Politici aj polícia reagujú na nepokoje na zápase Slovan – Spartak. Podľa Tarabu sa vedenie polície malo venovať skôr futbalu, nie protestu v Rimavskej Sobote

Politici aj polícia reagujú na nepokoje na zápase Slovan – Spartak. Podľa Tarabu sa vedenie polície malo venovať skôr futbalu, nie protestu v Rimavskej Sobote

Bratislava 18. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR-Lukáš Grinaj, Ján Krošlák)

 

Prečítajte si reakcie politikov a komentátorov na včerajšie šokujúce udalosti na futbalovom zápase FC Spartak Trnava – ŠK Slovan Bratislava, ktorý bol zrušený v prvom polčase po tom, ako desiatky “fanúšikov” prenikli na hraciu plochu a pobili sa na nej.

Na snímke (vľavo) výtržnosti na futbalovom zápase Spartak Trnava – Slovan Bratislava. V pravom opozičný protest v Rimavskej Sobote

Opozičný nezaradený poslanec NR SR Tomáš Taraba (Život-NS) komentoval situáciu v spojitosti s veľkým opozičným protestom v Rimavskej Sobote, na ktorom bolo prítomných množstvo policajtov. “Keby policajný prezident cez deň neodkazoval pokojne a slušne protestujúcim ľuďom v Rimavskej Sobote, čo s nimi všetko dnes polícia narobí, mohol sa lepšie venovať futbalovému zápasu, kde sa násilie, na rozdiel od Rimavskej Soboty, dalo predpokladať,” myslí si Taraba.

Reklama

Poslanec Taraba dodal, že sledované futbalové derby sa nakoniec ukázalo ako “totálne fiasko”. “Je očividné, že táto vláda sa najviac na svete bojí občanov brániacich svoje ústavné práva, slobody a sociálne istoty.”

Ďalší nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) na sociálnej sieti napísal, že si chcel pozrieť futbal a uvidel krčmovú bitku. “A mám z toho smútok, lebo na (starom) štadióne Spartaka som vyrástol. Laci Kuna či Dušan Kekéti boli rodinní priatelia. Anton Malatinský nebolo meno štadióna, ale pána, ktorý mne a bratovi raz urobil fantastickú praženicu s lečom na raňajky. A ja by som veľmi chcel, aby aj môj päťročný syn zažil niečo podobné. Ale keď na štadióne ide o život, tak tam žiadne dieťa nezoberiem. A myslím, že je to strata nielen pre syna, ale aj pre slovenský futbal. Takto sa to nerobí.”

Reklama

Hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút tiež poukázal na vyjadrenia šéfa polície Štefana Hamrana ku včerajšiemu protestu. “Nechajte sa prekvapiť. Týmito slovami komentoval dočasný policajný prezident Hamran možný zákrok polície proti zúčastneným ľuďom na protivládnom čapicovom proteste v Rimavskej Sobote, pričom sa stihol vyhrážať aj tým, že polícia nebude bezzubá a tvrdo zasiahne…”

“Sud s prachom mu však nevybuchol v Rimavskej Sobote, ale podvečer v Trnave na futbalovom zápase medzi domácim Spartakom a bratislavským Slovanom. Večné derby, ktoré od nepamäti patrí k tým najrizikovejším zápasom s dopredu očakávanými fanúšikovskými stretmi. Ale policajný (dočasný) prezident sa musel sústrediť na pokojných demonštrantov v Rimavskej Sobote.”

Mažgút ďalej odkazuje Hamranovi: “Mali sme sa nechať prekvapiť a môžeme povedať, že ste nás skutočne prekvapil. Hlavne skvelou analýzou rizík a dokonalého zabezpečenia verejného poriadku. Ak to nedokážete, a po dnešku vieme že nie, je neprípustné, aby ste naďalej pôsobil na poste , aj keď dočasného, policajného prezidenta…”

 

Reakcia Policajného zboru

Polícia v nedeľu večer na sociálnej sieti uviedla, že namiesto futbalového sviatku videlo celé Slovensko len “hanbu”. “Polícia na základe požiadavky usporiadateľa vykonala na štadióne služobný zákrok v sektore hostí. Všetkých fanúšikov z klubu ŠK Slovan Bratislava sme v policajnom doprovode vyviedli mimo štadión a bez narušenia verejného poriadku ich odprevadili na vlakovú stanicu.”

Reklama

Podľa polície takéto prejavy nepatria na futbalové štadióny. “Nikto by sa nemal báť zobrať svoju rodinu na futbal a takéto incidenty nemajú v slušnej spoločnosti miesto. Polícia bude vždy sa strane slušných fanúšikov.”

Policajti doplnili, že situáciu vyhodnocujú a viac informácií poskytnú v priebehu pondelka.

 

Polícia: Organizátori derby Trnava – Slovan nezvládli situáciu

Za incidenty počas nedeľňajšieho (17. 10.) futbalového derby Spartak Trnava – Slovan Bratislava nesie vinu organizátor, ktorý adekvátne nereagoval na riziká, ktoré hrozia. Upozorňuje na to polícia na sociálnej sieti v súvislosti s bitkou fanúšikov a výtržnosťami, ktoré si vyžiadali zranených. S pomocou kamerového záznamu bude polícia stotožňovať previnilcov, pričom podozreniu z výtržníctva čelia všetci, ktorí neoprávnene vošli na hraciu plochu  alebo inak ohrozili verejný poriadok a bezpečnosť.

Policajti poukazujú na to, že okrem stoviek príslušníkov, ktorí dohliadali na situáciu v meste, boli priamo na štadióne operatívne vyčlenené zásahové skupiny, pripravené konať v prípade, že sa situácia organizátorovi vymkne spod kontroly. Samotnému zákroku však musí predchádzať požiadavka organizátora odvíjajúca sa od faktu, že dochádza k ohrozeniu bezpečnosti, zdravia či životov.

Reklama

“Zo strany organizátora bola takáto požiadavka vyslovená až po upozornení policajného veliteľa opatrení,“ upozornila polícia, pričom pripomenula aj to, že práve organizátori nesú aj zodpovednosť za kontroly fanúšikov pri vstupe na štadión a zabránenie nekontrolovaného pohybu návštevníkov vo vnútri štadióna.

Samotný policajný zásah sa odohrával najmä na ploche štadióna a v sektore hostí. “S pomocou donucovacích prostriedkov vytlačili dav zo štadióna a v policajnom kordóne boli fanúšikovia Slovanu vyvedení až na železničnú stanicu. Pri služobnom zákroku pod jednotným velením došlo k zraneniu šiestich osôb,” uvádza polícia na sociálnej sieti. “Traja z nich boli jednorazovo ošetrení a ďalší traja boli so zranením hlavy prevezení do trnavskej nemocnice,” doplnila.

Počas bezpečnostných opatrení policajti riešili ešte pred zápasom tri osoby za priestupky. Dvom fanúšikom Slovanu policajti uložili za porušenie zákona o športových podujatiach blokové pokuty vo výške 200 eur. Ďalší muž z fanklubu Slovanu je podozrivý z vhadzovania pyrotechniky do davu.

“V súvislosti s konaním osôb na samotnom štadióne začala polícia trestné stíhanie pre výtržníctvo, z ktorého sú podozrivé všetky osoby, ktoré neoprávnene vošli na hracie pole, ale aj tí, ktorí narušili verejný poriadok,” uvádzajú policajti na sociálnej sieti. Organizátora požiadali o kamerové záznamy a súčinnosť pri stotožnení konkrétnych osôb. Po vyhodnotení všetkých informácií poskytnú stanovisko.

Súčinnosť potvrdil aj klub, na ktorého pôde sa incident odohral. “Veríme, že kamerové záznamy pomôžu identifikovať vinníkov a nič podobné sa už na žiadnom štadióne nezopakuje. Odsudzujeme správanie sa desiatok fanúšikov z oboch táborov, ba dokonca aj fanúšikov zo zahraničných klubov, ktorí boli v týchto šarvátkach najaktívnejší,” uviedol Spartak Trnava.

 

Trnavský tréner Gašparík o výtržnostiach: “Neočakávate to na Slovensku v 21. storočí”

Tréner trnavských futbalistov Michal Gašparík bol sklamaný z osudu nedeľňajšieho derby proti bratislavskému Slovanu. Šláger 11. kola Fortuna ligy medzi Spartakom a úradujúcim majstrom sa nedohral pre násilnosti, ktoré sa udiali priamo na trávniku Štadióna Antona Malatinského. Domácim teraz hrozí kontumácia a Gašparík namiesto pozápasového hodnotenia musel krútiť hlavou nad výtržnosťami.

Najslávnejšie slovenské derby vzbudzovalo o to väčšie očakávania, že nastúpili tímy s rovnakým počtom bodov na prvých dvoch miestach tabuľky. Trnavčanov priviedol s kapitánskou páskou bývalý reprezentačný kapitán Martin Škrtel, na lavičke hostí sedel tréner Vladimír Weiss st. – dvojica, ktorá ťahala za jeden povraz aj na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike. Športová rivalita sa však veľmi rýchlo zvrhla na potýčky medzi fanúšikmi. Hlavný rozhodca Filip Glova prerušil duel približne po štvrťhodine hry a asi po polhodinovom čakaní ho predčasne ukončil.

Cítil som sa fakt ako z iného sveta, lebo toto už nikde nevidíte. Toto sa nemôže stávať, treba takýmto situáciám predchádzať a poučiť sa z toho. Tým, že je to takéto derby a hral prvý s druhým, treba myslieť aj na toto. To sú veci, do ktorých my absolútne nevidíme, či tu bolo, alebo nebolo dosť usporiadateľov, či mali zasiahnuť policajti skôr. Toto ide mimo nás, my sme sa sústredili na zápas a do poslednej chvíle sme aspoň v našom tábore verili, že sa dohrá,” povedal Gašparík.

Tridsaťdeväťročný trnavský odchovanec zažil súboje Spartaka so Slovanom aj ako hráč: “Zažil som derby, ktoré boli prerušené, ale vždy sa dohrali, toto bol fakt extrém. Toto som fakt nezažil, pamätám si derby, keď som dal gól a vyhrali sme na Pasienkoch 1:0. Tiež bol prerušený zápas okolo 70. minúty, ale vždy sa to dohralo.”

Reklama

Bratislavčania však už nechceli pokračovať a o ďalšom postupe bude v najbližších dňoch rozhodovať mimoriadne Prezídium Únie ligových klubov.

“My sme chceli hrať, boli sme nabudení, verili sme si na Slovan v domácom prostredí. Mali sme obrovskú podporu na tribúnach. Ťažko povedať, možno keby sa vypratali fanúšikovské sektory, dalo by sa to dohrať. Toto je na delegátovi, neviem, aké sú pravidlá. Môžeme len dúfať, že nám to nepokazí rozbehnutú sezónu, že klub na to nedoplatí. Dúfam, že nebude kontumácia, že neprídeme o tri body a že nám nezavrú štadión. Mali sme podporu, možno v ďalšom zápase ju už nebudeme mať. Boli sme na víťaznej vlne a teraz máme trojtýždňovú pauzu. Ťažko povedať, čo to s mužstvom urobí,” povedal Gašparík, ktorého zverenci pred októbrovou reprezentačnou prestávkou zvíťazili v štyroch fortunaligových stretnutiach za sebou.

 bitka medzi fanúšikmi
Na snímke bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka počas 11. kola futbalovej Fortuna ligy FC Spartak Trnava – ŠK Slovan Bratislava v Trnave

Tréner Spartaka je za to, aby tresty postihli konkrétne osoby: “V ťažkej covidovej dobe si všetci priali, aby sa mohli štadióny zaplniť. Dnes sa fakt zaplnil, prišlo 9000 slušných ľudí a doplatilo na pár jednotlivcov. Všetci vieme, že takýchto fanúšikov nechceme, ale podľa mňa by sa to malo zosobniť a vyvodiť z toho jasné dôsledky. Spraviť to tak, aby sa tomu predchádzalo. Vo svete majú tí, ktorí boli identifikovaní, zákaz vstupu na štadión. Tým sa dá najavo, že sa to už nikdy tolerovať nebude, a tí ďalší ľudia sa z toho poučia. Dúfam, že sa nikdy nestane, aby muselo byť derby bez fanúšikov. To je korenie futbalu, hrá sa pre nich. Ťažko povedať, aká by bola futbalová úroveň, pretože by to bol boj z obidvoch strán, ale určite by bola radosť hrať na takom štadióne a užívať si atmosféru.”

Namiesto toho zavládla atmosféra strachu: “Potom už áno, keď sa to tam zbiehalo. Mali sme tam fyzioterapeutku Lenku, ktorá zašívala nášho Mateja Čurmu a zrazu na ňu kričali, nech uteká. Toto sú veci, ktoré ani neočakávate, že sa môžu diať na Slovensku v 21. storočí. Potom sme sťahovali hráčov a utekali sme všetci do kabín. Toto sa už nemôže diať a je to veľká škoda.”

 

Reklama
Mimoriadne prezídium ÚLK sa bude zaoberať výtržnosťami v Trnave

V najbližších dňoch zasadne mimoriadne Prezídium futbalovej Únie ligových klubov (ÚLK), ktoré sa bude zaoberať predčasne ukončeným derby FC Spartak Trnava – ŠK Slovan Bratislava. Hlavný rozhodca Filip Glova ho v nedeľu podvečer v Trnave “odpískal” po dlhej prestávke, ktorú spôsobili mohutné výtržnosti fanúšikov.

“Únia ligových klubov bude už v najbližších dňoch iniciovať mimoriadne Prezídium ÚLK, ktoré sa bude zaoberať predčasne ukončeným derby. Dôležité sú v tomto všetky informácie zo strany delegovaných osôb, ktoré budú súčasťou ich oficiálnych zápisov. Po zhromaždení kompletných správ zasadne Prezídium, ktoré príjme finálne rozhodnutie,” píše sa v stanovisku ÚLK na webe futbalovej Fortuna ligy.

ÚLK vo svojej reakcie dopĺňa, že odsudzuje takéto správanie fanúšikov, ktoré nemá na futbalových trávnikoch čo robiť. “Mala to byť oslava futbalu a návratu fanúšikov po ťažkom covidovom období, namiesto toho, žiaľ, sa o výkone na ihrisku hovoriť nebude,” dodáva ÚLK.

Slávne futbalové derby sa v nedeľu na Štadióne Antona Malatinského hralo iba 14 minút. Spôsobila to hromadná bitka fanúšikov oboch táborov, ktorá sa odohrala priamo na trávniku, čo história slovenskej najvyššej súťaže nepamätá. Bitke predchádzali vzájomné provokácie a hádzanie delobuchov v hľadisku. Hlavný rozhodca Filip Glova najprv zápas iba prerušil a odvolal hráčov do šatní. Po približne 40 minútach vyšiel späť na ihrisko, rozpažil a definitívne ukončil zápas.

“Slovan stojí za svojimi fanúšikmi. Z nášho pohľadu išlo o jednoznačné zlyhanie usporiadateľskej služby, ktorá fanúšikom z domáceho sektora umožnila jednak prejsť nad náš sektor, a potom mohli vstúpiť priamo na ihrisko. Rovnako odsudzujeme následný zásah voči našim priaznivcom,” zaznelo v stanovisko ŠK Slovan Bratislava.

Reklama

Jaroslav Zajac

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali