Poľský odborník: Európa bude usilovať o napojenie na Nord Stream 2

Poľský odborník: Európa bude usilovať o napojenie na Nord Stream 2

Washington 2. augusta 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Sergey Guneev)

 

Dánsko aj naďalej nedalo povolenie na výstavbu plynovodu Nord Stream 2 vo svojich územných vodách a v súvislosti s tým nebude možno tento projekt ukončený do konca roka 2019. Znamená to, že Rusko bude musieť Kyjev uprosovať, aby povolil tranzit ruského plynu cez ukrajinské územie?

Potrubie pre Nord Stream 2

Projekt v hodnote 9,5 miliardy eur, ktorý zabezpečí dodávky ruského paliva do Nemecka, už dostal potrebné povolenia od všetkých pobaltských štátov, cez ktorých územné vody plynovod povedie, s výnimkou Dánska.

Reklama

Rusko už mnoho mesiacov čaká na rozhodnutie Dánskej energetickej agentúry ohľadom dvoch navrhovaných trás, čo spochybňuje možnosť ukončenia výstavby v naplánovanom termíne. Dánske kráľovstvo nedáva vôbec žiadnu odpoveď: ani kladnú, ani zápornú.

The Financial Times píše, že akékoľvek zdržanie výstavby plynovodu by bolo ďalšou ranou, zasadenou tomuto projektu. Denník pripomína, že ukončenie práce naplánovanej na koniec tohto roka sa časovo zhoduje s vypršaním dohody ruského Gazpromu s Ukrajinou o tranzite plynu cez jej územie.

Reklama

Znamená to, že Rusko sa tak dostáva do patovej situácie a bude musieť “úpenlivo prosiť Ukrajinu, aby dala povolenie na tranzit”? Aké môžu byť následky pre dodávateľa a príjemcu ruského plynu v prípade, keď Dánsko bude aj naďalej mlčať? Na tieto otázky Sputnika odpovedal riaditeľ moskovského Ústavu pre národnú energetiku Sergej Pravosudov.

“Dokonca aj keď bude Severný prúd 2 uvedený do prevádzky do konca tohto roka, nebude môcť ihneď fungovať naplno. Nepredpokladalo sa to ani teoreticky. Pretože súčasne s uložením potrubia po morskom dne sa pracuje na vytvorení kontinentálnej infraštruktúry a plynovodnej siete pre ďalšiu prepravu plynu zo Severného prúdu 2.

Nemecké spoločnosti stavajú plynovod Eugal ku stredoeurópskemu plynovému hubu v okolí Baumgartenu v Rakúsku. Na území Česka sa stavia plynovod Capacity4Gas s uvedením do prevádzky v dvoch etapách v rokoch 2019 a 2021. Nové plynovody nikdy nefungujú naplno. Sú potrebné dva alebo tri roky na to, aby si užívatelia zvykli na novú trasu. Rovnaká situácia s vytvorením plynovodného systému na súši vzniká aj s Tureckým prúdom,” povedal Sergej Pravosudov.

Spolubesedník Sputnika sa domnieva, že kontrakt na tranzit plynu cez územie Ukrajiny bude treba nesporne uzavrieť. Otázka je, na aký objem, na aký termín a, čo je zásadne dôležité, aká bude tarifa na tranzit. Ukrajina chce, aby to bol kontrakt na 10 rokov s objemom tranzitu 60 miliárd kubíkov a s maximálnou tarifou – vyššou, ako je teraz.

Podľa slov Pravosudova si vedenie Gazpromu myslí, že cena tranzitu cez Ukrajinu je už teraz vyššia, ako na všetkých alternatívnych trasách: “Čo sa týka termínu kontraktu, ten najjednoduchší variant je predĺžiť už platnú zmluvu o jeden rok, a potom rozhodovať o možných zmenách. Potrebujeme kompromis. Dúfam, že ho dosiahneme,” povedal Sergej Pravosudov.

Reklama

Článok denníka The Financial Times okomentoval aj bývalý námestník ministra priemyslu Poľska Jerzy Markowski.

“V Európe sú ľudia, ktorí veľmi radi dopaľujú Rusko a prejavujú v tom akúsi divnú urputnosť, a to ani nie politickú, ale akúsi primitívnu. Vidím v tom, ale hlbší ekonomický cieľ. Skutočne, ani jedno potrubie nemôže fungovať hneď naplno. Ostatne, príjemca sa má tiež k nemu prispôsobiť.

Pamätám si, ako to bolo so Severným prúdom 1: trvalo to dlho, celé štyri roky bolo treba na to, aby  dosiahol plnú kapacitu, rovnako ako aj možnosť príjmu plynu konečnými stanicami – spotrebiteľmi plynu. To po prvé. Po druhé, myslím si, že sa v určitej miere počíta s tým, že ak budú termíny uvedenia Severného prúdu 2 do prevádzky zameškané, budeme mať v tomto období možnosť dostávať v Európe viac plynu plynovodom z Nórska a Dánska. Jeho efektivita záleží zase na počte príjemcov, teda na kvantite dodávaného plynu. Môžeme v tom vidieť politické pozadie, v zásade je to, ale plán, ktorý by sme mohli sformulovať takto: “Ako sa dá pokaziť život konkurentom?” povedal spolubesedník Sputniku.

Jerzy Markowski nepochybuje o tom, že projekt Nord Stream 2 bude realizovaný.

“Severný prúd 2 postavia, to je jasné. Možno, za nejakú dobu vznikne dokonca situácia, keď iné európske krajiny sa budú sami usilovať o napojenie na Severný prúd 2, pretože sa ukáže, že to bude jedna z najlákavejších trás, ktorá sľubuje najväčšie výhody,” povedal v závere Jerzy Markowski.

Reklama

Podľa harmonogramu má byť výstavba Nord Stream 2 ukončená do konca roka 2019. V tej dobe vypršia termíny, predtým uzatvorených dohôd o dodávkach a tranzite ruského plynu cez územie Ukrajiny. Takže z tohto hľadiska nie je budúcnosť zatiaľ jasná. Otázka uzavretia novej zmluvy sa prerokúva v rámci trojstranných stretnutí Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie.

Ako vyhlásil v pondelok predstaviteľ ukrajinského prezidenta vo vláde Andrij Herus v interview pre RBK-Ukraina, plánuje Kyjev už v najbližšej dobe obnoviť rokovania s Moskvou o otázke tranzitu a nákupu ruského plynu. Ešte predtým, koncom júna šéf Gazpromu Alexej Miller povedal, že Moskva je ochotná predĺžiť skôr uzavretú zmluvu za podmienok, že budú uskutočniteľné.

V stredu 31. júla šéf rakúskej OMV Rainer Seele na tlačovej konferencii vyhlásil, že prvý plyn dodajú plynovodom Nord Stream 2 do polnoci 31. decembra 2019. Zdôraznil, že žiadne zdržanie realizácie projektu neočakávajú.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali