PAHREBA. Nad parlamentom sa blýska, hromy divo bijú: šéf Národnej rady Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu – čo teraz?

PAHREBA. Nad parlamentom sa blýska, hromy divo bijú: šéf Národnej rady Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu – čo teraz?

Bratislava 13. augusta 2017 (HSP/Foto: TASR- Jakub Kotian)

 

Nad parlamentom zahrmelo. Jeho šéf Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu. Zdôvodnil to absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii. Koaliční partneri sú v šoku, opozícia spieva chorály, občania sa obávajú chaosu. Čo teraz?

Na snímke predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko (vpravo) a premiér a predseda Smer-SD Robert Fico

Nazdar, Jožo. Čo povieš? Kapitán Danko sa zasa vyznamenal. Ide zrušiť koalíciu.

Reklama

Ale-ale, nie je všetko zlato, čo sa leskne: never všetkému, čo povedia politici. Politici vždy hovoria jedno, myslia si niečo druhé a robia tretie, teda úplne niečo iné. Danko chce vyboxovať lepšie podmienky pre seba a svoju stranu. Je to pochopiteľné. Druhá vec, že sa pohybuje na príliš tenkom ľade a riskuje prepadnúť. Ak to ozaj trochu preženie, koalícia praskne a potom túto krištáľovú vázu už nik nedokáže pozlepovať. Jednoducho sa zničí.

A to si Danko neuvedomuje? Čo chce – predčasné voľby? Je taký sprostý a nevie, že v tejto situácii SNS bude mať ešte menej hlasov a teda postavenie strany bude ešte horšie? Uvedomuje si, že potom sa SNS vôbec nemusí dostať do koalície? Čo chce?

Reklama

To vie asi iba on sám. Ako oficiálny dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Toto povedal do mikrofónu, ale čo si mysli v skutočnosti a čo vlastne chce, tak to vie iba sám Danko. Chce stanoviť nové priority, ktoré, ako vysvetlil, sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

Teda medzi riadkami treba čítať: nedotýkajte sa môjho ministra školstva – to je iba moja kompetencia? Ale odvoláva sa na programové vyhlásenie vlády…

Skôr na programové požiadavky SNS-ky. Vlastne nie sú to žiadne novinky. Chce trinásty  plat a podporu kúpeľníctva, zvýšenie minimálnej mzdy v štátnej správe, 13. a 14. plat bez odvodov, zriadenie slovenských aeroliniek, investičné stimuly do kúpeľníctva a pod. Taktiež chce, aby minister financií neblokoval výstavbu infraštruktúry, aby ministri nekomentovali verejne prácu svojich kolegov, aby koaličná rada zasadala v pravidelných intervaloch a aby sa na rokovanie vlády nedostávali návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada a pod.

No a to nemohol prerokoval v trojici so svojimi koaličníkmi? Prečo to šmaril verejnosti? Prečo sa začal vyhrážať rozbitím koalície? Čo sú to za hry? Prečo to vypuklo teraz?

To sa musíš opýtať Danka. Ktovie, čo sa mu v noci prisnilo a prečo z ničoho nič ide búrať vládnu koalíciu. V piatok na koaličnej rade to vysvetľoval. Uvidíme, čím sa to skončí.

Reklama

Kým koaličníci nevedia, kam z konopí, opozícia má v tejto veci jasné. Napríklad, Boris Kollár bez okolkov povedal, že Danko sa týmto krokom snaží prekryť obrovský škandál s eurofondami a zároveň vytvára veľký tlak na Róberta Fica. Už pochováva vládu.

Ale František Šebej, ktorý v žiadnom prípade nie je priaznivcom Andreja Danka, iba diplomaticky konštatoval, že vypovedanie koaličnej zmluvy z dôvodu prenastavenia pravidiel v koalícii je veľmi neštandardné. Béla Bugár sa snaží zachrániť koalíciu a hrá sa na ešte väčšieho diplomata a tvrdí, že koalícia bude rokovať a predsa sa dohodne. Z Europarlamentu sa ozvala Monika Beňová a zdôraznila, že ju Dankov krok veľmi prekvapil, ale hneď dodala, že v politike treba prebiť veľký prúser ešte väčším prúserom. Na čo to narážala? Poznamenala však, že aj Andrej Danko vie, že v súčasnosti nie je možná žiadna iná vláda ako tá súčasná.

Opozícia je presvedčená, že vláda padne. Napríklad, Jozef Viskupič podčiarkol, že nevie, či si Danko uvedomuje, čo vyprodukoval, lebo toto Viskupič berie ako pád vlády. Tvrdí, že Andrej Danko položil vlastnú vládu. Igor Matovič je presvedčený, že Danko riadenie našej krajiny nezvládol a ukázal, že nie je schopný komunikovať.

Aj ostatní opozičníci si to myslia. Richard Sulík poukázal na to, že Danko robí len to, čo pred ním predseda Ján Slota, keď mu tieklo do topánok. Tvrdí, že vydiera svojich partnerov v korupčnej koalícii a má na to viacero dôvodov: potrebuje odlákať pozornosť verejnosti od korupčnej kauzy okolo rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum. Preto, podľa Sulíka, vyvoláva na pohľad vážny koaličný spor, ale je to skôr fraška.

Ale nie všetci opozičníci sa tešia a myslia si, že ide o pád vlády. Napríklad, Miroslav Beblavý poukazuje na to, že všetci traja účastníci tejto koalície vedia, že lepších partnerov už nenájdu, takže očakáva skôr, že sa znovu dohodnú. Tvrdí, že „pôjde naozaj o prerozdelenie lupu“. Je presvedčený, že je to taktická hra Andreja Danka na to, aby odvrátil pozornosť od svojich škandálov. Hovorí, že „pokojný a skúsený   technológ moci Róbert Fico bude toto všetko chcieť zvládnuť bez straty“…

Reklama

Kým opozícia má nádeje a pochybnosti, koalícia verí, že všetko zasa dopadne dobre. Napríklad, Dušan Jarjabek prízvukuje, že žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí. Tvrdí, že neexistuje žiadna iná alternatíva. Poukazuje na to, že ide len o to, aby sa nastavili vnútorné pravidlá koalície a sú to pravidlá hry, ktoré si musia dohodnúť traja koaliční lídri.

Večný optimista SMERu Miroslav Číž je tiež absolútne presvedčený, že, ako prízvukuje,  zvíťazí zdravý rozum, problém sa vyrieši a koalícia vydrží. Nevidí inú alternatívu a nie sú ňou ani predčasné voľby. Označil Danka za „mladšieho politika“ a vysvetlil, že preto je  niekedy príliš dynamický pri uvažovaní. Vyzval riešiť problémy pokojne.

Mnohí iní koaliční poslanci a ministri sa iba čudujú, ozaj ich Danko prekvapil, ale väčšina verí, že sa všetko usalaší… Ich spoločný postoj asi najlepšie vyjadril Gábor Gál: „Prekvapilo ma to dosť, ideme to riešiť. Svet sa neskončí, ale ideme sa o tom porozprávať. Treba sa k tomu zodpovedne postaviť. Predčasné voľby na Slovensku ešte nikdy nič nevyriešili,“ povedal. Ozaj, svet sa neskončí a koaličníci to budú riešiť. Otázka je, ako to vyriešia?

Nuž, v piatok, na koaličnej rade to mohlo byť zaujímavé a mohli sme byť o niečo múdrejší, ale… Premiér tú koaličnú radu zrušil – údajne sa necítil dobre…

Tak to mu verím: určite sa necíti dobre. Koalícia praská a teraz nevie, čo mu môžu vyviesť koaliční partneri. Určite v zárodku koalície očakával, že mu problémy môže spôsobiť bývalý rival Béla Bugár, ale vyšlo to naopak. To sú otrasy. Čuduješ sa potom, že sa premiér necíti dobre? Koaličníci tvrdia, že na rokovanie o dodatku k súčasnej koaličnej zmluve je ešte čas do 1. septembra. Prečo do 1. septembra? A potom sa už nedá –nastane koniec sveta?

Asi nie. Dušan Jarjabek novinárom povedal, že búrka v pohári vody pominie a o mesiac na to budú len spomínať. Tvrdí, že boli oveľa dôležitejšie veci, na ktorých sa koalícia dohodla. Nuž, počkáme, kým sa pán premiér uzdraví a uvidíme, či zažehná krízu.

Ale zažehná. Myslím si, že Danko nebude príliš tlačiť na pílu. Určite vie, že to môže vyhodiť koalíciu do luftu, ale v budúcich parlamentných voľbách SNS nemusí sa dostať do koalície, ba ani do parlamentu. Určite nebude riskovať. Ale občas politik musí urobiť menší rozruch, aby všetci vedeli, že je tu a vie ovplyvňovať dianie pod Tatrami. Podľa mňa, to bolo také menšie divadielko, ale uvidíme. Občas sa stáva, že na oblohe to aj hrmí, aj blýska, aj vietor rozháňa listy a smeti, ale búrkou to nevyvrcholí. Uvidíme. Nech sa pán premiér uzdraví…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

13:35

Ceny zlata v piatok ráno prudko vzrástli a priblížili sa k rekordným maximám po správach o izraelských útokoch na Irán, ktoré zvýšili dopyt po tzv. bezpečných investíciách. Spotová cena zlata sa v piatok ráno nakrátko vyšplhala až na 2417,79 USD (2264,06 eura) za uncu (31,1 gramu). Júnový kontrakt na zlato na komoditnej burze Comex stúpol 2433 USD za uncu.

13:32

Skupina G7 v piatok v súvislosti s útokom v Iráne vyzvala na zmiernenie napätia v regióne a varovala pred “katastrofálnymi dôsledkami pre civilné obyvateľstvo” v prípade plnohodnotnej izraelskej operácie v meste Rafah. Ministri zahraničných vecí týchto siedmich najvyspelejších krajín sa na stretnutí na Capri taktiež zaviazali pomôcť Ukrajine s protivzdušnou obranou.

13:26

Havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP). Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. V piatok to po stretnutí s ministrom dopravy Jozefom Rážom (nominant Smer-SD) povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Cez PPP projekty by sa mohla rozšíriť aj železničná trať z Bratislavy do Košíc.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) gestikuluje na brífingu počas kontrolného dňa na rezorte dopravy
13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali