Británia znížila stupeň teroristického ohrozenia z kritického na závažný

Británia znížila stupeň teroristického ohrozenia z kritického na závažný

Londýn 16. septembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: TASR/AP-Frank Augstein)

 

Britskí policajti zadržali dnes 18-ročného podozrivého v prípade piatkového bombového útoku v súprave metra v Londýne. Oznámila to dnes londýnska Metropolitná polícia, ktorá zatknutie označila za “významné”

Na snímke britskí policajti strážia vchod na stanici metra Parsons Green v Londýne

Muža zatkli v prístave v meste Dover na juhovýchode Anglicka na základe zákona o boji proti terorizmu a polícia grófstva Kent ho zadržiava na miestnej policajnej stanici dúfajúc, že od neho pri vypočúvaní získa bližšie informácie. K ďalším zatknutia podľa polície zatiaľ nedošlo, informovala spravodajská stanica BBC.

Reklama

V piatok počas rannej dopravnej špičky vybuchla na nadzemnej stanici metra Parsons Green v jednom z vozňov podomácky vyrobená bomba, čo viedlo k zraneniu 29 ľudí. Nálož podľa polície explodovala len “čiastočne” a nikto zo zranených nebol v ohrození života. Stanicu neďaleko centra britskej metropoly v noci na dnes znova otvorili.

V Británii vyhlásili po útoku najvyšší, “kritický”, stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Po celej krajine posilnili policajné hliadky, ktoré pri ochrane dôležitých objektov a občanov podporujú od dnešného dňa aj príslušníci armády.

Reklama

Nadzemnú stanicu metra Parsons Green neďaleko centra britskej metropoly v noci na dnes znova otvorili pre prevádzku.

K útoku sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Šéf protiteroristických operácií Metropolitnej polície Mark Rowley však vyhlásil, že IS takéto vyhlásenia vydáva “bežne” bez ohľadu na to, či bol v kontakte s páchateľmi, alebo nie. Rowley požiadal verejnosť, aby zostala ostražitá, ale nebola “vyľakaná”.

Britské médiá uvádzajú, že polícia má zrejme indície o viacerých páchateľoch – čo môže vyplývať z toho, že jej predstavitelia opakovane hovoria o “podozrivých”, nie o “jednom alebo viacerých podozrivých”.

Podľa BBC bola bomba zhotovená podobne ako nálož pri májovom atentáte v Manchestri, pri ktorom zahynulo 22 ľudí. Noviny Guardian uviedli, že polícia už vyhodnocuje zábery z bezpečnostných kamier zachytávajúce, ako muž s bombou nastupuje do metra.

 

Reklama

Ozbrojení policajti vykonávajú po útoku raziu na londýnskom predmestí

Britská polícia dnes oznámila, že jej ozbrojení príslušníci prehľadávajú dom na predmestí Londýna v rámci vyšetrovania výbuchu, ku ktorému došlo v piatok v súprave londýnskeho metra.

Razia sa podľa oznámenia odohráva v meste Sunbury na západnom okraji Londýna, asi osem kilometrov južne od letiska Heathrow. Prehľadávaný objekt uzavreli a v rámci preventívnych opatrení evakuovali obyvateľov z okolia a nad oblasťou vyhlásili bezletovú zónu, informuje agentúra AP.

Šéfka londýnskej Metropolitnej polície Cressida Dicková vyzvala dnes verejnosť, aby bola ostražitá, pokým v Británii platí vysoký stupeň pohotovosti. Úrady podľa nej dosahujú “značný pokrok” pri vyšetrovaní explózie.

Vládni a bezpečnostní činitelia sa dnes popoludní zišli na mimoriadnom zasadnutí kabinetu, aby hovorili o teroristickej hrozbe v krajine. Zasadnutiu predsedala ministerka vnútra Amber Ruddová, ktorá povedala, že výstraha pred teroristickými útokmi ostane zatiaľ na najvyššej úrovni.

Reklama

K útoku sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Podľa stanice BBC bola bomba zhotovená podobne ako nálož pri májovom atentáte v Manchestri, pri ktorom zahynulo 22 ľudí.

 

Britská polícia pokračuje v pátraní po ďalších podozrivých z útoku v Londýne

Britská polícia v sobotu večer oznámila, že pokračuje v pátraní po ďalších potenciálnych podozrivých zo spáchania piatkového útoku v londýnskom metre. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

Predstaviteľ protiteroristického útvaru v londýnskej polícii Neil Basu vysvetlil, že “v tomto štádiu vyšetrovania skúmame aj možnosť, či je za útok zodpovedná jediná osoba”. “Našou prioritou je identifikovať a lokalizovať každého ďalšieho potenciálneho podozrivého,” dodal.

Polícia v sobotu v meste Dover na juhovýchode Anglicka v spojitosti s piatkovým útokom v londýnskom metre, pri ktorom boli zranené tri desiatky ľudí, zadržala 18-ročného podozrivého zo spáchania, prípravy a podnecovania teroristického útoku.

Zadržanie tohto muža označila britská polícia za veľmi významné. Došlo k nemu v tej zóne prístavu Dover, odkiaľ sa cestuje na francúzsku stranu Lamanšského prieplavu.

Policajná operácia si vynútila čiastočnú evakuáciu prístavu, aby ho polícia z preventívnych dôvodov mohla prehľadať. Našlo sa pri tom viacero podozrivých predmetov. Zadržaného mladíka previezli následne na výsluch na policajnú stanicu v Londýne.

V piatok počas raňajšej dopravnej špičky vybuchla na nadzemnej stanici metra Parsons Green v jednom z vozňov podomácky vyrobená bomba, čo viedlo k zraneniu 29 ľudí. Nálož podľa polície explodovala len “čiastočne” a nikto zo zranených nebol v ohrození života.

V Británii vyhlásili po útoku najvyšší, “kritický”, stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Po celej krajine posilnili policajné hliadky, ktoré pri ochrane dôležitých objektov a občanov podporujú od dnešného dňa aj príslušníci armády.

 

Reklama
Britská polícia zatkla už druhého muža podozrivého z útoku v londýnskom metre

Londýnska polícia dnes oznámila, že v spojitosti s piatkovým útokom v londýnskom metre bol zatknutý už druhý muž.

Ako píše agentúra AP s odvolaním sa na toto policajné vyhlásenie, 21-ročného muža zadržali v noci nadnes v mestskej štvrti Hounslow v západnej časti Londýna. Muž bol zadržaný na základe protiteroristického zákona.

V súvislosti s možnou účasťou na útoku z 15. septembra, pri ktorom bolo zranených 29 ľudí, sa tak vo vyšetrovacej väzbe nachádzajú už dve osoby.

V Británii vyhlásili po útoku najvyšší – kritický – stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Ten zostáva naďalej v platnosti a znamená, že podľa mienky zodpovedných orgánov hrozí momentálne ešte ďalší útok.

Po celej krajine sú posilnené policajné hliadky, ktoré pri ochrane dôležitých objektov a občanov podporujú aj príslušníci armády.

Reklama

V sobotu zatkla polícia v prístave mesta Dover na juhovýchode Anglicka, odkiaľ sa cestuje na francúzsku stranu Lamanšského prieplavu, 18-ročného muža. Následne začali policajti rozsiahle ozbrojené pátranie na predmestí Sunbury-on-Thames, juhozápadne od Londýna.

 

Cestujúci letu do Londýna sa museli pred odletom podrobiť dodatočnej kontrole

Z bezpečnostných dôvodov dnes na parížskom letisku Roissy-Charles de Gaulle evakuovali všetkých cestujúcich z lietadla britskej spoločnosti British Airways. cestujúcich sa následne museli podrobiť dodatočnej osobnej kontrole. S odvolaním sa na vyhlásenia parížskeho letiska o tom informovala agentúra Reuters.

K incidentu došlo krátko pred štartom lietadla z Paríža. Let BA303 smeroval na londýnske letisko Heathrow.

Ako dodal denník Le Parisien, cestujúci z lietadla, ktoré odstavili na letiskovej ploche v obkľúčení polície a hasičov, sa museli podrobiť dodatočnej osobnej kontrole. Ich batožinu prehľadávali policajtov aj za pomoci špeciálne cvičených psov.

Reklama

Cestujúci James Anderson podľa spravodajského portálu France Info uviedol, že “pilot nám najprv oznámil, že máme nejaké technické problémy. Čakali sme asi hodinu. Potom sme si všimli, ako nás (lietadlo) obkľučujú policajné autá. Vystúpili (z nich) desiatky ozbrojených policajtov a hasiči”.

Neskôr polícia označila incident za vyriešený. Bližšie podrobnosti neuviedla, dodal Reuters. Podľa tweetov Jamesa Andersona cestujúcim prebookovali letenky na najbližšie dostupné lety.

 

Britská polícia v súvislosti s druhým zatknutím prehľadala dom v Stanwelle

Londýnska polícia prehľadáva dom v meste Stanwell neďaleko britskej metropoly. Razia súvisí so zadržaním druhej osoby podozrivej v spojitosti s piatkovým útokom v londýnskom metre, ktorý si podľa najnovšej bilancie vyžiadal 30 zranených. Informovala o tom agentúra AP.

V súvislosti s možnou účasťou na útoku z 15. septembra sa vo vyšetrovacej väzbe nachádzajú už dve osoby: okrem 21-ročného muža zadržaného v noci nadnes na predmestí Hounslow na západe Londýna je v rukách polície aj iný, 18-ročný, mladík. Toho polícia zadržala v sobotu ráno v prístave Dover. Následne polícia prehľadala aj dom v Sunbury, ktorý mal s týmto zadržaným súvislosť.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová dnes uviedla, že zadržanie druhej podozrivej osoby naznačuje, že piatkový atentát v Londýne nebol činom tzv. osamelého vlka.

Ruddová okrem toho komentovala aj prihlásenie sa džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) k piatkovému útoku.

Reklama

Podľa nej zatiaľ nič nedokazuje, že by za ním IS skutočne aj bol. IS sa podľa nej pripomína a priznáva sa k útokom. “V tomto štádiu nie sú žiadne dôkazy” o účasti IS na atentáte, povedala ministerka pre spravodajskú spoločnosť BBC. Súčasne vyjadrila nádej, že polícii sa vyšetrovaním “podarí presnejšie stanoviť, ako bol (útočník) zradikalizovaný”.

Británia od začiatku tohto roku zažila štyri útoky, ktoré polícia vyhodnotila ako teroristické. Zahynulo pri nich 36 ľudí.

Po poslednom, piatkovom, útoku v Británii vyhlásili najvyšší – kritický – stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Znamená to, že podľa vládnych úradov je Británia bezprostredne ohrozená ďalším útokom.

 

V Británii dnes znížili stupeň teroristického ohrozenia z kritického na závažný

Britské úrady dnes znížili stupeň teroristického ohrozenia v krajine z najvyššieho – kritického – na úroveň “závažnej” hrozby. Znamená to, že útok je vysoko pravdepodobný.

Vo vysielaní spravodajskej stanice BBC o tom dnes informovala britská ministerka vnútra Amber Ruddová.

K zníženiu stupňa ohrozenia Británie teroristickým útokom došlo po dnešnom zadržaní druhého muža podozrivého z účasti na piatkovom útoku v londýnskom metre.

Reklama

Stupeň ohrozenia Británie útokom vyhodnocuje špecializované Spoločné centrum pre analýzu terorizmu.

Okrem spomínaného 21-ročného muža zadržaného v noci nadnes na predmestí Hounslow na západe Londýna je v rukách polície aj iný, 18-ročný, mladík. Toho polícia zadržala v sobotu ráno v prístave Dover. Následne polícia prehľadala aj dom v Sunbury, ktorý mal s týmto zadržaným podozrivým súvislosť.

Britská ministerka vnútra dnes uviedla, že zadržanie druhej podozrivej osoby naznačuje, že piatkový atentát v Londýne nebol činom tzv. osamelého vlka.

Ruddová okrem toho komentovala aj prihlásenie sa džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) k piatkovému útoku.

Podľa nej zatiaľ nič nedokazuje, že by za ním IS skutočne aj bol. IS sa podľa nej pripomína a priznáva sa k útokom. “V tomto štádiu nie sú žiadne dôkazy” o účasti IS na atentáte, povedala ministerka pre spravodajskú spoločnosť BBC. Súčasne vyjadrila nádej, že polícii sa vyšetrovaním “podarí presnejšie stanoviť, ako bol (útočník) zradikalizovaný”.

Británia od začiatku tohto roku zažila štyri útoky, ktoré polícia vyhodnotila ako teroristické. Zahynulo pri nich 36 ľudí.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali