Pandémia ohrozila turizmus v hlavných mestách. Najhoršia situácia je v Prahe

Pandémia ohrozila turizmus v hlavných mestách. Najhoršia situácia je v Prahe

Bratislava/Praha 21. júna 2021 (HSP/Foto:Amazing Places)

 

Cestovný ruch pandémia zasiahla najviac. Niektoré prevádzky fungovali na 10 percent, iné boli celé mesiace zatvorené úplne. Bratislava a Praha pocítili úbytok turistov najviac

Karlov most
Karlov most

Hoteliérstvo a celý cestovný ruch zažíval veľmi náročný rok. Aj úvodné mesiace tohto roka neboli o nič lepšie. Na absolútny prepad turizmu doplatili najmä hlavné mestá – či už hovoríme o Bratislave na Slovensku, alebo Prahe v susednom Česku.

Reklama

Najhoršia situácia v rámci letnej turistickej sezóny bude v Prahe. Tá je totiž závislá na zahraničnej klientele, ktorá sa sem bude vracať len veľmi pomaly,“ vysvetľuje súčasný stav turizmu v Česku a na Slovensku Petr Kotík, šéf turistickej platformy Amazing Places.

Ako dlho bude trvať, kým sa do českého hlavného mesta vrátia turisti? Kedy môžeme očakávať plné uličky cudzincov v centre Prahy?

Reklama

Predstavte si to ako vypustený bazén, ktorý sa pomaly napĺňa. Myslím si, že to potrvá približne rok, než bude Praha na starých číslach,“ pokračuje ďalej Kotík.

Podľa neho je aktuálne situácia v metropole ČR naozaj katastrofická, priam najhoršia v celej krajine. „Praha je totiž skutočne závislá na zahraničných turistoch a teda bez nich zostala prázdna a rovnako tak aj ubytovacie zariadenia. Hotely, ktoré máme s manželkou, veríme, že prežijú, ale uvedomujeme si, že nie každý mal rovnaké šťastie,“ priznáva špecialista na netradičné a zážitkové ubytovanie.

Peter Kotik
Na snímke Petr Kotík

Ako vyzerali hotely v českom hlavnom meste počas lockdownu? „Tie, ktoré nezavreli, boli obsadené na maximálne 10 percent a tento rok bol tiež podobný,“ odpovedá Petr Kotík a zároveň podotýka, že straty z prvej polovice tohto roka nebudú pravdepodobné tento rok vykryté. „Malé hotely napríklad na horách či rôzne penzióny v blízkosti vodných plôch sa spamätajú rýchlo, pretože sú to vyhľadávané destinácie. Naproti tomu kongresové hotely a podobné zariadenia v hlavných mestách – Praha alebo Bratislava – sa budú spamätávať podstatne pomalšie. A aj keď som veľký optimista, predpokladám, že im to potrvá až do budúcej Veľkej noci,“ myslí si odborník na cestovný ruch Petr Kotík.

V hoteliérstve chýbajú ľudia. Tento sektor nie je pre zamestnancov viac zaujímavý!

Zatvorené ubytovacie zariadenia však so sebou priniesli aj ďalší problém. Oblasť cestovného ruchu bola poznačená aj veľkým prepúšťaním a bude doslova „bitka“ o nových zamestnancov. Zároveň sa predpokladá rast cien za služby či jedlo. „Ceny sa budú zvyšovať, o takých 10 percent určite a čo sa týka gastronómie, tak tam predpokladáme ešte vyšší nárast cien. A práve toto zdražovanie je reakcia ani nie na vykrytie vzniknutých strát, ale na to, že z cestovného ruchu odišlo veľmi veľa zamestnancov. A teda prevádzky musia urobiť opäť nábor, nájsť kuchárov, čašníkov a čašníčky. Ak sa už títo ľudia uplatnili v inom sektore, tak sa do tejto oblasti už nebudú chcieť vrátiť,“ približuje problematiku Kotík.

Reklama

Napriek tomu ale uvádza aj pozitívne zmeny, ktoré COVID-19 priniesol. „Zmeny v cestovnom ruchu pozorujeme už dlhšie, ale práve Covid tieto zmeny urýchlil. Ľudia čoraz viac majú chuť utrácať peniaze doma, zvyšuje sa tým dopyt po lokálnych destináciách, čím však rastú aj nároky domácich turistov. Spozorovali sme zvýšený dopyt po kvalitnejšom ubytovaní a naozaj kvalitných službách. Vyrastajú nám tu tiež miesta, ktoré sú porovnateľné so západnou Európou. Služby u nás v Česku ale ešte majú nejaké rezervy,“ myslí si Petr Kotík.

Potvrdzuje, že v poslednom čase sú najpopulárnejšie zážitkové pobyty, čím netradičnejšie, tým lepšie. Toto platí rovnako v Česku ako aj na Slovensku. V obidvoch prípadoch je veľmi obľúbený napríklad glamping – tzv. luxusné kempovanie. „Ľudia vyhľadávajú ubytovanie v netradičných priestoroch – či už na strome, v rôznych indiánskych stanoch (teepee), chatkách na vode či v maringotkách. Glamping nenahradil klasické ubytovanie, ale tento trend je aktuálne veľmi populárny. Veď sme národ chatárov a chalupárov,“ približuje ďalej Kotík.

A aké sú predpoklady na tento rok? Petr Kotík z Amazing Places očakáva z hľadiska cestovania po lokálnych destináciách – na Slovensku a v Česku – turisticky najsilnejší rok.

Ľudia by síce chceli cestovať, ale stále sa ešte obávajú možných komplikácií, ktoré v rámci návštev zahraničných miest vznikajú. A dôkazom toho, že naozaj je lokálne cestovanie na vzostupe, je aj fakt, že u nás v Česku je už veľká časť chalúp a menších penziónov na leto už obsadená,“ uzatvára Petr Kotík.

 

Reklama
Projekt Amazing Places

Platforma amazingplaces.cz, ktorá vyhľadáva práve na Slovensku, v Česku a Rakúsku miesta a prevádzky s nezvyčajnou atmosférou v nádhernom prostredí, kladie dôraz na kvalitu služieb. Osobitne sa drží tradícií, ale okrem toho je veľmi dôležitý aj celkový dizajn a kvalitné jedlo. Platforma aktuálne ponúka 339 kúzelných miest/destinácii, pričom 26 z toho sa nachádza na Slovensku a 19 v Rakúsku.

 

Redakciu informovala Martina Baumann, externá PR manažérka na Slovensku

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali