Pohľad do minulosti: 6. septembra zomrel prozaik, básnik, dramatik Rudolf Sloboda, narodila sa herečka Elisabeth Shue

Pohľad do minulosti: 6. septembra zomrel prozaik, básnik, dramatik Rudolf Sloboda, narodila sa herečka Elisabeth Shue

Bratislava  6. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Matt Sayles, Magda Borodáčová)

 

6. októbra

Narodenia

Reklama

1887 – narodil sa francúzsky architekt a urbanista Le Corbusier, vl. m. Charles Édouard Jeanneret-Gris. Vytvoril zásady avantgardnej medzivojnovej architektúry, ktoré prijali ako “Päť bodov modernej architektúry”. Patril k prvým architektom, ktorí sa venovali aj urbanizmu. Venoval sa aj maľbe, modelovaniu a teórii umenia. Zomrel v roku 1965.

Na kombosnímke spisovateľ, scenárista a dramatik Rudolf Sloboda a herečka Elisabeth Shue

1906 – narodila sa herečka Naďa Hejná. Pôsobila v Martine, kde stvárnila vyše 100 divadelných postáv. Hrala tiež vo filmoch Pole neorané, Marketa Lazarová, Očovské pastorále, Biela stužka v tvojich vlasoch, Zabudnite na Mozarta a i. Vnučka národného dejateľa Ambra Pietora a teta režiséra Miloša Pietora. Zomrela v roku 1994.

Reklama

1914 – narodil sa nórsky archeológ, etnograf, režisér a zoológ Thor Heyerdahl. V roku 1947 na lodi Kon-Tiki z balzového dreva za 101 dní prekonal 6900 kilometrov medzi Peru a Polynéziou a dokázal, že dávni predkovia mohli prekonať obrovské vzdialenosti medzi kontinentmi. Producent Olle Nordemar získal v roku 1952 Oscara za dokumentárny film Kon-Tiki, ktorý Heyerdahl režíroval. On sám bol v roku 1972 nominovaný na cenu americkej filmovej akadémie za dokument Ra. Podnikol tiež plavby na rákosových člnoch podľa staroegyptských plánov i v oblasti Perzského zálivu na člne Tigris a na Veľkonočnom ostrove spolu s českým inžinierom Pavlom Pavlom navrhli postup, akým dávni obyvatelia ostrova transportovali a osadzovali gigantické hlavy. Zomrel v roku 2002.

1929 – narodil sa francúzsky herec Bruno Cremer. Pôsobil v divadle, no najväčšiu slávu mu prinieslo stvárnenie detektíva Julesa Maigreta v televíznom seriáli Maigret a snímkach napísaných na motívy detektívnych poviedok belgického spisovateľa Georgesa Simenona. Zomrel v roku 2010.

1949 – narodil sa Bobby Farrell, člen legendárnej skupiny Boney M. Zomrel 30. decembra 2010 počas turné v ruskom Petrohrade.

1963 – narodila sa americká herečka Elisabeth Shue. Zaujala vo filmoch Karate Kid a Návrat do budúcnosti 2 a 3. Neskôr zažiarila v dráme Zanechať Las Vegas, ktorá jej v roku 1996 vyniesla nominácie na Oscara, Zlatý glóbus i cenu BAFTA. Z ďalších filmov: Pozor na Harryho, Molly: Stratený svet, Muž bez tieňa, Hra na skrývačku, Druhá šanca / Manželská terapia, Mavericks: Na divokej vlne, Dom na konci ulice, Súboj pohlaví, Prianie smrti a i.

1973 – narodil sa waleský herec Ioan Gruffudd. Známy je najmä ako Reed Richards a jeho superhrdinské alter ego Pán Fantastický zo snímok Fantastická štvorka a Fantastická štvorka a Silver Surfer. Diváci a diváčky ho ale môžu poznať aj z miniseriálu Sága rodu Forsytovcov a filmov ako Wilde, Titanic, Čierny jastrab zostrelený, Kráľ Artuš, Nezlomná vôľa, Svetlušky v záhrade, Sanctum, Dobrodružstvo na tajomnom ostrove, Chcem ťa, chceš ma?, San Andreas alebo zo série televíznych snímok Hornblower.

Reklama

1986 – narodila sa česká speváčka Tereza Kerndlová, dcéra džezového speváka Láďu Kerndla. Začínala vystupovaním s otcom, s ktorým nahrala tiež niekoľko albumov. Bola členkou dievčenského tria Black Milk, s ktorým vydala albumy Modrej dým a Sedmkrát. Sólové albumy: Orchidej, Have Some Fun, Retro, Schody z nebe, S tebou.

 

Úmrtia

1989 – zomrela americká herečka Bette Davis. V tridsiatych rokoch získala dva Oscary za hlavné úlohy vo filmoch Nebezpečná a Jezebel. Okrem toho si vyslúžila ďalších deväť nominácií na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied hlavnými rolami v snímkach O ľudskom údele, Temné víťazstvo, List, Líštičky, Teraz, cestovateľ, Mr. Skeffington, Všetko o Eve, Hviezda a Čo sa vlastne stalo Baby Jane?. Narodila sa v roku 1908.

1995 – zomrel prozaik, básnik, dramatik Rudolf Sloboda. Pracoval vo vydavateľstve Smena, v Slovenskej filmovej tvorbe, vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ, v Ústave umeleckej kritiky a divadelnej dokumentácie a od roku 1988 bol v slobodnom povolaní. V jeho prozaickej tvorbe sa odzrkadlili najmä jeho vlastné zážitky. Napísal napríklad knihy Narcis, Britva, Uhorský rok, Šedé ruže, Hlboký mier, Hudba, Rozum, Stratený raj, Uršuľa, Rubato, Krv, Jeseň a i. Prerozprával Homérov epos Ilias a napísal aj zbierku básní Večerná otázka vtákovi. Režisér Vladimír Kavčiak nakrútil podľa jeho románu Vernosť film Karline manželstvá. Pre divadlo Astorka Korzo ’90 napísal divadelné hry Armagedon na Grbe a Macocha. Posmrtne mu vyšli poviedky Herečky, knihu Pamäti nedokončil. Narodil sa v roku 1938.

Reklama

 

Ostatné udalosti

1927 – v New Yorku mala premiéru hudobná snímka Džezový spevák, prvý celovečerný zvukový film v dejinách kinematografie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali