Patakyová: Za minulý rok skonštatovala 178 porušení základných práv a slobôd

Patakyová: Za minulý rok skonštatovala 178 porušení základných práv a slobôd

Bratislava 9. mája 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Za minulý rok skonštatovala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová 178 porušení základných práv a slobôd v 101 podnetoch. Problematická je podľa nej ochrana práv detí, seniorov a ďalších zraniteľných skupín, napríklad marginalizovaných komunít alebo LGBTI ľudí. Dlhodobo kritickou oblasťou je však aj súdnictvo

Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová

Právo na prerokovanie vecí bez zbytočných prieťahov bolo opakovane najčastejšie porušovaným právom. „Minulý rok som sa venovala viacerým kľúčovým témam, ktoré kancelária rieši dlhodobo, či už je to prístup k vzdelávaniu a vymanenie sa z generačnej chudoby, ochrana práv detí, policajné postupy ako aj umiestňovanie zadržaných ľudí do nedôstojných vyhradených priestorov. Zároveň som podala dva návrhy na Ústavný súd SR a po prvýkrát v histórii úradu som vstúpila do konania pred Európskym súdom pre ľudské práva. Otvorila som aj témy týkajúce sa ženských reprodukčných práv, či už ide o šitie po pôrode alebo nezákonné sterilizácie, ktoré na Slovensku stále nie sú vyriešené,“ zhodnotila svoju činnosť verejná ochrankyňa práv dnes pred členmi Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho členom predložila aj svoje odporúčanie zaoberať sa požiadavkami rodičov detí, ktoré umreli zavinením lekárskeho personálu v nemocniciach. Problematiku otvorila, aby členov výboru upozornila na jej závažnosť a aby sledovali, či budú požiadavky premietnuté do zmeny legislatívy či iných opatrení v praxi. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Reklama

V roku 2018 pracovala Kancelária s 2 282 podaniami, z ktorých iba 20 percent bolo mimo jej pôsobnosti. Z konštatovaných porušení, okrem 138 porušení základných práv a slobôd garantovaných Ústavou Slovenskej republiky, verejná ochrankyňa práv konštatovala 40 porušení ustanovení medzinárodných dohovorov.

Ako ďalej ombudsmanka informovala členov výboru, v jednom z návrhov podaných na ústavný súd žiadala o posúdenie súladu zákona o komunálnom odpade s ústavou. Naša legislatíva totiž dovoľuje, aby sa v prípade nedoplatkov stali dlžníkmi aj deti a hrozí im preto exekúcia. Ústavný súd síce odmietol ombudsmankin návrh, ale zhodol sa s ňou, že dieťaťu by nemala hroziť exekúcia. Verejná ochrankyňa práv preto požiadala ministerstvo financií o metodické usmernenie k zákonu, aby nedochádzalo k jeho nesprávnemu výkladu. Zatiaľ sa rezort nevyjadril, či návrh opatrenia prijme a uvedie do praxe. V druhom podaní ombudsmanka upozornila na obmedzujúce podmienky získania príspevkov na osobnú asistenciu alebo motorové vozidlo. V súčasnosti možno podľa zákona poskytnúť príspevok na osobnú asistenciu najskôr od šiesteho roku veku do dovŕšenia 65. roku veku. Podobne je to aj pri žiadosti o príspevok na kúpu auta. Dolná veková hranica síce v tomto prípade neexistuje, horná je však rovnako stanovená na 65 rokov. Ústavný súd návrh ombudsmanky prijal na ďalšie konanie a bude sa ním ďalej zaoberať.

Reklama

V prípade razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013, ktorý skončil na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), verejná ochrankyňa práv súdu v Štrasburgu poskytla svoje stanovisko ako tretia strana. Spolu so zástupcami neustále sledujú vývoj prípadu aj v rámci konaní na Slovensku. Zúčastňujú sa aj na súdnych pojednávaniach, na ktorých sa z pôvodne poškodených, ktorí počas razie utrpeli zranenia spôsobené policajtmi, stali obvinení z krivej výpovede.

Z výročnej správy o situácii v oblasti ľudských práv na Slovensku za minulý rok tiež vyplýva, že z mnoho podnetov, s ktorými sa ľudia obracajú na verejnú ochrankyňu práv, sa týka problémov s nedostatočnou činnosťou úradov práce sociálnych vecí a rodiny v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí v prípadoch, keď doplácajú na konflikt rodičov. Ombudsmanka sa v rámci ochrany práv detí angažuje okrem preskúmavania podnetov aj inak. Zúčastňuje sa na diskusiách za okrúhlym stolom k problematike ochrany detských obetí násilia, ktoré organizuje občianske združenie Náruč – Pomoc deťom v kríze pod záštitou ombudsmanky. Cieľom je nájsť riešenia, ako zabezpečiť zvýšenú ochranu týmto obetiam a komunikovať o nich priamo s kompetentnými orgánmi na stretnutiach. Najdôležitejším krokom je vybudovanie špeciálnych výsluchových miestností pre tieto deti. Policajné prezídium však stále nedefinovalo presný dátum ich vybudovaní.

Právnici kancelárie v roku 2018 pracovali na dvoch prieskumoch, ktorých závery budú čoskoro známe. Jeden z prieskumov bol zameraný na systém kontroly zariadení pre seniorov a druhý mal za cieľ zmapovať systém adopcií na Slovensku. Výročnú správu o situácii v oblasti ľudských práv na Slovensku za rok 2018 ombudsmanka predstaví 20. mája aj priamo v pléne parlamentu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali