Na zničený bytový dom sa pozrie demolačná firma

Na zničený bytový dom sa pozrie demolačná firma

Prešov 9. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Krízový štáb mesta Prešov zatiaľ zvažuje možnosti toho, ako bude ďalej postupovať s bytovým domom na Mukačevskej ulici, ktorý poškodil výbuch. Ako po nedeľňajšom večernom zasadnutí krízového štábu uviedla primátorka mesta Andrea Turčanová, pracujú s viacerými možnosťami, ktoré komunikujú so statikmi

Na snímke zhorený bytový dom v Prešove 7. decembra 2019

V pondelok 9. decembra očakávajú príchod súdnych znalcov z odboru statika, ktorí majú vypracovať súdnoznalecké statické posudky a tiež zástupcov firmy, ktorá sa venuje demolačným prácam. „Pracujeme s alternatívou postupného asanovania najhorších podlaží, ktoré je aj voľným okom viditeľné, že sa rozpadávajú a odlietavajú kusy z tých častí. Až postupom prác budeme vedieť, ako sa to bude vyvíjať a či bude zasanovaná celá bytovka,“ uviedla primátorka a dodala, že aktuálne zvažujú také možnosti, pri ktorých „nebude treba robiť podkladné vrstvy a riskovať zase zaťaženie a otrasy a potom, samozrejme, odpal.“ K termínom začiatku búracích prác sa primátorka vyjadrila opatrne. „Vzhľadom k tomu, že sa blížia sviatky a že naozaj tá statika budovy je tak poškodená, že hrozí zrútenie v ktorýkoľvek deň, chceme, aby to boli dni, nie týždne, ani mesiace,“ uviedla.

Reklama

Turčanová dodala, že postupne sprístupnili plyn a elektriku v bytových domoch na Mukačevskej ulici 15 – 25 a ak v pondelok 9. decembra dopadnú tlakové skúšky vo vchodoch 11 a 13 dobre, budú sa do nich môcť vrátiť evakuované osoby. Hasiči vykonajú aj obhliadku bytového domu číslo 3. „Čo vieme, je, že nebude možné obývať bytovku číslo 7 a vchod 9, vzhľadom k tomu, že je v bezprostrednej blízkosti bytovky číslo 7, ktorá sa môže kedykoľvek zrútiť. Nebude možné ju obývať dovtedy, kým nedôjde aspoň k minimálne čiastočnej asanácii bytového domu číslo 7,“ vysvetlila primátorka, ktorá poďakovala všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomáhajú a zúčastňujú sa na záchranných prácach.

Počas víkendu poskytlo mesto evakuovaným obyvateľom z bytovky základnú finančnú pomoc. „Mimoriadne sme vybrali z pokladne 10-tisíc eur a rodiny z bytového domu číslo 7 dostávali po 200 eur na byt vyložene pre to, aby si cez víkend mohli kúpiť najnevyhnutnejšie veci a lieky,“ uviedla primátorka. Mesto pripravuje na stredajšie rokovanie zastupiteľstva nové nariadenie, ktoré by umožnilo transparentne poskytnúť ľuďom ďalšie financie. Špeciálny účet založila radnica aj na miliónovú dotáciu z rezervy predsedu vlády.

Reklama

Núdzové bývanie poskytnuté mestom v internáte na Volgogradskej ulici využíva zatiaľ 13 ľudí. „Ľudia majú okrem ubytovania zabezpečenú aj teplú stravu,“ uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. Dodal, že mesto pracuje na vypracovaní zoznamu obyvateľov, ktorým bude potrebné zabezpečiť náhradné ubytovanie. Spisujú sa aj ponuky na jeho poskytnutie. „Poverení pracovníci pracujú na tom, aby v čo najkratšom čase ľuďom, ktorí žili v bytovke, kde došlo k výbuchu, bolo zabezpečené náhradné ubytovanie,“ dodal hovorca.

Kvôli sprístupneniu prístupových ciest záchranným zložkám odtiahli z okolitých parkovísk 22 automobilov. „Boli presunuté na záchytné parkovisko na Solivarskej ulici. Je to strážený areál, majitelia nemusia mať obavu o tieto vozidlá. Sú prikryté celtou, takže sa im nič nestane ani vzhľadom na poveternostné vplyvy,“ informoval Tomek a dodal, že majitelia odtiahnutých vozidiel sa majú prihlásiť na mestskom úrade, do priestorov ktorého sa od pondelka 9. decembra presťahuje aj krízový štáb.

Od začiatku budúceho týždňa si tiež budú môcť všetci obyvatelia, ktorí sú dotknutí tragédiou a prišli o doklady, vybaviť náhradné preukazy. „Pôjde o duplikáty dokladov. Bude sa to vybavovať v klientskom centre Okresného úradu v Prešove. Je dôležité zdôrazniť, že všetci, ktorí sú dotknutí touto tragédiou, budú vybavení prednostne, bude zriadené špeciálne jedno pracovisko, ktoré bude pre týchto ľudí a takisto v zrýchlenom režime im budú tieto doklady vydávané,“ uviedol Tomek.

Od začiatku budúceho týždňa bude z priestorov Základnej školy Prostějovská presunutá tiež humanitárna a potravinová pomoc do priestorov Slovenského červeného kríža na Jarkovej ulici a Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia bude v priestoroch Úradu práce na Slovenskej ulici. Ako informoval Ján Hudák, ktorý činnosť centra koordinuje, skontaktovať sa podarilo všetkých 48 rodín zo zničenej bytovky. Bola im poskytnutá psychologická, právna a humanitárna pomoc. Išlo napríklad o zabezpečenie náhradného auta pre zdravotne ťažko postihnutú osobu, ktorej pôvodné auto zničil panel po výbuchu domu. Pomoc poskytovali aj rodine s novorodencom, ktorá prišla o byt. „Prihlásili sa aj darcovia zo zahraničia, ktorí nechceli dať peniaze na účet, ale požiadali nás, aby sme vytypovali ľudí a pomohli konkrétnej osobe,“ uviedol Hudák.

Požiar, ktorý vznikol v piatok 6. decembra po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, má zatiaľ sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. Požiar sa podarilo úplne uhasiť v sobotu 7. decembra o siedmej hodine ráno. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. V Prešove je vyhlásená mimoriadna situácia.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali