Pokračovanie rozhovoru s Ibim Maigom: Toľko pravdy som ešte asi nepovedal

Pokračovanie rozhovoru s Ibim Maigom: Toľko pravdy som ešte asi nepovedal

Bratislava 18. septembra 2015 (HSP/Foto:Facebook)

 

Vážení čitatelia, ponorte sa do druhej časti rozhovoru, ktorý Hlavným správam exkluzívne poskytol najpopulárnejší africký Slovák, Ibi Maiga

Na snímke Ibrahim Maiga
Na snímke Ibrahim Maiga

 

Reklama

Ibi, roky ste sa pohybovali medzi umelcami, čím to je, že žiadny z nich verejne vaše názory nepodporí, naopak podporia a podpíšu všetko čo pomôže zakonzervovať súčasný stav? Fakt si nevidia ďalej od nosa, alebo cynicky kolaborujú s vládnucou mocou?

Tak, ako hovoríte, roky som sa pohyboval medzi umelcami, po niekoľkoročnej skúsenosti som zistil, že jediné, čo mám s nimi spoločné, je možno len to umenie, čo je veľmi smutné. Je však možno jedna, dve výnimky. To, aké majú názory na veci, len oni vedia. Sú ľudia, ktorí idú nekompromisne za svojím cieľom, nech to stojí, čo to stojí. Môj nebohý otec zvykol hovoriť: „tam, kde niečo získate, tam aj niečo strácate”, len, žiaľ, vy vidíte len ten zisk, hoci strata môže byť väčšia.

Reklama

A preto by som rád poprosil svojich umeleckých kolegov, nech sa viac riadia srdcom, vtedy konajú správne a budú šťastnejší. Svetská sláva, poľná tráva. Nech sa nedajú kúpiť, nech peniaze nie sú ich jedinou motiváciou, lebo fanúšikovia a obdivovatelia majú podľa mňa väčšiu hodnotu.

Snažím sa nikdy nesklamať sám seba, mať stále svoju dôstojnosť a hrdosť, vtedy má život pre mňa cenu. Peniaze: dobrý sluha, ale zlý pán. Najkrajšie veci v živote sa nedajú kúpiť, sú zadarmo – šťastie, zdravie a láska.

 

Čo si myslíte o politikoch sediacich či už v našom alebo európskom parlamente? Niektorých poznáte aj osobne. Myslíte si, že sa zamýšľajú nad tým, aké následky bude mať ich konanie a hlasovanie, alebo za 10 tisíc eur mesačne sa len alibisticky spoliehajú, že nejako bude?

Viete, politik je človek, ktorý je tam, kde je vďaka ľudu, aspoň tak by to malo byť. Uchádzal sa o dôveru ľudí a dostal ju. Ešte raz citujem otca: „každý národ má takú vládu, akú si zaslúži“. Prečo? Lebo sme ich volili. Darmo mi niekto teraz povie, že nešiel voliť. Na to odpoviem, že aj nevoliť je voľba, do konca najhoršia voľba, lebo práve na to sa spoliehajú tí, ktorých by ste práve nevolili, lebo ste mali byť protiváha.

Reklama

Poslanci dostali dôveru od občana, aby nastavili zákony tak, aby sa občanovi lepšie žilo. To znamená, že by sa poslanec mal zodpovedať priamo občanovi a nie politickej strane.

Žiaľ, opak je pravdou – od momentu, kedy je poslanec zvolený, začína myslieť na svoje osobné záujmy, česť výnimkám. Tomu sa hovorí, s prepáčením, že ak položíte hovno na poličku, hneď si myslí, že je torta.

Všetko, žiaľ, funguje naopak. Jediný, kto môže potrestať poslanca, je volič, tým, že mu nepredĺži mandát. Ak sa volič nechá oklamať znova a znova, tomu sa potom hovorí, komu niet rady, tomu niet pomoci. Potom len sedieť v krčme a nadávať.

Stále hovorím, že na čo sú vám tí odborníci, experti, ktorí nemajú žiadne sociálne cítenie, žiadnu morálku, žiadne srdce, ktorí kopu len za seba, miliónové autá a vily, a vy ledva splácate úvery, ledva živíte rodinu, ledva splácate poistku, pomaly sa bojíte otvoriť poštové schránky. Skrátka, robíte cely život, len aby ste mohli odovzdať štátu peniaze. Tomu sa hovorí, že nemáte život.

Mám sa dobre, môžem si za to sám a mám sa zle, tiež si za to môžem sám.

Reklama

Zvyknem počúvať, veď všetci sú tam hore rovnakí… potom treba dať mladým príležitosť a novým politikom. Tých, ktorí nefungujú dobre, treba vymeniť.

Páni politici, pre vás by malo by malo byť prioritou najprv Slovensko a Slováci, až potom Európska únia. A nie naopak.

A na záver malá úvaha. Niekedy sme mali štát a slúžil občanom. Teraz už len zriadenie nazývame štátom, štát už neexistuje, dane a poplatky sú vynútené od občanov a idú dnes už skoro priamo do vreciek vysokých činiteľov. Tí sa už dnes ani neskrývajú. Zneužívajú políciu, zneužívajú svoje postavenie a nútia vás platiť viac a viac. Zamyslime sa spolu, je životná úroveň na Slovensku toľkokrát vyššia ako násobok všetkých odvodov, daní a poplatkov do štátnej kasy? Bodka na záver. Narodili sme sa ako tvory z mäsa a kostí. Planéta Zem patrí nám všetkým. Mali by sme si uvedomiť, že to, čo je okolo nás vytvorené, je umelé. Nesúvisí to s prírodou a prírodnými zákonmi. To ako by sa dnes lev rozhodol, že si zriadi štát, a všetky zvieratá mu budú za to platiť. Absurdné? Prečo? Človek ako inteligentný tvor to dovolil. Ale čo dalo niekomu právo sa tváriť, že on je viac ako ostatní? Teda, tak, ako lev si založil štát, urobil tak človek. Človek má totiž jednu nevýhodu – myslí. A tak sa nechá aj ovplyvniť a na strach ľahšie počúva. Nikto na svete nemá právo nám nič prikazovať a nútiť nás do ničoho. Ani nič platiť, ani nič robiť, ani sa ničím riadiť. Nehovorím o anarchii, ale o slobode. Je to ťažké si predstaviť, ale inak slobodu nedosiahneme a ani blaho pre všetkých na našej planéte.

 

Ibi, kedysi, keď ste boli na vrchole slávy, vás z recesie navrhovali do funkcie slovenského prezidenta. Dnes je situácia taká, že by vaša kandidatúra už nebola recesiou ale záchranou prezidentského úradu. Šli by ste do toho, keby bola tá možnosť?

(smiech) Všetko som čakal, ale toto nie, že by mňa navrhli z recesie za prezidenta… Kto by to povedal. Buďme realisti, mňa by to nikdy nenapadlo… Veľmi pekne by som chcel poďakovať ľuďom, ktorí mi do takej miery veria, veľmi si to vážim.

Spoločnosť je zväčša zahľadená na tých, ktorých nám nenápadne vnucujú kvôli dosiahnutiu istého cieľa, len sa nad tým zamyslite… Preto pri výbere takej osoby je treba byť veľmi opatrný. Podľa mňa, hlava štátu by mal byť človek, ktorý má silné sociálne cítenie, je štedrý, skromný, tolerantný, trpezlivý a nestranný. Mal by poznať históriu krajiny a hlavne vedieť, čo jeho ľud trápi a urobiť kroky k tomu, aby sa to začalo riešiť. Národ mu potrebuje veriť, preto tiež musí byť dôveryhodným človekom, nemal by mať temnú minulosť, za čo by sa musel hanbiť národ. Samozrejme, mal by byť teoreticky zdravý, aby mohol konať svoju funkciu.

A keď budete počuť o niekom každý deň v televízii a čítať každý deň vo väčšine médií, tak vedzte, že to je kandidát niekoho a nie váš. O vašom sa bude hovoriť medzi ľuďmi a možno na sociálnych sieťach.

Takže milí spoluobčania, prajem vám šťastnú ruku pri výbere ďalšieho slovenského prezidenta.

A na celkový záver rozhovoru, vám všetkým prajem hlavne veľa zdravia, šťastia, úspechov a veľa, veľa medziľudského porozumenia.

Reklama

Nech žije Slovensko!

 

Prvú časť rozhovoru s Ibahimom Maigom si môžete prečítať TU.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Plánovaný júnový summit, pri ktorom Švajčiarsko dúfa, že vydláždi cestu pre mierový proces, je podľa Kremľa bez ruskej účasti zbytočný. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:13

Ak nemajú firmy alebo podnikatelia po podaní daňového priznania dostatok peňazí na zaplatenie dane, môžu požiadať o odklad alebo daň uhradiť v splátkach. Je to lepšie, ako keby im mala hroziť daňová exekúcia, tvrdí partnerka poradenskej spoločnosti Atlas Group Ina Kováčová Bečková.

09:06

Japonská ekonomika v 1. štvrťroku 2024 klesala viac, ako sa čakalo, keďže slabý jen zasiahol výdavky spotrebiteľov a export sa znížil.

Podľa predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil úrad vlády, sa hrubý domáci produkt (HDP) Japonska v prvých troch mesiacoch 2024 znížil o 0,5 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď vykázal nulový rast.

08:38

Americký vojak Gordon Black zadržiavaný v ruskom meste Vladivostok sa cíti vinný z krádeží, z ktorých ho obvinili, a spolupracuje s vyšetrovateľmi, uviedla vo štvrtok ruská štátna tlačová agentúra RIA s odvolaním na miestneho zástupcu ministerstva vnútra.

08:28

08:26

Viac než desiatka žien viní amerického iluzionistu židovského pôvodu Davida Copperfielda z prípadov sexuálneho obťažovania, ku ktorým došlo v rokoch 1980 až 2014. Informujú o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

08:17

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok na stretnutí ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu vzťahy Číny s Ruskom označil za prospešné pre mier a prisľúbil upevnenie spolupráce.

08:08

Spojené štáty v stredu vyradili Kubu zo svojho zoznamu krajín, ktoré dostatočne nespolupracujú v boji proti terorizmu. Pre agentúru Reuters to povedal nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

08:04

Po stredajšom atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zasadne vo štvrtok v Bratislave o 11.00 h mimoriadne Bezpečnostná rada SR. Uskutoční sa tiež rokovanie vlády SR.

 

07:55

Propalestínski demonštranti obsadili v stredu jednu z budov Kalifornskej univerzite v Irvine (UCI). Zasiahla proti nim polícia, ktorá zatkla viacero osôb.

07:46

Bývalý americký prezident Donald Trump žiada odvolací súd v štáte New York, aby zasiahol v spojitosti s pokutou a hrozbou väzenia za porušenie zákazu verejne sa vyjadrovať sa o zamestnancoch súdu či účastníkoch procesu, v ktorom je Trump obžalovaný z podplácania pornoherečky.

Exprezidentovi právnici v stredu podali žiadosť. Súd nižšej inštancie deň predtým žiadosť o zrušenie či zmiernenie opatrenia zamietol.

Donald Trump
Bývalý americký prezident Donald Trump hovorí pred príchodom na newyorský súd
07:36

Lesný požiar v kanadskej provincii Alberta sa v stredu rozšíril na plochu takmer 21.000 hektárov a priblížil sa k mestu Fort McMurray, ktoré bolo deň predtým čiastočne evakuované. Informovala agentúra AFP.

07:25

Rusko v stredu zatvorilo svoju vojenskú základňu v meste Chodžali v regióne Náhorný Karabach, na ktorej malo umiestnených takmer 2000 príslušníkov mierových síl. Informovala agentúra Reuters.

07:16

Jednotkám ukrajinských obranných síl sa počas dňa podarilo čiastočne stabilizovať situáciu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde pokračujú obranné operácie v pohraničných oblastiach a pri meste Vovčansk. Uviedol to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu Číny, cieľom ktorej je získať podporu zo strany Pekingu a prehĺbiť spoluprácu.

V Pekingu má vo štvrtok rokovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Kremeľ uviedol, že budú hovoriť o rozsiahlom partnerstve a strategickej spolupráci, určia kľúčové oblasti na rozvoj rusko-čínskej spolupráce a vymenia si názory na medzinárodné a regionálne záležitosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štart balónov v Nižnej Myšli v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali