Politici môžu byť dobrí ústavní sudcovia. Potvrdzuje to aj slovenská realita…

Politici môžu byť dobrí ústavní sudcovia. Potvrdzuje to aj slovenská realita…

Bratislava/Košice 14. decembra 2017 (HSP/ďateľ.sk/Foto:TASR-František Iván)

 

Jana Laššáková a Mojmír Mamojka možno budú pohromou pre ústavné súdnictvo. Ale možno aj nie. Dôvodom na mierny optimizmus sú bývalí politici a súčasní ústavní sudcovia Ľudmila Gajdošíková, Lajos Mészáros a Ladislav Orosz.

Na snímke tabuľa Ústavného súdu SR

Pozor na mediálny virvar

Reklama

Výklad Ústavného súdu SR, ktorým bol prezident Andrej Kiska zaviazaný vymenovať parlamentom zvolených kandidátov na ústavných sudcov, je predmetom rôznych polemík. Odborné sú namieste a treba ich prenechať expertom. Problematické sú politické interpretácie rozhodnutia ústavného súdu a mediálne lámanie reality cez koleno. Súčasťou nezdravých tendencií je hystéria spojená s menovaním politikov do funkcií ústavných sudcov. V minulosti bola táto prax pomerne bežná a napriek súčasnému mediálno-propagandistickému virvaru nemožno povedať, že by viedla k poškodzovaniu ústavnosti.

V súčasnosti pôsobia na Ústavnom súde SR štyria bývalí politici. Peter Brňák, Ľudmila Gajdošíková, Lajos Mészáros a Ladislav Orosz. V argumentácii proti voľbe a menovaniu politikov za sudcov ústavného súdu sa však spomína iba pán Brňák, a to je príznak selektívneho zobrazovania reality, ktorá je spravidla komplexnejšia, ako ju zámerne skresľujú médiá a ďalší aktéri slovenskej politickej vravy.

Reklama

Z talára cez DS, SNS a HZDS na ÚS SR

Peter Brňák bol v roku 1990 zvolený ako nestraník na listine Demokratickej strany za poslanca Slovenskej národnej rady. V roku 1992 sa opäť ako nestraník stal poslancom, tentoraz na kandidátke SNS. A potom bol medzi rokmi 1994 – 2002 nepretržite poslancom NR SR za Mečiarove HZDS. Pred aj po tom, ako bol politikom, pracoval Peter Brňák ako sudca najprv na Okresnom súde Bratislava, neskôr na Mestskom súde Bratislava. Bol členom Súdnej rady SR, sudcom Krajského súdu v Bratislave, neskôr aj sudcom Najvyššieho súdu SR a od roku 2007 pôsobí na súde ústavnom. Peter Brňák ako poslanec HZDS hlasoval za vylúčenie Františka Gauliedera z parlamentu, čo možno označiť za jeden z najťažších politických hriechov minulosti. No ako právnik a sudca má pomerne slušné renomé.

Akademička z SDĽ

Ľudmila Gajdošíková je predovšetkým právnička – akademička. Profilovala sa v oblasti pracovného a sociálneho práva. Pred vymenovaním za sudkyňu ústavného súdu okrem vedeckej činnosti pôsobila na ministerstve práce, ale nikdy nemala skúsenosti s justíciou. Pani Gajdošíková bola v rokoch 1990 – 1992 poslankyňou Snemovne národov Federálneho zhromaždenia ČSFR za Stranu demokratickej ľavice. V roku 1994, v osemmesačnej vláde Jozefa Moravčíka, bola štátnou tajomníčkou na ministerstve práce.

Advokát z SMK

Reklama

Lajos Mészáros je predovšetkým advokát. V roku 1990 bol zvolený na kandidátke Maďarskej nezávislej iniciatívy, neskôr Maďarskej občianskej strany za poslanca Snemovne národov federálneho zhromaždenia ČSFR. Po rozpade federácie sa venoval najmä advokácii a výrazne sa angažoval aj v stavovskej komore. V roku 1998 sa stal poslancom NR SR za Stranu maďarskej koalície a o dva roky neskôr bol vymenovaný za ústavného sudcu.

Druhý prírastok z SDĽ

Ladislav Orosz je ďalší právnik – akademik a politik zaniknutej Strany demokratickej ľavice. Aj on bol poslancom Snemovne národov Federálneho zhromaždenia ČSFR. Neskôr, v roku 1998, bol zvolený za poslanca NR SR. V parlamente pôsobil do roku 2002, o rok neskôr sa stal poradcom ústavného súdu a za jeho sudcu bol vymenovaný v roku 2007.

O ústavných expertoch

Spomedzi štyroch bývalých politikov, ktorí sú dnes sudcami Ústavného súdu SR, bol len jeden sudca. A ten, Peter Brňák, je terčom najväčšej kritiky. Nie je podstatné či oprávnenej, pretože skutočný argument je zakopaný na inom mieste. Dajme tomu, že absencia verejnej kritiky voči pani Gajdošíkovej a pánom Mészárosovi a Oroszovi je dôkazom o spôsobilosti vykonávať funkciu ústavného sudcu. Ani jeden z tejto trojice sa nikdy neprofiloval ako ústavný expert. To však ešte neznamená, že nemajú kompetenciu fundovane interpretovať text ústavy. Mnohí laici aj experti sa nazdávajú, že sú zdatnými vykladačmi ústavy. A naozaj, ich rozhodnutia alebo disentné názory sú prijímané s rešpektom a prinajmenšom verejne si ich nikto nedovolí spochybňovať. Mimochodom, tak by to malo byť bez ohľadu na to, o aký senát a o akého sudcu ide. Túto zásadu by mali rešpektovať médiá, ústavný činitelia a hlava štátu predovšetkým.

Reklama

To, že sa ako sudcovia ústavného súdu osvedčili ľudia, ktorí nielenže nikdy nepôsobili v justícii, ale neboli verejnosťou vnímaní ani ako ústavní experti, naznačuje, že znalosti a skúsenosti z rôznych oblastí práva sú vítanou výbavou vykladačov základného zákona štátu. Úzka špecializácia na ústavné právo môže (ale samozrejme nemusí!) byť pre budúceho ústavného sudcu príťažou, najmä ak má príliš akademické a školometské sklony.

Polemika inžiniera s doktorom práv

Na rozhodnutie ústavného súdu v kauze kandidátov na ústavných sudcov môžu, pochopiteľne, existovať, rôzne názory. Kým ich vyslovujú žurnalisti alebo právni experti, je všetko v poriadku. Problémom je, keď rozhodnutia ústavného súdu komentujú politici a ústavní činitelia. Slovenskému Facebooku sa to zrejme nebude páčiť, ale v mediálnej prestrelke Ing. Kisku a JUDr. Fica ťahá prezident za kratší koniec, pretože premiér má absolútnu pravdu: ústavní činitelia nemajú rozhodnutia ústavného súdu komentovať, ale rešpektovať a uvádzať do praxe. Ak máme veriť ktorémukoľvek politikovi, že to myslí s nápravou vecí verejných v tomto štáte úprimne, musí svoje slová podložiť skutkami.

Keby v minulosti prezidenti vybrali za sudcov Ústavného súdu SR namiesto Ľudmily Gajdošíkovej, Lajosa Mészárosa a Ladislava Orosza iných parlamentom zvolených kandidátov, zrejme by sme prišli o vzácnu skúsenosť, na základe ktorej dnes môžeme tvrdiť, že diverzita právnych špecializácií ústavnému prostrediu prospieva. Kto vie, vymenovanie Jany Laššákovej a Mojmíra Mamojku možno oľutujeme. No vďaka spomínanej skúsenosti nemožno vylúčiť ani to, že práve títo dvaja ľudia v kľúčovej chvíli hodia slovenskej ústavnosti záchranné koleso.

Pôvodne vyšlo na ďateľ.sk

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali