PAHREBA. Vtip roka v Bruseli: “Ukrajina vstúpi do EÚ hneď po Turecku. Turecko do EÚ nikdy nevstúpi…”

PAHREBA. Vtip roka v Bruseli: “Ukrajina vstúpi do EÚ hneď po Turecku. Turecko do EÚ nikdy nevstúpi…”

Bratislava 3. septembra 2017 (HSP/Foto:Facebook)

 

Verejnosť je z toho úplne zmätená. Prví politici kričia, že Ukrajina čoskoro vstúpi do NATO a  EÚ, druhí oponujú, že nikdy, pretože vôbec nie je pripravená. Ukrajincom síce zrušili víza, ale príliš im nepomohlo. Nik stále nevie, kam zaradiť túto krajinu…

Ilustračné foto

Nazdar, Jožo. Čítam komentáre a som z toho úplne jeleň – až mi rastú parohy.

Reklama

 Parohy ti rastú z úplne iného dôvodu. A čo ťa trápi, čomu nerozumieš? Kde je problém?

 

Reklama

Neviem, čo naši európski politici chcú urobiť s tou Ukrajinou. Raz tvrdia, že ju chcú dostať do EÚ, potom hovoria – figu borovú, krajina v takom rozklade nemá čo robiť v únii. To isté s NATO: raz prisľubujú, že Ukrajinu už  – už vezmú pod krídelká NATO, potom vyhlasujú, že nikdy – pretože Ukrajina nikdy nebude pripravená na to, aby sa stala členskou krajinou NATO. Tak potom ničomu nerozumejú ani Ukrajinci, ani ja.

 A obom sa nečudujem. Pretože si väčšina politikov a bežných smrteľníkov mýli hrušky a jablká. Jedna vec sú sny, druhá vec sú sľuby a tretia vec je realita… Mnohí si na Ukrajine po Majdane snívali, že hneď tam bude raj na zemí. Ale akosi ten raj mešká… Došlo k omylu.

 

Samozrejme, si to mnohí predstavovali inak – aj samotní aktéri tých udalostí a aj my, „diváci“. Účastníci Majdanu si mysleli, že sa Ukrajina hneď premení na silnú hospodársku a vojenskú veľmoc, predbehne viacerých a bude najlepšou v Európe.

 Presne tak. Akurát v Kyjeve oslavovali výročie nezávislosti, tak som si prevetral v pamäti ukrajinské médiá spred troch rokov: čo všetko písali hneď po Majdane. No tak vtedy mali dojmy a pojmy! Všetci tvrdili, že sa konkurent, súper a agresor – Rusko rozvalí o pár rokov – teda pred rokom sa už malo rozpadnúť… Podľa vtedajších ukrajinských médií, Putina by už mali odsúdiť v Haagu a mal by si užívať doživotné väzenie. Nielen Krym, ale aj Kubaň a časť Sibíri a Centrálneho Ruska by sa už mala pričleniť k Ukrajine. Pred dvoma rokmi Ukrajina mala vstúpiť do NATO a vlani do EÚ. Priemerná mzda na Ukrajine by už mala dosahovať 2200 eur a dôchodky 1200 eur. Kyjev by mal posielať humanitárnu pomoc do Moskvy a celá EÚ by mala byť zaprataná vysoko kvalitnými a cenovo výhodnými ukrajinskými tovarmi. Závod Antonov dodnes by už mal vyrobiť asi 300 Boeingov. Ukrajina by mala mať nadbytok vlastného kvalitného a lacného plynu a predávať ho do celého sveta. Tam by mal byť raj a blahobyt. Samozrejme, hlavný konkurent – Rusko by už dávno malo byť zničené… Nuž, v skutočnosti je to trochu inak. Asi voľakde voľačo sa udialo trochu inak, ako to očakávali majdanskí stratégovia a ich sponzori, poradcovia a šéfovia. No a čo sa pokazilo a prečo?

Reklama

 

Asi niekde došlo ku chybe… Všetci chvália Ukrajinu a zároveň poukazujú na to, že je totálne na dne. Kyjevské vedenie stále kričí, aké vynikajúce zmeny nastali v krajine a hneď na to naťahuje ruku a žobre o peniaze, žiada, aby USA a EÚ pomáhali Ukrajine, inak sa zrúti. Určite si to Majdanisti predstavovali inak a nevedia, kam s konopy.

No a preto dnes na Ukrajine koluje populárny vtip – s vysvetlením a je tam aj východisko. Je to vlastne klasický príbeh. „Sedí Mykola na brehu Dnepra, chytá ryby. Chytil zlatú rybku. Ďalej nasleduje klasika: zlatá rybka ho začala prosiť, aby ju pustil, a ta mu za to splní hociktoré jeho želanie. Mykola si poškriabal makovicu a hovorí: „Chcem, aby bol taký Majdan, aby sa to zmenilo a po ňom ľudia ozaj žili lepšie!..“ Zlatá rybka prikývla a poslala ho… Prebral sa Mykola, poobzeral sa a vidí: stojí uprostred obrovského námestia, oproti na budove je dátum – rok 1989. Číta si názov námestia: Tchien-an-men kuang-čchang…

 

Nuž, Ukrajinci nemajú, ako Číňania svoje Námestie nebeského pokoja, ani ten pokoj nemajú, ale na druhej strane majú „Nebeskú stovku“. Nemajú žiadne hospodárske úspechy, ktoré Kyjev sľuboval Západu a vlastným občanom, tak sa radšej chvália medzinárodnými úspechmi. Jediný akože úspech je to zrušenie vízového režimu s EÚ – všetko ostatné sú iba keci. Ale partagenosse stále hovoria o vstupe do EÚ a NATO.

Reklama

Veď snívať môžu. Alebo to iba klamú vlastný ľud? V Európe už dávno pochopili, že je to nereálne. Vieš, aký žart roka koluje v Bruseli? „Ukrajina vstúpi do EÚ hneď po Turecku. Turecko do EÚ nikdy nevstúpi…“ Rovnaké perspektívy má aj čo sa týka vstupu do NATO. Je to úplne jasné, že so súčasným vedením krajiny Ukrajina môže stúpiť akurát tak do … Určite o niekoľko rokov voľakde predsa vstúpi – keď sa zopár razy vymení horná garnitúra v Kyjeve a vyčisti sa vzduch. Neviem síce, kam potom vstúpi Ukrajina – či už do NATO alebo do nejakej inej kaluže, ale určite túto krajinu čakajú veľké premeny. Opakujem, ale nie s touto garnitúrou a obávam sa, že ani s ďalšou. Ozaj musí prebehnúť poriadna výmena generácií.

 

Hlavné, aby sa väčšina Ukrajincov konečne zorientovala, kde je sever. Ja som optimista. Verím, že sa zorientujú. Ale samozrejme, to nebude také rýchle, jednoduché a ľahké.

Súhlasím. Ale ukrajinskí politici by sa mali správať inak. Zatiaľ, ako hlása ľudová múdrosť, všetci sa správajú rovnako zle: hovorí sa, že každý ukrajinský prezident musí ukradnúť milión dolárov, vybudovať plot a zabasnúť Timošenkovú… A ešte sa hovorí, že vždy, keď sa ukrajinskí poslanci vzdávajú funkcie, po nich automaticky vyhlasuje medzinárodné pátranie Interpol.

 

Tam sa veselo kradne. Ale súčasné vedenie krajiny by nemalo prepisovať históriu. Veď sa pomaly v ukrajinských učebniciach dočítaš, že Ukrajincom bol aj Alexander Veľký, aj Ľudovít XIV., ba aj samotný Ježiš Kristus… Niektorí na margo pokusov prepisovať históriu ironizujú, že zatiaľ sa nepodarilo nájsť žiadne ukrajinské mince alebo bankovky aspoň z 19. storočia. Dokazuje to, že už vtedy používali bankové karty…

Prepisovanie minulosti je chyba. Ale niektorí vedia predvídať aj budúcnosť… Včera som si prečítal jeden taký scenár od ukrajinského Nostradama… „Zima r. 2017. Petro Porošenko nariadil zatvoriť plynové kohútiky tranzitného plynovodu, aby sa podarilo definitívne zruinovať ruské hospodárstvo… V noci sa mu do bytu vrútil predseda parlamentu, minister obrany a minister hospodárstva. Kričia: „Nepriateľ nás napadol na všetkých frontoch, naša armáda je zničená, veľké mesta bombardujú, nepriateľ zajtra bude v Kyjeve!“ Petro Porošenko sa nahneval: „Tak predsa sa Rusi odvážili nás napadnúť!“ Noční hostia si iba  pokrútili hlavami: „Neboli to Rusi, ale Nemci…“

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali