Pohľad do minulosti: 7. októbra zomrel americký spisovateľ Edgar Allan Poe a sovietska vesmírna sonda Luna 3 po prvý raz v histórii vyfotografovala odvrátenú stranu Mesiaca

Pohľad do minulosti: 7. októbra zomrel americký spisovateľ Edgar Allan Poe a sovietska vesmírna sonda Luna 3 po prvý raz v histórii vyfotografovala odvrátenú stranu Mesiaca

Bratislava  7. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský, AP)

 

7. októbra

Narodenia

Reklama

1847 – narodil sa český cestovateľ a lekár Emil Holub. Podnikol tri veľké expedície do neprebádaného juhoafrického vnútrozemia a pôsobil tiež ako lekár v Kimberley. Jeho etnografická a prírodovedecká zbierka je vystavená v múzeu v jeho rodných Holiciach. Autor cestopisných publikácií Sedm let v jižní Africe, Druhá cesta po jižní Africe a i. Zomrel v roku 1902.

Na kombosnímke spisovateľ Edgar Allan Poe a Mesiac

1869 – narodil sa architekt Milan Michal Harminc. Patril k tzv. prvej generácii slovenských architektov. Pred 1. svetovou vojnou staval domy v Budapešti, na Slovensku, najmä na Liptove, navrhoval domy v duchu secesného folklorizmu. V Bratislave navrhol napríklad budovu Tatra banky, Zemědělského muzea – dnes Slovenské národné múzeum, Dom Slovenskej ligy, evanjelický kostol na Legionárskej ulici. Bol tiež autorom sanatória Palace v Novom Smokovci. Zomrel v roku 1964.

Reklama

1885 – narodil sa dánsky fyzik Niels Henrik David Bohr. Patril k najvýznamnejším fyzikom 20. storočia, v Kodani založil a viedol Ústav teoretickej fyziky. Počas okupácie Dánska pracoval v USA, podieľal sa na vývoji atómovej bomby. Laureát Nobelovej ceny za fyziku z roku 1922 za výskum atómovej štruktúry a kvantovej teórie. Zomrel v roku 1962.

1923 – narodil sa český filmový režisér, animátor Břetislav Pojar. Spoluzakladal legendárne štúdio Bratři v triku, neskôr bol režisérom v Studiu Jiřího Trnky. Najvýznamnejšie animované rozprávky Potkali se u Kolína, Zahrada, Dášenka, Jája a Pája, Fimfárum 2. Zomrel v roku 2012.

1927 – narodil sa americký swingový spevák a herec Al Martino, vl. m Jasper Cini. Preslávil sa stvárnením Johnnyho Fontanea vo filme Krstný otec, pre ktorý naspieval aj ústrednú pieseň The Love Theme From The Godfather. Medzi jeho najväčšie hity patria Here in My Heart, Spanish Eyes, Can’t Help Falling in Love, Volare. Zomrel v roku 2009.

1942 – narodil sa chirurg Stanislav Čársky. Pochádzal z lekárskej rodiny, vnuk chirurga Stanislava Kostlivého, syn chirurga Konštantína Čárskeho. Bol prednostom Chirurgickej kliniky SPAM (Slovenská postgraduálna akadémia medicíny). Profesor Lekárskej fakulty UK v Bratislave, predseda Slovenskej chirurgickej spoločnosti. Zomrel v roku 1999.

1959 – narodil sa anglický televízny a hudobný producent Simon Cowell. Verejne známym sa stal najmä ako porotca v súťažiach Pop Idol, The X Factor, Britain’s Got Talent a American Idol. Okrem toho je aj vlastníkom televíznej spoločnosti Syco TV, ktorá stojí za projektmi X Factor a Got Talent. Vytvoril medzinárodnú opernú vokálnu skupinu Il Divo. V rokoch 2004 a 2010 nechýbal v stomiestnom zozname najvplyvnejších ľudí podľa amerického týždenníka Time.

Reklama

1967 – narodila sa americká r’n’b speváčka Toni Braxton. Svetoznámou sa stala vďaka skladbe Un-Break My Heart. Na konte má sedem cien Grammy a zhruba 40 miliónov predaných hudobných nosičov na celom svete. Vydala osem štúdiových albumov Toni Braxton, Secrets, The Heat, Snowflakes, More Than a Woman, Libra, Pulse, Sex & Cigarettes a na konte má aj spoločnú štúdiovku s Babyfaceom Love, Marriage & Divorce.

1968 – narodil sa anglický hudobník Thom Yorke, celým menom Thomas Edward Yorke. Preslávil sa ako frontman kapely Radiohead, ktorú spoluzakladal v roku 1985. Na konte majú deväť štúdioviek – Pablo Honey, The Bends, OK Computer, Kid A, Amnesiac, Hail to the Thief, In Rainbows, The King of Limbs a A Moon Shaped Pool. Pôsobí aj v superskupine Atoms for Peace, ktorú spolu s ním tvoria basgitarista Flea z Red Hot Chili Peppers, producent Nigel Godrich, Joey Waronker z Beck a R.E.M. a brazílsky perkusionista Mauro Refosco. V roku 2013 vydali štúdiovku Amok. Ako sólový interpret debutoval v roku 2006 albumom The Eraser, na ktorý v roku 2014 nadviazal nahrávkou Tomorrow’s Modern Boxes.

1974 – narodila sa herečka Monika Hilmerová. Od roku 1991 pôsobila v Radošinskom naivnom divadle, kde stvárnila množstvo postáv, napríklad v inscenáciách Hostinec Grand, Kino Pokrok, Tata, Dohoda možná. Od roku 2003 je tiež členkou Činohry SND. Pôsobila aj v Štúdiu L+S a v divadle Astorka Korzo ’90. Z filmov: O sláve a tráve, Oběti a vrazi, Pramen života, Ako divé husi, Pokrvné vzťahy, Rozhovor s nepriateľom, Bathory, Kandidát.

 

Úmrtia

Reklama

1849 – zomrel americký symbolistický básnik a spisovateľ Edgar Allan Poe. Zakladateľ modernej poviedky a autor svetoznámej básne Havran. Ďalej napísal napríklad Rozprávky, grotesky a arabesky, Jama a kyvadlo, Vraždy v ulici Morgue. Jeho tvorba ovplyvnila francúzskych symbolistov. Narodil sa v roku 1809.

1913 – zomrel zakladateľ slovenskej bibliografie Ľudovít Vladimír Rizner. Bol učiteľom a jeho najdôležitejším dielom je Bibliografia písomníctva slovenského na spôsob slovníka od najstarších čias do konca roka 1900. Pripojil k nej historickú, miestopisnú, archeologickú a prírodovedeckú bibliografiu. Autor básnickej zbierky Od srdca k srdcu a kníh pre deti. Narodil sa v roku 1849.

2008 – zomrel herec a humorista Peter Gažo. Pôsobil vo viacerých slovenských divadlách – v Bratislave, Spišskej Novej Vsi, Prešove, no najplodnejšiu hereckú kariéru prežil na doskách košického Štátneho divadla. Množstvo postáv stvárnil aj na televíznej obrazovke. Slovensko ho však poznalo najmä vďaka relácii Maratóóón Slovenského rozhlasu. Narodil sa v roku 1935.

2014 – zomrel český spisovateľ Rudolf Čechura, autor večerníčka Maxipes Fík, ktorý pôvodne vysielali v rokoch 1975 a 1978. Vymyslel aj seriálový príbeh Hugo z hor o snežnom mužovi, ktorého zavlečú do civilizovanej spoločnosti. Napísal scenár hororovej komédie Šplhající profesor i viaceré dobrodružné romány, ktoré sa odohrávali po druhej svetovej vojne v severočeskom pohraničí. Na konte má tiež knihy Abeceda důvtipu, Šperhák, Experimentální zóna alebo Někdo to rád jinak. Narodil sa v roku 1931.

 

Ostatné udalosti

1959 – sovietska vesmírna sonda Luna 3 po prvý raz v histórii vyfotografovala odvrátenú stranu Mesiaca.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali