Patakyová opäť na pochode LGBTI. Paška: Osoba, ktorá sa nezasadzuje za práva nenarodených detí… a chodí sa len predvádzať na “Dúhové pochody”, nepatrí na post Verejného ochrancu práv

Patakyová opäť na pochode LGBTI. Paška: Osoba, ktorá sa nezasadzuje za práva nenarodených detí… a chodí sa len predvádzať na “Dúhové pochody”, nepatrí na post Verejného ochrancu práv

Bratislava 14. júla 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: Screenshot Facebook, TASR – Martin Baumann)

 

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa aj tento rok rozhodla vyvesiť na úrade dúhovú vlajku a zúčastniť sa pochodu Dúhový PRIDE. O pochode Hrdí na rodinu, ktorý sa dnes tiež v Bratislave uskutoční, však ombudsmanka mlčí. Slovenská národná strana sa voči jej rozhodnutiu opätovne ohradila

Na snímke Mária Patakyová

Patakyová vyvesila dúhovú vlajku ešte v piatok (13.7.). Aj pred týmto krokom ju už skôr SNS varovala. Na podujatí zároveň vystúpi osobne, keďže “z ľudskoprávneho hľadiska sa situácia pre LGBTI ľudí od minulého roka nezmenila”. Ombudsmanka už zareagovala aj na vyjadrenie ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) o plánovanej možnej zmene záväzkových vzťahov, ktorá by odzrkadľovala majetkové záležitosti párov rovnakého pohlavia. V liste, ktorý mu adresovala, ocenila jeho snahu o zmenu, ale zároveň ho upozornila, že situáciu je potrebné riešiť čo najkomplexnejšie.

Reklama

“Pre naplnenie požiadavky rešpektovania a ochrany rodinného a súkromného života párov rovnakého pohlavia bude potrebné právne upraviť nielen vybrané časti zo spoločného života párov rovnakého pohlavia, ale ich spoločný život v čo najširšom zmysle,” napísala Patakyová v liste.

Podľa jej slov v prípade, ak SR ešte nie je pripravená prijať jeden zákon upravujúci registrované partnerstvá párov rovnakého pohlavia, je nevyhnutné novelizovať viaceré právne normy upravujúce rodinný a súkromný život párov rovnakého pohlavia. Najmä normy upravujúce možnosť vystupovať ako blízka osoba, prístup k informáciám o zdravotnom stave partnera a právo na pobyt partnera na území Slovenska.

Reklama

 

Neodchádzam PRIDEm

„Mali by sme mať otvorené oči aj srdcia, aby sme vnímali životné príbehy LGBTI ľudí a strasti, ktoré vychádzajú z toho, že im z pohľadu právnej úpravy stále nie je venovaná náležitá pozornosť. Právne prehliadanie homosexuálnych vzťahov a chýbajúca právna úprava ich rodinného a súkromného života sú z pohľadu medzinárodných ľudskoprávnych záväzkov Slovenskej republiky z dlhodobého hľadiska neudržateľné,“ uviedla Patakyová na sociálnej sieti.

„Vzhľadom na to, že od minulého roka sa situácia pre LGBTI ľudí nezmenila, podporím Dúhový PRIDE Bratislava 2018 svojou osobnou účasťou aj tento rok,“ dodala.

 

Reklama

 

 

Postoj SNS je nemenný, Verejný ochranca práv SR nemá dnes na okázalej manifestácii hrdosti lesieb, gejov, bisexuálnych a transgender ľudí čo robiť

Slovenská národná strana ani tento rok nezostala ticho. Koaličný poslanec Jaroslav Paška upozorňuje, že Patakyová mala SNS povedať pravdu o svojom vzťahu k LGBTI.

Reklama

„Osoba, ktorá sa nezasadzuje o práva nenarodených detí, zdravotne postihnutých, starých, nemocných, či sociálne odkázaných a chodí sa len predvádzať na Dúhové pochody, nepatrí na post Verejného ochrancu práv,“ upozorňuje Paška.

Verejný ochranca má podľa jeho slov chrániť ľudské práva občanov Slovenska, bez rozdielu vierovyznania, pôvodu, pohlavia, veku, národnosti, či zdravotnej spôsobilosti, s dôrazom na ochranu práv najzraniteľnejších skupín obyvateľstva a jednotlivcov. „Úrad Verejného ochrancu práv patrí a má slúžiť všetkým občanom SR, nie iba ombudsmankinej obľúbenej LGBTI,“ dodáva.

„SNS vníma nárast homosexuality v spoločnosti i vo verejnom živote a rešpektuje individualitu každého. SNS tým akceptuje vnímanie sexuálnej orientácie ako súkromnej záležitosti, pokiaľ táto nezasahuje do práv iných osôb (ako je to napr. pri adopcii detí). Považuje však za pozoruhodné, že ak sa niekto z prostredia LGBTI uchádza o verejnú funkciu, označuje otázku sexuality prevažne za osobnú, neverejnú záležitosť. Po zaujatí významnejšej verejnej funkcie však neraz začne získanú pozíciu zneužívať na uprednostňovanie potrieb homosexuálnej komunity, tak v oblasti personálnych nominácií, ako aj v presadzovaní jej rôznorodých potrieb a záujmov,“ vysvetlil Paška.

Na snímke Jaroslav Paška (SNS)

SNS s poľutovaním konštatuje, že bola pani Patakyovou pri voľbe ombudsmana v Národnej rade SR podvedená. „Skutočnosť, že namiesto verejných aktivít na ochranu práv zraniteľných skupín (osamelé ženy s malými deťmi, starší ľudia bez podpory rodiny, osoby so zdravotným postihnutím, a pod.) sa pani Mária Patakyová, ako Verejná ochrankyňa práv chodí ostentatívne zabávať na spoločné Dúhové pochody rozličných sexuálnych komunít (homosexuálov, transvestitov, lesbičiek …), svedčí o jej absolútnej nespôsobilosti korektne a zodpovedne vykonávať dôležitú funkciu Verejného ochrancu práv,“ dodal poslanec.

Slovenská národná strana rešpektuje práva občanov slobodne sa rozhodovať. Považuje však podľa slov Pašku za neprípustné opakovane zneužívať autoritu významnej, štátom zriadenej, ľudsko-právnej, verejnej inštitúcie na trápne, teatrálne gesto osobnej podpory LGBTI komunity pani Patakyovou.

„Postoj Slovenskej národnej strany je nemenný, Verejný ochranca práv SR nemá dnes na okázalej manifestácii hrdosti lesieb, gejov, bisexuálnych a transgender ľudí čo robiť. Účasť Verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej na Dúhovom Pride 2018 bude jej opakovaným zlyhaním a oprávneným titulom na ukončenie výkonu funkcie,“ upozornil na záver poslanec Paška.

 

Patakyová: Ak príde na moju osobu kritika, budem ju musieť uniesť

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová priznáva, že z odborného hľadiska zvažovala, či z titulu svojej funkcie má právo vystúpiť na podujatí, akým je Dúhový Pride. Vyhodnotila si to tak, že má povinnosť upozorňovať na to, že si SR neplní záväzky voči osobám rovnakého pohlavia. Povedala to novinárom po svojom vystúpení na tribúne v rámci podujatia Dúhový Pride 2018.

“Ak príde kritika týmto smerom, budem ju musieť uniesť,” priznala na margo postoja koaličnej SNS, ktorá Patakyovú za podporu podujatia ostro kritizuje a hovorí aj o jej konci vo funkcii.

Reklama

Koaličná poslankyňa NR SR a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) tu zdôraznila, že ombudsmanka má povinnosť stáť za všetkými, ktorých práva nie sú naplnené. “A platí to aj pre túto komunitu. Ak rešpektujeme, že ten úrad je nezávislý, považujem za absolútne neprijateľné, aby sa niekto za prejavenie postoja vyhrážal odvolaním. Reakcia SNS je v demokratickej spoločnosti neadekvátna,” odkázala Žitňanská.

Funkcia verejného ochrancu práv podľa zákona zaniká vzdaním sa funkcie, stratou voliteľnosti, odsúdením za úmyselný trestný čin resp. odsúdením na výkonu trestu, výkonom činnosti, ktorá je nezlučiteľná s výkonom jeho funkcie alebo smrťou.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali