Objasnili januárové výbuchy v Piešťanoch a drogovú trestnú činnosť

Objasnili januárové výbuchy v Piešťanoch a drogovú trestnú činnosť

Bratislava 22. februára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš,Polícia)

 

Policajné správy

Vo väzbe skončili dvaja muži z okresu Piešťany, ktorí sú obvinení z páchania obzvlášť závažnej trestnej činnosti na území mesta Piešťany. Za drogovú trestnú činnosť hrozí 19-ročnému Robertovi z Banky trest odňatia slobody na desať až 15 rokov a 21-ročnému Adamovi z Veselého hrozí za zločin všeobecného ohrozenia a prečin poškodzovania cudzej veci väzenie na štyri až desať rokov. Informovala o tom dnes krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Polícia zastavila auto, v ktorom sa obaja mladí muži viezli, v stredu 17. februára na Vrbovskej ceste v Piešťanoch. Počas prehliadky auta našli príslušníci v obliečke od vankúša konope v hodnote asi 4340 eur. Robert mal pri sebe metamfetamín, ktorého hodnota predstavovala približne 11.500 eur. “V aute na rôznych miestach sa nachádzali aj zatavené striekačky a ešte ďalší metamfetamín. V súvislosti s nájdenými omamnými látkami vyšetrovateľ po vykonaní procesných úkonov obvinil zadržaného muža z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi,” uviedla Kredatusová.

Následne, v súvislosti s januárovými výbuchmi v Piešťanoch vykonali policajti dve domové prehliadky v byte v Piešťanoch, v ktorom sa zvykol zdržiavať Adam a v dome v obci Veselé, kde má trvalý pobyt. Vo Veselom bola pri domovej prehliadke nájdená ohňostrojová guľa. “Na základe toho a ďalších zhromaždených dôkazov obvinil vyšetrovateľ muža z Veselého zo zločinu všeobecného ohrozenia a prečinu poškodzovania cudzej veci. Obvinený je z toho, že 25. januára o druhej hodine ráno údajne umiestnil a aktivoval v spoločných priestoroch bytového domu na ôsmom poschodí na Ulici E. F. Scherera v Piešťanoch ohňostrojový prostriedok, pravdepodobne Titanium-salute. V dôsledku výbuchu boli poškodené priestory aj na ďalších poschodiach. Pri výbuchu nedošlo k zraneniu žiadnych osôb, avšak viacerým majiteľom bola spôsobená materiálna škoda vo výške viac ako 800 eur,” informovala hovorkyňa. Ďalej je podozrivý, že asi o pol hodinu neskôr na Ulici A. Hlinku rozbil okno na odstavenom aute Renault Kangoo a údajne do neho vhodil pyrotechnickú výbušninu, ktorá vzápätí v aute explodovala. Tu spôsobil majiteľovi škodu 3000 eur.

Reklama

Vyšetrovateľ v obidvoch prípadoch spracoval podnet pre prokurátora na väzobné stíhanie obvinených. Na základe rozhodnutia sudcu ich polícia už eskortovala do výkonu väzby.

 

Polícia ukončila vyšetrovanie prepadov bánk lupičmi v maskách politikov

Polícia už ukončila vyšetrovanie prípadov lúpežných prepadnutí bánk z rokov 2012 a 2013. Ozbrojení muži, ukrytí za maskami známych politikov a ďalších osobností, si z bánk podľa polície odniesli minimálne 100 000 eur. TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

“Táto trestná vec bola ukončená návrhom na podanie obžaloby,” uviedla Baloghová pre TASR.
Strážcovia zákona v minulosti informovali o prepadoch viacerých bánk, ktoré mali mať na svedomí neznámi ozbrojenci v maskách českých prezidentov Zemana, Klausa či herca a guvernéra Kalifornie Arnolda Schwarzenegera.

Reklama

V októbri minulého roka polícia informovala, že v prípade prepadnutia banky v Smoleniciach v roku 2013 a lúpeže v banke v Modre v novembri 2012 sú obvinení Jozef R. a Anton H.

Polícia vtedy uviedla, že v prípade dokázania viny hrozí mužom trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

 

Muž za volantom mal v krvi viac ako 3 promile, hrozí mu väzenie

Obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky čelí 45-ročný Martin J. z Bratislavy, ktorý šoféroval s viac ako tri promile alkoholu v krvi. Muž viedol motorové vozidlo v sobotu (20.2.) krátko pred 21. hodinou po Palárikovej ulici, smerom na Jeleniu ulicu v Bratislave.

Reklama

Policajná hliadka ho zastavila z dôvodu podozrenia z porušenia ustanovení zákona o cestnej premávke. V rámci následnej kontroly sa podrobil dychovej skúške na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu, ktorou mu bola nameraná hodnota 1,49 mg/l alkoholu vo vydychovanom vzduchu. Prítomnosť alkoholu potvrdila aj opakovaná dychová skúška s výsledkom 1,59 mg/l alkoholu. Vodič tak v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorú si privodil vplyvom návykovej látky, vykonával činnosť, pri ktorej mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku.

Muž bol následne v súlade so zákonom obmedzený na osobnej slobode a predvedený na príslušné policajné oddelenie. Po vykonaní potrebných úkonov a vznesení obvinenia bol obvinený umiestnený do cely policajného zaistenia. V prípade preukázania viny hrozí vodičovi za nezodpovednú jazdu pod vplyvom alkoholu trest odňatia slobody až na jeden rok.

V tejto súvislosti polícia upozorňuje vodičov, aby nesadali za volant pod vplyvom alkoholu. “Nezodpovednou jazdou pod vplyvom alkoholu vystavujú nebezpečenstvu nielen svoje životy, ale aj životy a zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky,” uviedla Lucia Mihalíková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

 

Košickí policajti zadržali muža, ktorý pašoval konope

Počas uplynulého víkendu (20. – 21.2.) príslušníci kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach zadržali väčšie množstvo drog pochádzajúcich z Českej republiky. TASR o tom dnes informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KRPZ) v Košiciach Alexander Szabó.

Na snímke zadržané konope
Na snímke zadržané konope

“Policajti počas policajnej akcie zadržali na autobusovej stanici v Košiciach muža, ktorý pricestoval autobusom z Českej republiky. Počas kontroly policajtom dobrovoľne vydal z ruksaku sušené časti rastliny konope (Cannabis) v celkovom množstve 133,28 gramu,” uviedol Szabó.

Toto množstvo, by podľa jeho slov postačovalo na prípravu najmenej 658 obvykle jednorazových dávok drogy.

“Prípad prevzal vyšetrovateľ KRPZ v Košiciach. Ten zo spáchania obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi obvinil 25-ročného Miroslava z Košíc,” informoval Szabó.

Podľa policajného hovorcu, spomínaný muž bol v minulosti za drogovú trestnú činnosť už odsúdený a momentálne je do roku 2019 v podmienečnom odsúdení.

Reklama

Muž bol umiestnený v cele policajného zaistenia s návrhom na väzobné stíhanie. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

 

V košickom penzióne okradli poľských manželov

Košickí policajti pátrajú po neznámom páchateľovi, ktorý počas uplynulého víkendu (20.-21.2.) v nočných hodinách ukradol z izby penziónu centre Košíc notebook s nabíjačkou a prípojné zariadenie k GPS.

“Do izby sa dostal pomocou pravého kľúča, ktorý si vypýtal od recepčného na recepcii. Páchateľ následne z penziónu odišiel. Krádežou spôsobil manželom z Poľskej republiky škodu v celkovej výške 700 eur,” informoval dnes hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Košiciach Alexander Szabó.

Reklama

Vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie vo veci prečinov porušovania domovej slobody a krádeže.

 

Pri dopravnej nehode zahynul 50-ročný vodič z Podrečian

Pri tragickej dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes okolo 6.45 h na ceste I/16 v katastri Podrečian v okrese Lučenec zahynul 50-ročný vodič z tejto obce. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Andrea Petrovičová.

“Vodič z Podrečian viedol osobné motorové vozidlo Seat Ibiza, pričom pri prejazde križovatkou nedal prednosť zľava idúcemu vozidlu Ford Transit, ktoré išlo po hlavnej ceste, smerom od Zvolena na Lučenec. Pri dopravnej nehode vodič Seatu utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol,” uviedla hovorkyňa s tým, že 47-ročný vodič z Hrušova a jeho spolujazdec v Forde Transit boli jednorazovo ošetrení na mieste. “Alkohol u vodiča fordu zistený nebol, v prípade druhého vodiča bola nariadená pitva,” dodala.

Reklama

Dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania, do ktorého bol pribraný aj znalec z odboru cestnej dopravy. “Škoda na vozidlách bola predbežne odhadnutá na 5000 eur,” uzavrela Petrovičová.

 

Žena z Kalnej nad Hronom predávala cez internet falošné zlaté mince

Žena z Kalnej nad Hronom v okrese Levice predávala cez internet falošné zlaté mince. Štyri údajne zlaté mince si kúpil aj 62-ročný muž z obce Nitrianske Hrnčiarovce v okrese Nitra. Poškodený sa s neznámou ženou stretol v sobotu 20. februára pred obchodným domom vo Vrábľoch, kde prevzal štyri mince s priemerom zhruba 40 milimetrov a hmotnosťou 13,96 gramu za kus. Predávajúca mu tvrdila, že mince sú zlaté. Poškodený za mince zaplatil 1520 eur. Informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová.

“Následne muž zašiel do jednej zo záložní v Nitre, kde mu povedali, že predmetné mince sú podvrh a nie sú zlaté. Okamžite pochopil, že pravdepodobne naletel podvodníčke a preto vec oznámil na polícii,” pokračovala Bruchterová.

Vrábeľskí policajti začali vo veci konať. Poškodený sa po dohode s policajtmi znovu skontaktoval so ženou pod zámienkou zakúpenia ďalšieho tovaru. Tá s predajom súhlasila a ešte v ten istý deň sa s poškodeným opäť stretla. Na stretnutí však už na ňu čakali policajti, ktorí ju zadržali priamo pri obchodnej transakcii.

Poverený policajt začal v danej veci trestné stíhanie pre prečin podvodu. Z uvedeného skutku je podozrivá 36-ročná žena z Kalnej nad Hronom. K vyšetrovaniu bude potrebné pribrať znalca, ktorý posúdi pravosť mincí, skonštatovala Bruchterová. V prípade preukázania viny hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na dva roky.

Reklama

 

Martinčan ukradol z obchodu v Prievidzi whisky a proteínové tyčinky

Z prečinu krádeže obvinil poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru z Prievidze 32-ročného muža z okresu Martin. “Obvinený 18. februára popoludní odcudzil z predajnej plochy obchodu v Prievidzi dve fľaše whisky a 23 kusov proteínových jahodových tyčiniek,” informoval dnes TASR trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.

Spresnil, že muž si tovar vložil do nákupného košíka, pričom krátko nato si ho preložil do cestovnej tašky, ktorú mal pri sebe a bez zaplatenia prešiel cez pokladničnú zónu. “Poškodenej spoločnosti krádežou vznikla celková škoda vo výške asi 91 eur. Obvinený bol za podobný čin v predchádzajúcich 24 mesiacoch odsúdený, preto mu hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky,” dodal.

 

Polícia pátra po nezvestnom Michalovi Juricovi z Hornej Súče

Trenčianski policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po 33-ročnom Michalovi Juricovi z obce Horná Súča v Trenčianskom okrese. Nezvestný je od 11. februára.

Reklama
Na snímke nezvestný Michal Jurica
Na snímke nezvestný Michal Jurica

Ako dnes TASR informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová, Michal odišiel po hádke s príbuzným z domu 11. februára nadránom na šedom automobile značky Volkswagen Passat. Odvtedy nie je známe miesto, kde sa zdržiava, a nikomu nepodal o sebe žiadne správy.

Michal Jurica je vysoký asi 170 centimetrov, štíhlej postavy. Má hnedé vlasy a zelené oči. Oblečené mal červené montérky s čiernymi vreckami a tmavomodrú pracovnú bundu. “Akékoľvek informácie, ktoré by smerovali k vypátraniu nezvestnej osoby, možno oznámiť na najbližší policajný útvar alebo na bezplatnú policajnú linku 158,” doplnila Antalová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali