Poslanec v parlamente predniesol reč v pôvodnom indiánskom jazyku

Poslanec v parlamente predniesol reč v pôvodnom indiánskom jazyku

Montreal 5. júna 2017 (HSP/Foto: TASR/AP-Jens Meyer)

 

Liberálny quebecký poslanec Marc Miller v kanadskej dolnej snemovni vystúpil v prejave v pôvodnom indiánskom jazyku Mohawkov, ktorým hovorili pôvodní obyvatelia žijúci na území dnešného južného Ontaria a Quebecu

Ilustračné foto. Čelenka irokézskych Indiánov

“Stojím tu na počesť jazyka Mohawk a vzdávam svoju úctu jeho ľuďom. Dúfajme, že nám to pomôže stať sa lepšími priateľmi. Dúfam tiež, že tu budeme počuť jazyk Mohawk oveľa častejšie a že viac Kanaďanov bude s hrdosťou používať ho pri vzájomnom rozhovore,” uviedol Marc Miller vo svojom prejave podľa vlastného prekladu, na začiatku kanadského historického národného mesiaca domorodcov.

Reklama

K svojmu uverejnenému videu na Facebooku napísal: “Dnes, na začiatok Aboriginal historic month, som hovoril v parlamente jazykom Kanyen’kéha, jazyku Mohawkov, na pôde ktorých sa nachádzam. Je to výsledok osobnej cesty, učiť sa nový jazyk a zvyšovať povedomie o pôvodných jazykoch v Kanade. Začalo to výzvou, keď som vyzval mojich quebeckých kolegov zlepšovať si francúzštinu. Tak som sa rozhodol naučiť sa nový jazyk! Dúfam, že som inšpiroval zopár ľudí naučiť sa domorodý jazyk!”

 

Reklama

Miller, ktorý nie je domorodcom a rozpráva angličtinou a francúzštinou, sa teda podľa vyjadrenia rozhodol naučiť sa domorodý jazyk, keď ako bývalý predseda klubu v Quebecu nabádal anglicky hovoriacich kolegov v Quebecu učiť sa po francúzsky.

Na výučbu oslovil učiteľov v Onkwawenna Kentyohkwa, čo je komunitný výučbový program najväčšej kanadskej rezervácie Šiestich národov Veľkej rieky v blízkosti Brantfordu v Ontariu. Povedal, že učenie bolo ťažké, pretože v jazyku je viac ako 80 zámen a neprirodzená interpunkcia, celkom iná ako pri angličtine či francúzštine.

“Je to emocionálna cesta pre každého, kto sa učí jazyk. Vychádzate zo svojej zóny pohodlia, cítite sa neistý, cítite sa hlúpy, keď urobíte niečo zlé. Pokiaľ ide o učenie sa Mohawku, je to mimoriadne zložité, je mimoriadne pestrý vo vyjadrovaní myšlienok. Slová sú veľmi dlhé, niekedy máte 25-písmenové slovo, ktoré je samo o sebe náročné.”

“Starší vám povedia, že počas jednej generácie prežijú iba štyri alebo päť [domorodých] jazykov, ak nič neurobíme,” povedal. “Symbolizmus je kľúčový, ale musíme urobiť viac. Je dôležité, aby sme rešpektovali a uvedomovali si ich jazyk.”

Reklama

Motivovaný bol však tiež neistým stavom okolo 60 kanadských domorodých jazykov. Z 35 miliónov obyvateľov Kanady sa podľa údajov o sčítaní v roku 2011 priznalo k domorodému jazyku ako k materinskému zhruba 213 000. Najbežnejšie jazyky sú Cree, Ojibway a Inuktitut. Jazykom Mohawkov v súčasnosti hovorí okolo 3500 ľudí.

Jazyk Cree už v parlamente zaznel, keď ním minulý mesiac poslanec vo Winnipegu Robert Falcon-Oullette hovoril o násilí proti domorodým ženám v Manitobe. Zároveň uviedol, že nedostatok tlmočníkov pôvodných jazykov znamená porušenie parlamentných práv.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali