Podporu vzdelávania, dostatok financií, ale aj menej rečí a viac skutkov očakávajú odborníci od nového ministra

Podporu vzdelávania, dostatok financií, ale aj menej rečí a viac skutkov očakávajú odborníci od nového ministra

Bratislava 1. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Udržanie sociálnych výhod pre učiteľov, zabezpečenie dostatočného finančného krytia či systém vyhľadávania vedeckých talentov. To sú len niektoré veci, na ktoré by sa mal podľa terajšej ministerky školstva Martiny Lubyovej (SNS) a predsedu Slovenskej akadémie vied Pavla Šajgalíka zamerať budúci minister

Na snímke predseda Slovenskej akadémie vied, profesor Pavol Šajgalík

Podľa odborníčky na školstvo Miroslavy Hapalovej by jeho prvé kroky mali viesť k získaniu si dôvery a k prebudeniu nadšenia u ľudí na zmeny. Slovenská komora učiteľov (SKU) zase očakáva, že nový minister bude menej hovoriť a viac konať. Kto sa postaví do čela rezortu sa rozhodne po parlamentných voľbách, ktoré budú 29. februára.

Reklama

Podľa Lubyovej bude pre jej nasledovníka výzvou zachovať úroveň sociálnych výhod a ďalšie zvyšovanie platov. „Náš rezort bol relatívnym víťazom uplynulého obdobia. O to ťažšie bude, aby si zachoval túto vedúcu pozíciu aj v budúcnosti,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA. Podľa nej to bude nielen náročné, ale aj drahé. Ako dodala, úspech bude záležať od toho, či sa podarí udržať spoločenskú náladu a prioritu zamerať sa na školstvo a či budúce vlády budú naozaj ochotné dávať čím ďalej, tým viac peňazí do školstva.

Predseda SAV očakáva od budúceho ministra významnú podporu vzdelávania na Slovensku. Podľa neho by mal byť schopný nastaviť metodiky s finančným krytím. Ako dodal, v uplynulom období sa vymyslelo množstvo dobrých programov, no kvôli nedostatku peňazí sa neuskutočnili. Nový minister by mal tiež podľa Šajgalíka nastaviť systém vyhľadávania excelentných študentov vhodných pre vedeckú prácu. „Keď ich nájdeme, musíme mať zázemie pre ich prácu, pracovné podmienky musia byť adekvátne, musia mať európsku úroveň. To je spojená nádoba. Nemôžem povedať, že stačia peniaze. My potrebujeme naozaj vybudovať systém podpory excelentnosti a podpory kvalitnej vedy, ktorá je na hranici poznania. To je to, čo potrebuje Slovensko, aby sme sa do tejto oblasti dostali, aby sme to rozvíjali,“ vysvetlil Šajgalík.

Reklama

„U nás je prítomné očakávanie, že ak sa urobí zmena, tak potom sa pobeží v relatívne nemennom systéme vzdelávania dlho. Nový minister by mal vedieť nadchnúť ľudí, ktorí sú v tom systéme, a pripraviť ich na to, že zmena v systéme bude neustála,“ priblížila v rozhovore pre SITA analytička Hapalová. Zmeny sú podľa nej rýchle a vzdelávanie na ne musí nevyhnutne reagovať. Vysvetľuje ďalej, že ministerstvo by si nemalo len niečo vymyslieť, ale malo by aj zabezpečiť, aby to ľudia vedeli zaviesť do praxe. Riaditeľka iniciatívy To dá rozum Renata Hall pripomína, že bude nové programovacie obdobie štrukturálnych fondov, a preto by bolo podľa nej najlepšie pripraviť využívanie prostriedkov z týchto fondov tak, aby reflektovali všetky zmeny, ktoré ministerstvo chystá.

Nová vláda by mala podľa SKÚ svoju pozornosť výrazne zamerať na školstvo. „Učitelia i školy majú už veľkú imunitu voči pekným rečiam. Očakávame, že nový minister bude menej hovoriť a viac konať konkrétne kroky, na ktoré dlho čakáme – učebnice, zjednotenie financovania, rady škôl, platy, nastavenie europrojektov,“ priblížil Viktor Krížo za komoru učiteľov. Doplnil, že je potrebné, aby budúci minister bral učiteľov a školy vážne. Očakávajú zavedenie participatívnych a demokratických procesov na úrovni ministerstva. Teda spoluprácu, otvorenosť či transparentnosť. Boli by tak podľa neho príkladom pre okresné úrady, priamo riadené organizácie, zriaďovateľov, riaditeľov i učiteľov, ako viesť aj moderné vyučovanie v školách.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali