Pellegrini naskočil na rusofóbnu vlnu? Dva milióny vakcín z Ruska je príliš veľa. Bol to asi niekoho zámer. Premiér možno ani netuší do akej hry je zamotaný

Pellegrini naskočil na rusofóbnu vlnu? Dva milióny vakcín z Ruska je príliš veľa. Bol to asi niekoho zámer. Premiér možno ani netuší do akej hry je zamotaný

Bratislava 5. marca 2021 (HSP/Foto:Facebook,Sputnik-Andrea Costa,TASR/AP-Jessica Hill)

 

Aj keď opozičný líder Peter Pellegrini (Hlas) podľa vlastných slov nemá nič proti nákupu ruskej vakcíny Sputnik V, zdá sa mu, že dohodnutých 2 miliónov vakcín z Ruska je príliš veľa. Bol by radšej, aby to bola len doplnková vakcína k tým hlavným zo Západu. Pellegrini preto konšpiruje, že či nákup veľkého množstva ruských vakcín nie je zámer niekoho cudzieho a Matovič bol do tejto hry možno netušiac zamotaný

Peter Pellegrini
Na snímke Peter Pellegrini

Pellegrini najprv nákup Sputnika podporoval

Prieskumový líder opozície Peter Pellegrini zo začiatku podporoval nákup ruských vakcín Sputnik V. Tvrdil, že v situácii, keď na Slovensku s Covidom umiera najviac ľudí na počet obyvateľov na celom svete a meškajú zazmluvnené dodávky od Pfizeru, Moderny a Astra Zenecy, je potrebné zháňať aj iné hoc aj neregistrované vakcíny, vrátane tej Ruskej.

Reklama

Pellegrini nebol kritický ani hneď po samotnom uzavretí zmluvy, podľa ktorej má na Slovensko do júna prísť 2 milióny vakcín. Pellegrini je však známy tým, že sa chce zapáčiť všetkým. Po tom ako videl v priamom prenose aj keď malú no hlučnú skupinku rusofóbov, ktorí spustili hystériu za pomoci korporátnych médií, začína pomaly otáčať.

 

Reklama
Líder opozície sa vyjadril k vládnej kríze a k referendu

Líder strany Hlas na piatkovej tlačovej konferencii oznámil verejnosti, že počet podpisov občanov pod petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách sa blíži k číslu 200-tisíc.

Zároveň sa vyjadril aj k súčasnej vládnej kríze. Aktuálna kríza vládnej koalície je podľa Pellegriniho obyčajné divadlo, ktoré má slúžiť na odvrátenie pozornosti ľudí od zlej situácie na Slovensku. Vyzval koalíciu, aby situáciu vyriešila čo najskôr a vrátila sa k riešeniu pandémie. Ak premiér Igor Matovič (OĽANO) nedokáže situáciu vo vláde vyriešiť čo najskôr, mal by podľa Pellegriniho podať demisiu a umožniť predčasné voľby. Viac sa dočítate tu.

 

“Pellegriniho diplomat” Kmec obišiel otázku o “hybridnej vojne”

Okrem toho sa vyjadril aj k nákupu ruskej vakcíny Sputnik V. Otázku však najprv dostal odborník strany Hlas na zahraničnú politiku, Peter Kmec, ktorého sa novinár opýtal, čo hovorí na vyjadrenia ministra zahraničia Ivana Korčoka, ktorý povedal, že Sputnik V je nástrojom ruskej hybridnej vojny.

Kmec mu však (ne)odpovedal dosť veľkou okľukou: “ Ja by som to dal do takej širšej roviny. Pán premiér Matovič rozohráva veľmi nebezpečné hry. Nielen na vnútropolitickej scéne, ale už prenáša tento štýl politiky aj do zahraničnej politiky.

Reklama

„Vidíme to na Ukrajine, kde opäť prebieha súboj po nie veľmi šťastných vyhláseniach premiéra Matoviča. Avšak na jednej strane minister zahraničných vecí sa snaží ututlať túto záležitosť štandardnými diplomatickými cestami, na druhej strane minister obrany Naď zľahčuje túto situáciu, čo je zase veľmi nebezpečné, pretože vidíte ten radikalizmus na Ukrajine.

To isté vidíme v slovensko-maďarskej reakcii, kde doteraz sme mali veľmi úspešný dialóg s maďarskou stranou podľa zabehnutých mechanizmov, teraz tu premiér Matovič nasadzuje svojho poslanca maďarského pôvodu, ktorý paralelne rokuje mimo ministerstva zahraničných vecí ohľadom návrhu zákona o dvojitom občianstve. Takže sú to veľmi nebezpečné trendy, kde pod vedením tohto premiéra sa môžeme fakt dostať do situácie, že Slovensko sa stane destabilizátorom v strednej Európe,“ vyhlásil Kmec.

Odborník strany Hlas na zahraničnú politiku Peter Kmec nám teda ponúkol vyčerpávajúcu odpoveď, no v podstate povedal všetko možné, len nie to, na čo sa ho novinár opýtal.

Najdôležitejšie z tohto všetkého je asi to, že proti slovám zdiskreditovaného ministra zahraničia Korčoka o hybridnej vojne Ruska, nenamietal. A nie je sa ani čo čudovať. Peter Kmec totiž zhodou okolností rovnako ako Ivan Korčok pôsobil v minulosti ako veľvyslanec v Spojených štátoch Amerických.

Ich názory na zahraničnú politiku sú teda v podstate rovnaké, len „Hlasista“ Kmec ich dokáže vysloviť kultivovanejšie a diplomatickejšie a nie tak „na hulváta“ ako Korčok.

Reklama

 

Pellegrini nechápe na čo je nám 2 milióny dávok ruských vakcín

Následne sa iniciatívne prihlásil o slovo aj samotný predseda strany Hlas, Peter Pellegrini, ktorý k téme Sputnik V povedal nasledovné: „My sme sa vyjadrili, že v kritickej situácii treba siahnuť po všetkom čo na trhu je. A ja osobne som sa vyjadril, že ako premiér by som tak isto sa pozrel aj smerom do Ruska a možno aj do Číny, aby sme doplnili nejaké chýbajúce stavy.“

vakcína Sputnik V
Na snímke vakcína Sputnik V

Pellegrini si na adresu Ruskej federácie a Matoviča poriadne zakonšpiroval : „Na druhej strane ešte nevieme analyzovať tú situáciu, čo to znamená, že príde 2 milióny tých vakcín. Že vlastne zo Sputniku sa nestal doplnkový tovar, ktorý má pomôcť možno tým, ktorí nechcú americkú, alebo nemeckú, alebo britskú vakcínu a tých je možno niekoľko sto tisíc, ktorí by sa boli ochotní ňou zaočkovať, ale že popri tých státisícov vakcín európskych , alebo amerických, dnes tu máme 2 milióny kontrakt na Sputnik. Tým by sa Sputnik stal kvázi nosnou vakcínou.“

 

Pellegrinimu sa to nepozdáva : Bol to niekoho zámer ? Premiér zrejme ani netuší do čoho bol zamotaný

„Toto ešte analyzujeme, to netušíme, že čo to je za spôsob politiky, či toto bol zámer pána premiéra, alebo je to už zámer niekoho iného a premiér ani netuší v akej hre je zamotaný. Iné je doviesť 200 – 300 tisíc ku svojim dvom miliónom iných vakcín a iné je otočiť to úplne naopak , kedy Sputniku máme 2 milióny zazmluvnených a tých ostatných 500-600 tisíc. Potrebujeme zaočkovať 3 milióny aj niečo, aby sme zaočkovali tých 70 percent. Takže teraz to analyzujeme či toto množstvo môže niečo znamenať , alebo nie. Ale dovoz samotného Sputnika nebudeme kritizovať, lebo sám som k tomu vyzýval,“ tvrdí Pellelgrini.

Zhrnuté podčiarknuté, Pellegrinimu sa niečo na tom obchode nepozdáva, pretože bolo podľa neho zazmluvnené obrovské množstvo vakcín Sputnik V a preto v tom bude určite nejaký fígeľ.

 

Pellegrini nemá pravdu

Dajme si trochu faktov. Keďže pri Sputniku aj pri iných vakcínach sa vpichujú dve dávky, znamená to, že z 2 miliónov dávok Sputniku sa môže zaočkovať jeden milión obyvateľov.

Pellegrini ďalej hovoril, že toľko ich nie je potrebných pretože vraj Sputnikom sa chce dať podľa prieskumu zaočkovať len niekoľko stoviek tisíc ľudí. Narážal zrejme na prieskum, ktorý zverejnil Igor Matovič na tlačovej konferencii.

 

Reklama
Sputnikom sa podľa prieskumu chce zaočkovať 1,7 milióna obyvateľov Slovenska

Líder Hlasu sa však zrejme trochu zmýlil. Z tohto prieskumu totiž vyplýva, že Sputnikom by sa zaočkovalo 300 tisíc občanov Slovenska – navyše – teda tí ktorí sa doteraz vôbec očkovať nechceli.

Z celkovej populácie vrátane ľudí, ktorí už boli rozhodnutí, že sa dajú očkovať + tých, ktorí sa očkovať nechceli sa podľa tohto prieskumu chce vakcínou Sputnik V zaočkovať až 1,7 milióna obyvateľov Slovenska. To znamená, že ani tých milión dvojdávok neuspokojí dopyt Slovákov po vakcíne Sputnik V.

 

Nosnou vakcínou na Slovensku bude Pfizer

Ďalšia Pellegriniho nepravda spočíva v jeho tvrdení, že Sputnik sa týmto stal nosnou vakcínou na Slovensku, a že ostatných vakcín zo západných firiem tu bude menej.

Z dostupných údajov vyplýva, že na Slovensko príde dovedna 7,5 milióna dávok vakcín zo Západu, to znamená, pre 3,7 milióna ľudí. Nosnou vakcínou na Slovensku bude v skutočnosti vakcína od americkej spoločnosti Pfizer, ktorej má prísť spolu okolo 5,8 miliónov dávok – čo je oproti Sputniku vyše 2- krát viac.

Reklama
vakcína
Na snímke ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNtech

Je dosť možné, že Pellegrini len nemal dosť informácií a nemyslel to zle. A možno to povedal zámerne, aby sa zapáčil liberálom. Každopádne, jeho konšpirácie okolo vakcíny Sputnik V o tom, že niečo za tým môže byť iné než len bežný obchod, o čom ani sám premiér nevie, je skutočne od veci.

Tu sa zrejme niektorí politici všade možne snažia nájsť niečo čo by podrývalo a diskreditovalo všetko čo k nám príde z Ruska. Akoby sme žili niekde v ére studenej vojny. Čo tak už prestať vnímať svet čiernobielo ? Svet má 4 svetové strany a najmä v súčasných ťažkých časoch sa ukazuje, že spolupráca aj s Východom je dôležitá. Spoliehať sa len na Európsku úniu sa ukázalo ako zlé riešenie, keďže sľúbené vakcíny zo západu nám výrazne meškajú.

 

Konšpirácie o Rusku sú dovolené?

Na Slovensku je tiež zaujímavým fenoménom, že kým nejaké špekulovanie o niečom čo sa týka Západu a špeciálne o USA , je okamžite zo strany liberálnych „slušnoľudí“ z bratislavských kaviarní označované za nebezpečné konšpirovanie a človek, ktorý takýto názor vysloví, je okamžite ostrakizovaný a nálepkovaný rôznymi prívlastkami, no ak sa však niekedy až uletené konšpirácie týkajú Ruskej federácie (Korčok, Remišová, korporátni novinári, ktorí básnia o vakcíne ako o hybridnej zbrani Ruska a miernejší Pellegrini o možných bočných úmysloch pri nákupe ruskej vakcíny), tak vtedy je odrazu všetko v poriadku. Vtedy sú konšpirácie dovolené.

Samuel Gdovin

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali