Politico: Aj keď Putin rozumie Trumpovej logike, napriek tomu sa neusiluje o vytvorenie koalície s ním. Vie prečo

Politico: Aj keď Putin rozumie Trumpovej logike, napriek tomu sa neusiluje o vytvorenie koalície s ním. Vie prečo

Arlington, 22. februára 2017 (HSP/Foto: Screenshot Politico)

 

Svetové médiá, politici a analytici stále meditujú na margo vzťahov medzi Vladimírom Putinom a Donaldom Trumpom. Už dlhšie väčšina z nich vyjadrovala obrovské znepokojenie nad tým, že si vytvoria alianciu. Ale tá aliancia stále neexistuje...

Na snímke titulok článku

Novinári amerického analyticko-politického denníku Politico (vychádza 5-krát týždenne, sídlo má v meste Arlington, štát Virgínia) sa pokúsili nájsť odpoveď na otázku, prečo dvaja najsilnejší muži na svete doposiaľ nevytvorili koalíciu alebo alianciu, ktorej sa neuveriteľne obávajú mnohí politici a médiá vo svete. Robia prekvapivý úsudok: napriek tomu, že drvivá väčšina politikov, expertov a médií si myslí, že niekto z dvoch najsilnejších mužov má záujem o vytvorenie aliancie, v skutočnosti to tak nie je a najviac sa mýlia tí, ktorí si myslia (alebo mysleli), že podobný záujem má (alebo mal) Vladimír Putin. Novinári z Politica tvrdia, že príliš veľký záujem o to nemá…

Reklama

Poukazujú na to, že ruský prezident je múdry skúsený politik a vynikajúci nadaný taktik. Ako príklad, uvádzajú názor francúzskeho politológa Florenta Parmentiera, ktorý podčiarkuje, že Putin pozná situáciu, chápe, aké sily pôsobia na medzinárodnej scéne, a vie s touto situáciou narábať, aj keď je limitovaný určitými faktormi, a preto sa snaží konať v rámci určitých mantinelov. Florent Parmentier sa domnieva, že izolacionizmus USA počas prezidentstva Donalda Trumpa v dlhodobej perspektíve pomôže Putinovi.

Francúzsky expert povedal pre francúzsku verziu Politica, že ruský prezident si uvedomuje, že aj keby Donald Trump v skutočnosti mal nejaké sympatie voči Rusku, väčšina americkej elity má úplne opačný postoj, a preto žiadne rýchle zblíženie Spojených štátov a Ruska nehrozí a Putin to veľmi dobre vie. Napriek tomu dúfa, že sa predsa podarí nadviazať s novým americkým prezidentom dobré vzťahy. Na celú vec sa pozerá triezvo a realisticky.

Reklama

Florent Parmentier prízvukuje, že Putin dokáže nadviazať dobré vzťahy s Bielym domom už v krátkodobom horizonte, ale to nerobí, pretože vie, že americká elita sa stále pozerá na Kremeľ so strachom a podozrením, a preto nedovolí radikálne zlepšiť vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom. Preto Putin nerobí to, čo je vopred odsúdené na neúspech, alebo bude vyvolávať obrovské škandály na svetovej politickej scéne.

Putin vie, že v radoch súčasnej americkej elity sú zástancovia posilnenia spojeneckých vzťahov s krajinami Centrálnej Európy a skutoční „vojenskí jastrabi“, ktorí uprednostňujú  agresívnejšiu zahraničnú politiku USA. Preto kvôli nim Putin nemá nijaké zvláštne očakávania. Vie, že ruská politika je stále odsudzovaná kvôli Ukrajine. Na druhej strane, ruský prezident nevyžadoval od Trumpa, aby ihneď zrušil sankcie, pretože vie, že americký Senát neschváli tuto iniciatívu.

Francúzsky analytik sa domnieva, že Putin chce udržať dobrý osobný vzťah s Trumpom a neklamať svetovú verejnosť, že už dochádza k nejakému zblíženiu medzi USA a Ruskom. To sa ešte určite nekoná. Pripomína, že po rozpade Sovietskeho zväzu sa Spojené štáty mohli prezentovať ako „jediný policajt sveta“, ale Rusko nemohlo ovplyvniť ani postsovietske priestranstvo. Preto Rusko zameralo svoju zahraničnú politiku na kritiku amerických zásahov a podporuje činnosť medzinárodných inštitúcií ako OSN, kde mu zostalo právo veta.

Florent Parmentier pripomína, ako tvrdo Rusko protestovalo proti bombardovaniu Belehradu, ktoré bolo v rozpore s rezolúciou OSN. Pripomína aj paradoxy vojny v r. 2008 v Gruzínsku. Poukazuje na to, že iba niekoľko mesiacov po uznaní nezávislosti Kosova európskymi krajinami a Spojenými štátmi títo spojenci úplne zmenili svoj postoj a začali presadzovať princíp nedotknuteľnosti nových hraníc, ale Rusko naopak trvalo na tom, že novovytvorený štát na území bývalej Juhoslávie je nezákonný a neuznalo Kosovo.

Francúzsky expert poukazuje na to, že Rusko, ako aj európske štáty a USA, tiež uplatňuje zásahy do záležitostí iných krajín, ale robí to v niekoľkonásobne menšom rozsahu ako Spojené štáty a EÚ. Preto, podľa jeho mienky, ak Amerika zaujme počas prezidentstva Trumpa izolacionistickú pozíciu, bude to Rusku vyhovovať.

Reklama

„Vladimír Putin a Sergej Lavrov sú veľmi dobrí medzinárodní aktéri a dobre vedia, ako logicky uplatniť silu. Takže boli schopní vyhnúť sa tomu, aby sa k moci v Spojených štátoch dostala Hillary Clintonová. To všetko označuje postavenie Ruska v krátkodobom horizonte za „pozitívne“, ale ako to bude v strednodobom horizonte, je to diskutabilné. Napríklad Moskve sa podarilo zabrániť zblíženiu Ukrajiny s EÚ, ale vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sú fakticky zničené. V nadchádzajúcich desaťročiach bude mat Ukrajina voči Rusku oveľa horší vzťah ako predtým. Moskve sa taktiež podarilo vybojovať územie pre Bašára Asada, ale pre Rusko s veľkou moslimskou populáciou to prináša určité nebezpečenstvo,“ domnieva sa francúzsky expert.

„Takže snaha Putina, ktorý je pravdepodobne talentovaný taktik, zabezpečiť postavenie svojej krajiny ako veľmoci, zdá sa, je obmedzená veľkosťou štátnej ekonomiky, rovnako ako aj nerovnováhou, ktorá nevyhnutne ovplyvní bezpečnosť v strednodobom horizonte,“ prízvukuje francúzsky analytik Florent Parmentier v rozhovore pre americký analyticko-politický denník Atlantico.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali