Pápežova návšteva Baziliky Santa Maria Maggiore bola pre kňazom prekvapením

Pápežova návšteva Baziliky Santa Maria Maggiore bola pre kňazom prekvapením

Vatikán 14. marca (TASR) – Svoj pontifikát začal dnes pápež František návštevou rímskej baziliky zasvätenej Panne Márii. Stalo sa tak deň po tom, ako ho kardináli v konkláve zvolili za prvého pápeža pochádzajúceho z Latinskej Ameriky.

Talianska štátna televízia RAI informovala, že pápež, ktorý bol do zvolenia na Petrov stolec arcibiskupom Buenos Aires, vstúpil do Baziliky Santa Maria Maggiore bočným vchodom dnes tesne pred 08.00 h a vyšiel z nej o 30 minút neskôr.

Talianska tlačová agentúra ANSA presnila, že pápeža počas návštevy v Bazilike Santa Maria Maggiore sprevádzal aj dlhoročný osobný tajomník emeritného pápeža Benedikta XVI., monsignor Georg Gänswein, ktorý je aj prefektom Pápežského domu.

Pápež krátko po svojom zvolení v stredu večer v prvom príhovore k asi 100.000 veriacim zhromaždeným na Námestí sv. Petra okrem iného povedal, že chce Pannu Máriu v modlitbách prosiť, aby "ochraňovala celý Rím".

Reklama

Podobne ako mnohí Latinskoameričania, aj nový pápež je oddaný kultu Panny Márie. Aj Baziliku Santa Maria Maggiore navštívil v súvislosti s tým a modlil sa pred ikonou Madony s Ježiškom, ochrankyne rímskeho ľudu.

"Má túto ikonu Panny Márie vo veľkej úcte a zakaždým, keď prichádza z Argentíny, navštevuje túto baziliku," povedal jeden z tamojších kňazov Elio Montenero. "Boli sme dnes prekvapení, pretože jeho návšteva nebola vopred oznámená," spresnil.

Reklama

Bazilika Panny Márie Snežnej je jedna zo štyroch tzv. patriarchálnych bazilík, takže pri hlavnom oltári smie svätú omšu vykonávať iba pápež. Nachádza sa síce v Ríme, ale je exteritoriálnou súčasťou štátu Vatikán. Je známa pod štyrmi menami, okrem najčastejšie používaného Santa Maria Maggiore sa volá aj Santa Maria ad presepem (Panna Mária s jasličkami), keďže v chráme, pod hlavným oltárom uchovávajú fragment Ježišových jasličiek z Betlehema.

V chráme je byzantská ikona Madony s dieťaťom s názvom Spása rímskeho ľudu (Salus Populi Romani), pochádzajúca zrejme zo 6. storočia. Rimania ju majú vo veľkej úcte, lebo keď v roku 590 zúril v Ríme mor, pápež Gregor nariadil nosiť ikonu po mestských uliciach. Legenda tvrdí, že na miestach, kde sa vzácny obraz objavil, vraj mor akoby zázrakom zmizol.

Po návšteve baziliky si pápež vyzdvihol svoje osobné veci vo vatikánskom hosťovskom dome v strednej časti Ríma, kde bol ubytovaný pred začiatkom konkláve. Až do ukončenia rekonštrukcie pápežského bytu v Apoštolskom paláci bude nový pápež bývať vo vatikánskom hoteli Dom sv. Marty.

Okrem návštevy baziliky sa dnes pápež František o 17.00 h v Sixtínskej kaplnke zíde na slávení inauguračnej sv. omše s kardinálmi-voliteľmi. S celým kolégiom kardinálov sa stretne v piatok na audiencii v Sále sv. Klementa.

Vatikán dnes informoval, že pápež dnes nebude telefonicky hovoriť s emeritným pápežom Benediktom XVI., ale chce ho v najbližších dňoch navštíviť. Telefonicky sa s ním spojil už v stredu, krátko po svojom zvolení.

Reklama

Vatikán tým reagoval na informácie od amerického kardinála Timothyho Dolana, ktorý novinárom ešte v stredu povedal, že František plánuje navštíviť Benedikta hneď prvý deň v úrade. Hovorca Vatikánu Thomas Rosica dnes spresnil, že pápež nepôjde do Castel Gandolfa dnes a pravdepodobne ani v piatok.

Františkova návšteva emeritného pápeža, ktorý po odstúpení momentálne býva v pápežskej letnej rezidencii v Castel Gandolfe, bude významná, pretože po Benediktovej nečakanej abdikácii sa objavili obavy z možných mocenských konfliktov súvisiacich s tým, že v cirkvi bude jeden úradujúci a jeden emeritný pápež.

Pápež František preberá cirkev v ťažkom období jej dejín, keďže jej povesť poškodili sexuálne škandály, vnútorné rozpory v rámci rímskej kúrie a kde sa prejavuje pokles veriacich v oblastiach, ktoré bývali celé storočia baštou cirkvi.

Pápeža zvolili kardináli v stredu podvečer v jednom z najkratších konkláve v histórii cirkvi, ktoré sa začalo iba v utorok. Predpokladom pre jeho úspešnú voľbu bola dvojtretinová podpora kardinálskeho kolégia, čo v prípade 115-členného zboru znamenalo podporu 77 kardinálov-voliteľov.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali