prieskume ľudské pochybenie riaditeľa Fondu na podporu kultúry národnostných menšín

Riaditeľ Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) Norbert Molnár ľudsky pochybil. Zistil to poslanecký prieskum, ktorý vykonal Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá. Jeho výsledky v stredu prezentoval člen výboru Karol Farkašovský, ktorý ho inicioval spolu s ďalším členom výboru Dušanom Tittelom (obaja SNS) po medializovaných informáciách o problémoch pri čerpaní prostriedkov.

Poslanecký prieskum, ktorý bol reakciou na medializované informácie o podozreniach z netransparentného narábania s financiami fondu, sa uskutočnil 16. mája a vykonalo ho sedem členov kultúrneho výboru. Okrem iného zistil ľudské pochybenie riaditeľa FPKNM Norberta Molnára. “Riaditeľ fondu pri podpise vymenovacích dekrétov pre členov odborných rád si nevšimol alebo prehliadol podozrivý súlad medzi dvoma rovnakými priezviskami. Neprihliadol na možný konflikt záujmov, ktorý z toho mohol prameniť a zrejme teda aj pramenil,” priblížil Farkašovský.

Reklama

Riaditeľ bol podľa neho limitovaný zložitými okolnosťami, ktoré sprevádzali vznik fondu. “Myslím si, že toto bude dostatočným varovným mementom aj pre budúcnosť, aby sa viac koncentroval a sústredil, keď bude podpisovať menovacie dekréty,” domnieva sa poslanec. Kultúrny výbor odporúča v tejto súvislosti rozšíriť právomoc riaditeľa FPKNM, aby mohol odvolávať členov rady, ak sa preukáže, že konali v rozpore so zákonom alebo s etickými pravidlami hodnotenia.

Po ohlásení poslaneckého prieskumu došlo vo fonde k odstúpeniu šiestich členov odborných rád rómskej národnostnej menšiny. Odstúpil tiež predseda koordinačnej rady a člen správnej rady Ján Konček. Farkašovský zároveň poukázal na to, že systému vyhodnocovania projektov chýba podrobnejšie hodnotenie a upozornil aj na medzery v kontrolnej a monitorovacej činnosti fondu.

Prieskum zároveň odhalil aj nedostatky v smernici fondu, ktorá sa týka konfliktu záujmov u členov odborných rád. “Člen odbornej rady, u ktorého sa preukáže konflikt záujmov, má za povinnosť vydať čestné vyhlásenie, že je v konflikte záujmov a pri hlasovaní v projekte, pri ktorom je v konflikte záujmov, dotyčný člen odbornej rady odchádza za dvere a nehlasuje,” ozrejmil súčasné nastavenie Farkašovský. Tento prvok podľa neho nie je systémovým riešením a problém bude potrebné legislatívne sprísniť. Členovia výboru preto odporúčajú pozastaviť členom odbornej rady možnosť podávať projekty počas ich funkčného obdobia.

Ďalším zistením bolo, že vyplatenie finančných prostriedkov na všetky schválené projekty nenastalo. “Takže neboli vyplatené žiadne peniaze a posudzovanie projektov sa odštartovalo nanovo,” uviedol Farkašovský s tým, že sa bude hodnotiť už v novom zložení rád.

Výbor odporučil tiež vytvorenie elektronického systému evidencie žiadostí a používať špeciálny režim hodnotenia pri projektoch s požadovanou dotáciou nad 10.000 eur. V rámci odporúčaní, ktoré navrhuje poslanecký prieskum, ukladá výbor ministerstvu kultúry pripraviť legislatívne zmeny. “Žiadame vedenie Fondu na podporu kultúry národnostných menšín predkladať raz ročne Výboru pre kultúru a médiá NR SR komplexnú správu o situácii vo fonde a o čerpaní pridelených financií zo štátneho rozpočtu,” zdôraznil Tittel s tým, že navrhujú aj pravidelnú kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu na fonde.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali