Pokus o rozdelenie IT spoločností na slušné a neslušné – čo je za tým?

Pokus o rozdelenie IT spoločností na slušné a neslušné – čo je za tým?

Bratislava 10.júla 2018 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

V sídle Nadácie otvorenej spoločnosti na Slovensku (pobočka Sorosovej nadácie), na Baštovej ulici číslo 5 v Bratislave sa konala tlačová beseda Združenia Slovensko.Digital. Toto združenie deklaruje, že chce prispieť k odstráneniu neduhov ako korupcia, kartely a nekalé praktiky zo sektora informačných technológií tým, že jeho členovia prijali nový etický kódex. Lenže aký je skutočný zámer a skutočný účinok takejto aktivity?

Na snímke výkonný riaditeľ občianskeho združenia OZ Slovensko.Digital Ján Hargaš

Kódex sa zameriava na tri hlavné oblasti: verejné obstarávanie, práca so zamestnancami v oblasti nahlasovania protispoločenských činností a vysielanie zamestnancov IT firiem do organizácií štátnej správy. Ambíciou je inšpirovať aj ďalšie firmy a štátne inštitúcie, aby si osvojili podobné opatrenia ako členovia združenia Slovensko.Digital.

Reklama

Predstavitelia združenia to považujú za dôležité najmä v súvislosti s faktom, že v najbližších mesiacoch sa rozbehnú štátne nákupy nových IT systémov z eurofondov za stovky miliónov eur, pričom v IT sektore už tradične je veľa obstarávaní síce v súlade so zákonom, ale nie s etikou. Ako príklad takého správania uvádzajú taxikára, ktorý zákazníka v cudzom meste vozí zámerne dlhšou trasou, aby zarobil viac peňazí – jeho správanie nie je trestné, ale je neetické, neslušné. V prípade IT sektora medzi prípady podobného neetického správania patrí napríklad uvádzanie fiktívnych či klamlivých životopisov alebo referencií, zneužívanie klientovej neznalosti odbornej problematiky na zbytočné navyšovanie nákladov a pod.

Mohol by to byť chvályhodný pokus primäť firmy, aby sa správali eticky, keby… Všeobecný problém s etickými kódexmi je totiž v tom, že kto je etický, ten ich nepotrebuje. A kto je neetický, ten klame, a potom bude klamať aj o svojom správaní, že je etické, a bez problému prijme v tomto smere akýkoľvek kódex či inú deklaráciu.

Reklama

Výkonný riaditeľ združenia Slovensko.Digital Ján Hargaš uviedol, že subjekty, ktoré budú porušovať ustanovenia, budú vylúčené spomedzi signatárov tejto iniciatívy. Na otázku, či chystajú aj nejakú systémovejšiu spätnú väzbu, resp. systém postihov, však mal len strohú odpoveď: „Postihy v prípade, že ide o korupciu, trestný čin, tie sú dané zákonom. To treba odlišovať od správania, ktoré nie je síce trestným činom, ale je neslušné. Tu sme aj my, v prípade, že také niečo zistíme, rozhodnutí ísť aj cestou trestných oznámení.“ Lenže podávať trestné oznámenia na ľudí, ktorí konajú protiprávne, to predsa nie je nič mimoriadne: zo zákona by tak mal konať každý občan, ak zistí nejakú trestnú činnosť. A ak tu nie je reálny spôsob na riešenie tých druhých prípadov, potom je takáto iniciatíva iba bezzubou deklaráciou o dobrom úmysle.

Samozrejme, deklarovať pekné veci je fajn, najmä keď to nič nestojí. Veď kto by sa deklaratívne neprihlásil k pekným slovám a heslám? Ibaže takáto aktivita môže mať aj háčik. Spočíva v tom, že z takejto, na pohľad neškodnej deklaratívnej zábavky, sa časom môže nenápadne stať jedno z kritérií pri výberových konaniach. Takýto vývoj sme v minulosti zažili v prípade iných podobných manažérskych beťárstiev, z ktorých sú dnes už štandardné výberové kritériá. Veď sa len skúste dnes uchádzať o zákazky bez certifikátov o systéme riadenia kvality, bezpečnosti, environmentu, noriem, manažérstva, vízie, misie, atď. (A ďalšie sa pripravujú, ako napríklad Charta diverzity.) Výsledkom je, že dnes firma, ktorá nevynaloží úsilie a prostriedky na získanie všetkých týchto ozdôbok, je vo výberovom procese znevýhodnená, hoc by inak bola najlepšia a dala najlepšiu ponuku.

Niet pochýb, že kto by videl v týchto aktivitách možnú spojitosť a nejaký centrálny plán ovládať trhové prostredie, bol by označený za konšpiračného teoretika až paranoika. A nepochybne za ešte viac paranoidné by bolo označené, keby to niekto dával do súvisu s faktom, že sponzorom iniciatívy Slovensko.Digital je spoločnosť ESET, ktorá má zhodou okolnosti vysoko nadštandardné vzťahy s prezidentom Kiskom a tajnými službami USA (Ministerstvo zahraničných vecí Ruska uvádza Eset na zozname firiem spolupracujúcich s CIA). Ale na druhej strane, ťažko poprieť teoretickú možnosť, že keby sa podobného nástroja na rozdeľovanie subjektov na slušné a neslušné zmocnili neetickí ľudia z konkrétneho ideologického tábora, mohli by tak ovplyvňovať výberové konania, a to aj tie mnohomiliónové, aby peniažky tiekli tým správnym smerom. To už by stálo za ten hriech, čo poviete?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali