Politici by boli za diskusiu o zmene počtu samosprávnych krajov

Politici by boli za diskusiu o zmene počtu samosprávnych krajov

Bratislava 16. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Politici sa zhodujú, že by sa mohla otvoriť otázka zmeny územnosprávneho členenia Slovenska. Dnes máme osem samosprávnych krajov. Diskusia by mohla viesť aj k zmene súčasného počtu vyšších územných celkov.

Na snímke Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA)

Ministerstvo vnútra TASR potvrdilo, že sa diskusii nebráni. Po zmene volá aj opozícia, líderka OĽaNO Veronika Remišová minulý týždeň vyčítala vláde Roberta Fica (Smer-SD), že za desať rokov, čo je pri moci, neprišla s reformou. Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák by za debatu bol, ale až v roku 2020. Za by bol aj jeho stranícky šéf Andrej Danko, podľa ktorého v súčasnom volebnom období k zmene počtu krajov nedôjde.

Reklama

Ministerstvo vnútra aj Remišová sa zhodujú, že mnohí ľudia dnes nevedia, čo majú kraje na starosti. “História volieb do VÚC ukázala, že občania sa s členením na samosprávne kraje nie úplne stotožnili, mnohí z nich dnes nevedia, čo majú vlastne župy na starosti,” uviedla pre TASR Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Kancelárie Ministerstva vnútra SR. Rezort zdôrazňuje, že pri zmene členenia samosprávnych krajov musí ísť o celospoločenskú zhodu aj zhodu naprieč politickým spektrom. “Ministerstvo vnútra sa tejto diskusii nebráni,” doplnila Kirinovičová.

Remišová pripomína nízku účasť vo voľbách do vyšších územných celkov, za čo môže podľa nej aj fakt, že ľudia nepoznajú kompetencie svojich krajských zástupcov. “Ľudia tieto voľby ignorujú, lebo nevedia, kto je za čo zodpovedný. Toto je aj výzva pre vládu, ktorá je pri moci desať rokov, aby začala s touto reformou. Aby ľudia vedeli, aké kompetencie má človek, ktorému idú dať hlas v komunálnej politike,” doplnila.

Reklama

Bernaťák priznáva, že SNS sa súčasný model krajov nepáči a chcela by diskutovať o jeho zmene. Debatu však skôr ako v roku 2020 zatiaľ nevidí. Pripomína, že SNS mala zmenu územnosprávneho členenia Slovenska aj v programe, prikláňa sa k modelu troch krajov. Danko potvrdil, že v súčasnej koalícii nebola vôľa na znižovanie počtu VÚC v tomto volebnom období. Danko presadzuje návrat k modelu založenému na pôvodných troch krajoch, Východoslovenskom, Stredoslovenskom a Západoslovenskom.

Premiér Fico svojho času spomínal model 3+1. V roku 2013 avizoval, že po druhom kole vtedajších krajských volieb bude iniciovať diskusiu o reforme systému vyšších územných celkov. Smer-SD vtedy hovoril práve o modeli, kde by boli východoslovenský, stredoslovenský a západoslovenský región plus Bratislava.

Takéto členenie však kritizovala vtedajšia opozícia, podľa ktorej by prinieslo centralizmus. Opoziční predstavitelia spomínali skôr model s vyšším počtom krajov, žúp či regiónov. Hovorilo sa až o počtoch 18 či 22. Niektorí chceli kraje zrušiť.

Pri zriaďovaní súčasných samosprávnych krajov sa tiež hovorilo aj o inom modeli, ako je ten súčasný. Rozhodnutie o vytvorení ôsmich krajov padlo v roku 2001. V hre bol aj model s 12 krajmi. Ficov Smer-SD sa už vtedy prikláňal k systému 3+1 kraj.

Samosprávny kraj alebo vyšší územný celok je samostatný územný samosprávny a správny celok SR. Na čele kraja je predseda, ďalším orgánom je krajské zastupiteľstvo. Predsedov a poslancov kraja volia priamo obyvatelia daného kraja. Do pôsobnosti samosprávnych krajov patria napríklad cesty, stredné školstvo, zdravotníctvo, kultúra či cestovný ruch.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

16:43

Vo Volynskej oblasti žena po hádke upálila svojho manžela.

Infromujú o tom noviny Strana, ktoré sa dozvedeli od zdrojov v orgánoch činných v trestnom konaní.

„Incident sa stal 8. mája. Žena bola s manželom na ulici pri ich dome, muž bol invalidný a sedel na invalidnom vozíku. Počas hádky žena vzala benzín, poliala muža a zapálila ho. Muž zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel,“ uvádza zdroj.

Zároveň dodal, že žena bola zadržaná. Hrozí jej až 12 rokov väzenia.

16:20

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok povedal, že udelí politický azyl poľskému sudcovi Tomaszovi Szmydtovi, ktorý pred stíhaním z dôvodu špionáže utiekol do Bieloruska.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali