Politici reagujú na poslednú tlačovku, v ktorej uvoľnenie opatrení ľuďom odkomunikoval Matovič. Podľa Eštoka si to expremiér vynútil. Šimečka: Matovičove zasahovanie do chodu všetkých rezortov neveští nič dobré

Politici reagujú na poslednú tlačovku, v ktorej uvoľnenie opatrení ľuďom odkomunikoval Matovič. Podľa Eštoka si to expremiér vynútil. Šimečka: Matovičove zasahovanie do chodu všetkých rezortov neveští nič dobré

Bratislava 14. apríla 2021 (HSP/Foto:SITA/Branislav Bibel)

 

V utorok sa uskutočnila tlačová konferencia, ktorej hlavnou témou bolo uvoľňovanie opatrení. Na tlačovke vystúpili premiér Eduard Heger (OĽaNO), minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Europoslanec Michal Šimečka a poslanec Matúš Šutaj Eštok si všimli hlavne vystupovanie expremiéra Matoviča

Heger, Lengvarský, Matovič
Na snímke zľava: Predseda vlády SR Eduard Heger, minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a minister financií SR Igor Matovič

Situácia na Slovensku sa konečne zlepšuje. Po vyše roku drastických zásahov do našich životov je to výborná správa. Jedna vec však dobrý obraz podľa europoslanca Michala Šimečku kazí. A to Igor Matovič.

Reklama

“Zdá sa, že minister financií u nás po novom rieši nielen diplomaciu a očkovanie, ale aj otváranie kostolov a pobyty v prírode. S ohľadom na to, koľko chaosu a konfliktov stihol Igor Matovič vyvolať na poste premiéra, toto jeho zasahovanie do chodu všetkých rezortov neveští nič dobré,” uviedol europoslanec na sociálnej sieti.

Na záver ešte položil otázku: “A najmä – ak minister financií riadi všetko ostatné, kto riadi ministerstvo financií?”

Reklama

Podľa poslanca Matúša Šutaja Eštoka si Matovič v rozpore s akýmikoľvek zákonmi i logikou vynútil, že uvoľňovanie epidemiologických opatrení bude komunikovať on.

” Na tlačovke bol pritom aj minister zdravotníctva a na svoju obrovskú hanbu aj premiér Eduard Heger. Napriek tomu nechali Matoviča tento cirkus odohrať. Ale aspoň sme na vlastné oči videli, kto je naozaj premiér a kto len jeho hovorca,” reagoval Eštok.

Za najväčší problém celej tlačovky považuje jej záver, kedy Matovič oznámil, že nemá chuť zatiaľ robiť tlačovku, keď vidí, čo novinári píšu, a aké informácie poskytujú.

“Inými slovami, Matovič bude odpovedať na otázky, ktoré sa priamo týkajú všetkých slovenských občanov, vtedy, keď sa novinári polepšia. Transparentnosť, hovorenie pravdy, otvorené vládnutie. Sľubov mali plné ústa – a toto je realita,” dodáva Eštok.

 

Reklama
Macko kritizuje exministra Krajčího a posvietil si i na svojho bývalého vojenského kolegu Lengvarského: “Zatiaľ robí komparz v hre, ktorej nie celkom rozumie”

Podľa slov generála Pavla Macka tomu, čo sa aktuálne deje okolo ruskej vakcíny proti covidu-19, “by nerozumel ani kráľ Šalamún”. “Príbeh Sputnika už je ako starý film. Od nového ministra zdravotníctva sme sa dozvedeli, že jeho predchodca Krajčí síce schválil použitie vakcíny Sputnik V, ale išlo o inú vakcínu, než ktorú predvádzali v Košiciach na letisku.”

“Takže čisto technicky sme mohli Sputnikom očkovať už mesiac a pol. Namiesto toho tu máme politický a mediálny cirkus. Teraz Lengvarský hovorí, že vlastne očkovať Sputnikom nemôžeme, lebo Krajčiho rozhodnutie platí pre inú formu tej istej vakcíny!”

Macko, ktorý bol donedávna v mimoparlamentnej strane Spolu dodal, že zaslepení priaznivci Igora Matoviča a OĽaNO ho nebudú mať radi, ale musí skonštatovať, že na mieste je otázka, či bol exminister Krajčí “príčetný”, keď podpisoval rozhodnutie o inej vakcíne, než ktorú osobne s premiérom doviezli vojenskými špeciálmi. “Buď si Krajčí už vtedy robil dopredu alibi, aby sa v prípade nešťastia mohol vyhovoriť, že on schválil inú vakcínu, alebo bol úplne mimo. Ešte ma napadá, že minister Lengvarský pod tlakom tak trocha zavádza. Ani jedno z vysvetlení nie je pre bežného občana prijateľné.”

Priznal, že prvé čo ho napadlo bolo to, prečo sme nezačali očkovať vakcínou, ktorej použitie schválil minister zdravotníctva? “Ak tu existuje skupina ľudí, ktorá sa chce zúfalo dať očkovať len Sputnikom, prečo im to neumožniť? Najmä, ak sa vakcíny silno dožadujú a zúfalo napádajú všetkých, ktorí im ju nechcú dať a dokonca sa vyhrážajú násilím. Stačilo im dať podpísať poučenie resp. reverz, že sú si vedomí, že vakcína nie je schválená ale len experimentálna a dávajú sa ňou očkovať výlučne na vlastné riziko.”

Práve tu je podľa neho pes zakopaný. “Krajčí aj vláda chceli, aby celé riziko prevzali na seba ošetrujúci lekári a nedali im k vakcíne žiadny certifikát. Dokonca Krajčí podľa Lengvarského do rozhodnutia uviedol inú vakcínu, než ktorú mal k dispozícii. Všetky vakcíny, aj tie schválené EMA, neprešli štandardným procesom schvaľovania, ale len tým skráteným.”

Reklama

Generál Macko upozorňuje, že aj dnes môže minister zdravotníctva schváliť vakcínu so správnym názvom a formou ako experimentálne liečivo a v spolupráci s ruskými dodávateľmi a úradmi zoorganizovať trebárs klinickú štúdiu. “V rámci nej by mohli očkovať a zároveň sledovať tých, čo si to vyslovene želajú. Vakcíne a jej dôveryhodnosti by to pomohlo, ak je dobrá ako deklarujú Rusi. Lenže to by obidve strany museli chcieť.”

“Bohužiaľ, Igor Matovič a exminister Krajčí si nabehli a ocitli sa v hre, nad ktorou nemajú kontrolu. Ani nevnímajú všetky jej pravidlá, hráčov a ich zámery. Nový minister Lengvarský zatiaľ nič nepokazil. Ale ani ešte nevyšiel z kúta. Do jeho nominácie som investoval aj časť svojho kreditu, keď som ho otvorene podporil. Dúfam, že nielen moje očakávania splní.”

Generál Lengvarský podľa generála Macka “zatiaľ robí komparz v hre, ktorej nie celkom rozumie”. “Má obrovskú výhodu. Nie je straník, ale odborník, ktorého nominovalo najsilnejšie vládne hnutie. Mal by dať jasne najavo, že si nenechá zasahovať do svojich kompetencií iným ministrom ani odtlačiť od rečníckeho pultu. Buď ho nechajú robiť si svoju prácu, alebo má vždy možnosť odísť so vztýčenou hlavou. Nebola by to jeho hanba, ale niekoho iného.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali