PAHREBA. Jablká a hrušky rakúskych volieb, krajná pravica, Kotleba, banderovci, veteráni Waffen-SS, UPA, OUN a iné

PAHREBA. Jablká a hrušky rakúskych volieb, krajná pravica, Kotleba, banderovci, veteráni Waffen-SS, UPA, OUN a iné

Bratislava, 29. mája 2016 (HSP/Foto/AP-Ronald Zak)

 

Celá európska demokracia oslavuje! Hofburg neskončil v rukách krajnej pravice. Novým rakúskym prezidentom sa stane Alexander Van der Bellen. O krôčik zvíťazil nad kandidátom, z ktorého celá EÚ bola mimoriadne nervózna…

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen

Ahoj, Jožo. Prečo si v športovom oblečení? To sú ešte dozvuky majstrovstiev sveta v hokeji? Ale veď sa už pred dvoma týždňami skončili.

Reklama

Nie, išlo o inú súťaž. Fandil som jednému kandidátovi v rakúskych voľbách.

Aha, bol to mimoriadne napínavý súboj. A ktorému kandidátovi si fandil?

Reklama

Tomu, ktorý prehral… A mnohí hovoria, že voľby boli zmanipulované. Víťaz získal o štipku viac ako 50 percent hlasov a porazený kandidát o pár desiatok percenta menej. Štatistici tvrdia, že o novom rakúskom prezidentovi rozhodol rozdiel 31 026 hlasov. Vyhral 72-ročný Van Der Bellen. Neviem, aj v Rakúsku potrebujú na čele štátu dôchodcov? Na druhej strane sa celá Európa triasla z Hofera, ktorý kandidoval za Slobodnú stranu Rakúska, a už dávnejšie jeho strane dali nálepku populistickej krajnej pravice. Ale podľa mňa to nie je zle. Navyše má iba 45 rokov. Je ešte dosť mladý, ale už dostatočne skúsený. Nerozumiem tým Rakúšanom.

Ale veď nešlo o vek, ale o politické názory a postoje. Rakúšania si nezvolili pravicového radikála, ale triezveho politika. Nerozumieš Rakúšanom? Ale aj na Slovensku sú ľudia, ktorí im rozumejú. Čo napríklad povedal náš minister zahraničia Miroslav Lajčák, mimochodom potenciálny šéf OSN? „Nakoniec s istou neskrývanou úľavou sme si vypočuli nášho rakúskeho kolegu, že vyhral kandidát s podporou Zelených Alexander Van der Bellen a dá sa povedať, že Rakúsko sa vyhlo tomu, aby sa stalo prvou európskou krajinou, kde sa predstaviteľ extrémistickej politickej strany stal hlavou štátu.“ To povedal. Stručne a jasné. Úplne s tým súhlasím. A ty asi nie?

No určite nie. Čo už ten dedko brežnevského veku urobí pre Rakúsko? Bude to obyčajná babka, ktorá bude poslúchať Brusel, Berlín, Paríž a samozrejme Washington. Myslím si, že Rakúšania si toto určite neželajú. Prinajmenšom, polovica, ktorá hlasovala za Hofera.

Pozri sa. Situácia v EÚ je komplikovaná. Kríza, sankcie, migranti a iné radosti života. A aj náš minister priznal, že nárast extrémizmu je hlbší fenomén a je faktom, že ľudia prestávajú veriť štandardným stranám. Ale sú predsa nejaké mantinely. Určite by nebolo dobre, keby vyhrala krajná pravica. Čo povedal Lajčák? „Ľudia prestávajú mať dôveru k štandardným politickým stranám. Možno aj preto, že nemajú pocit, že hovoria ich jazykom a utiekajú sa k tým, ktorí im sľubujú, že vyriešia ich problémy rýchlo a bezbolestne.“ Ale sú to všetko populisti a klamári. Nič dobre neurobia.

Nesúhlasím. Faktom je, že prezidentská kampaň rozdelila Rakúšanov na dve časti – prakticky rovnaké. Chýbalo iba pár hlasov – a vyhral by Hofer. Má jasný postoj. Je to razantný odporca imigrácie. Možno je trochu radikálnejší, ale v Európe, ale aj u nás, tých ľudí, ktorí sa vyjadrujú jasnejšie, nekľučkujú, snažia sa realizovať pronárodnú vlasteneckú politiku, považujú za nacionalistov, radikálov a dokonca za fašistov. Tak v tom naši demokrati a liberáli majú obrovský mišmaš. Fašizmus a nacionálsocializmus je to niečo iné.

Reklama

V Rakúsku, ako v každej inej krajine, je zvláštna osobitná situácia. Predošlé vlády tam sľubovali reformy, hlavne v priebehu ostatných 10 rokov, ale príliš toho neurobili. Samozrejme, verejnosť je rozčarovaná a frustrovaná. Kým pred niekoľkými rokmi by tam takmer nik nepodporil takú ultrapravicovú Stranu slobodných, v súčasnosti ľudia hľadajú iné varianty – alternatívu tradičným stranám. Lenže je to otázne, či by iná, neštandardná strana urobila to lepšie, ako tradičné strany: ako v Rakúsku, tak aj u nás.

Výsledky rakúskych prezidentských volieb odrážajú obrovské spoločenské zmeny a túžbu obyvateľstva po zmenách. Presne ako počas našich parlamentných volieb. Aj u nich, aj u nás ľudia sú rozčarovaní skorumpovanými a lenivými politikmi, ich amaterizmom, klamstvami a hlúposťou. Preto už neveria štandardným stranám. Plus tie štandardné strany sem púšťajú milióny migrantov, ktorí zničia Európu. Preto im neveria a chcú nových ľudí na čele štátu.

Fajn, nech si volia nové strany – ale odtiaľ potiaľ. Sú predsa určité mantinely. No neviem si predstaviť, čo by bolo s Európou, keby v Rakúsku vyhral Hofer, v Nemecku Pegida alebo Vagenknehtová, vo Francúzsku Le Penová, v Maďarsku Jobbik a u nás Kotleba. Tak to by sme mohli starú dámu Európu prežehnať a pochovať.

Ani náhodou. Ako všetci slintaví demokrati mýliš si jablká a hrušky. Trochu razantnejších, otvorenejších a vlasteneckých politikov považujete za nacionalistov a fašistov. Ale ozajstných fašistov tolerujete a zatvárate oči, tvrdíte, že neexistujú. V slobodných demokratických a bohabojných pobaltských štátoch stále oslavujú veteránov Waffen SS, ale také Rusko, ktoré bojovalo proti fašistom a oslobodilo pobaltské štáty, považujú za okupanta a agresora.

Nepreháňaj. Pobaltské štáty sa nehlásia k nacionalsocialistickej alebo fašistickej ideológii. To, že majú problémy s Ruskom, ešte neznamená, že podporujú fašizmus.

Reklama

A čo tie pamätné slávnosti a ospevovanie veteránov Waffen SS, čo tie fakľové prevody? Mimochodom, celý slobodný demokratický svet podporuje Ukrajinu, kde takisto s fakľami pochodujú neonacisti, vedenie štátu za národných hrdinov považuje fašistických „spolupracovníkov“ a masových vrahov – Banderu, Šucheviča a iných. Dodnes tam ospevujú zločinecké jednotky UPA a OUN, ktoré vyvraždili stovky tisíc ľudí. Veď samotné najpopulárnejšie heslo na Ukrajine „Sláva Ukrajine – hrdinom sláva!“ je o tých „hrdinoch“ – z UPA, OUN a pod. Ale celý demokratický svet si to nevšíma. Prečo? Nechce si to všímať.

Netvrdím, že nie sú menšie nezrovnalosti, ale stále to preháňaš. Ten demokratický svet, na ktorý nadávaš, iba nechce, aby sa k moci dostali radikáli, typu Hofera, Kotlebu, Jobbika, Pegidy, Marine Le Penovej a pod., lebo potom nevieme, ako by sme dopadli. Myslím si, že by sa to skončilo zle. A neporovnávaj to s Pobaltskom a Ukrajinou.

A prečo nie?! Veď to všetko máte postavené na hlavu! Pobaltskí a ukrajinskí nacionalisti sú dobrí a sú to nevinné ovečky? Fajn. A čo by ste všetci povedali, keby nacionalisti, radikáli a ako ich nazývate „fašisti“ robili to isté, ako tie dobré duše a bohabojní občania v Pobaltsku a na Ukrajine? Akoby reagovali vo Washingtone, Bruseli, Berlíne a Paríži, keby Le Penová, Kotleba a Hofer zvolali svojich priaznivcov, podpálili pneumatiky pred prezidentským palácom každý vo svojom hlavnom meste, hádzali na policajtov molotové koktaily, potom vyhodili vládu a prezidenta a na pódiu pred prezidentským palácom obyčajným hlasovaním pár tisíc ľudí si zvolili novú vládu svojej krajiny… Uznal by celý demokratický svet na čele s Washingtonom takú vládu? Určite nie. Ale kyjevskú vládu vytvorenú podobným spôsobom uznal… Zasa je tu dvojitý meter a trojité štandardy. Takže je to otázka, kto je ozaj fašista…

A čo tu zasa trepeš o dvojitom metre? Kedy na Západe alebo za oceánom tvrdili, že musí byť nejaký dvojitý meter? Sú celosvetové štandardy a nie je žiaden dvojitý meter.

Ale určite je! Mali sa ti to, čo som povedal? No dobre. Aspoň jeden príklad za všetky. Všeľudové referendum na Kryme rozhodlo, že polostrov sa vrátil do Ruska. Je to kriminál, škandál, agresia! Ale 15 rokov predtým zbombardovali Juhosláviu, odtrhli od krajiny obrovský kus a vytvorili nový štát, ktorý tam predtým nikdy neexistoval. A celý demokratický svet  tlieskal  – je to slobodné, demokraticky, tak to má byť! Ani to nie je dvojitý meter?

Teraz si ty mýliš jablká a hrušky. V Kosove likvidovali Albáncov, preto demokratický svet zasiahol. Iné východisko nebolo. Ale na Ukrajine, na Kryme iné východisko bolo.  

Aké? Veď už v novembri 2013 v Kyjeve dáv reval „Moskovčanov na nože!“ A keby sa Pravý sektor a podobní „demokrati“ dostali na Krym? Vieš, čo by sa stalo? Potom by tá vojna, ktorá beží na Donbase, bola slabým odvarom: na Kryme by pozabíjali nie stovky, ale státisíce ľudí!  Aha, referendum je to podľa teba zle, ale bombardovanie suverénneho štátu je v poriadku? Fajn, keď hovoríš, že neexistuje dvojitý meter, tak potom to, čo robí jeden, môže urobiť aj druhý. Tak potom aj Rusi by mohli urobiť to, čo urobili Američania?

No a čo také by urobili Rusi, čo urobili Američania? Kto im zakazuje robiť to isté?

Robíš srandu? To by sa celý tvoj slobodný a demokratický svet postavil na parohy!.. Fajn, Srbi boli zlí, Američania ich zbombardovali. Ale teraz to otočíme. Spojené štáty už dlhšie sa hašteria s Venezuelou, Brazíliou a pod. Fajn, to sú tie zlé štáty – treba ich bombardovať! Tak priletia ruské bombardéri a zbombardujú Venezuelu a Brazíliu, odrežú tam kúsok územia a vytvoria nové štáty – napríklad, pre utláčaných domorodcov Indiánov. To sa nikomu v celom svete nemôže prisniť ani v tom najhoršom sne, však? To sa nikdy nestane. Ale Američania mohli bombardovať krajinu v centre Európy a celá demokratická „slobodná“ Európa sa usmievala a prikyvovala: „Takto má byť, je to správne…“ A keď bude treba, Američania zasa budú niekoho bombardovať – v Európe, v Ázii, v Latinskej Amerike. A zasa celý demokratický svet im bude tlieskať. A zasa povieš, že neexistuje dvojitý meter?!..

Vieš čo, tak sa nedohodneme. Ty si tiež extrémista a radikál. Nie si náhodou členom Ľudovej strany Naše Slovensko? Na teba by si mala posvietiť polícia. Veď vyzeráš ako normálny človek, ale rozprávaš také bludy! Zasa si bol na nejakom mítingu?

Reklama

Nie som členom žiadnej strany a nerozprávam bludy. Na rozdiel od väčšiny zaspatých a pribrzdených občanov Európy začal som rozmýšľať, až ma praskala hlava. Ale snažím sa byť objektívny, obhajujem pravdu a nepoužívam dvojitý meter – na rozdiel od tvojich demokratických politikov, analytikov a „akože slobodných“ médií a štandardných politických strán. Mám toho už po krk. Stará dáma Európa potrebuje zmeny. Ale starí ošúchaní politici to už nedokážu. Preto treba urobiť „výberové konanie“. Dúfam, aj ty na to prídeš – ako aj ostatní. Možno ti to trochu potrvá, ale určite na to prídeš: pravda je pravda…

Myslí si svoje, ale ja si myslím svoje.  Budúcnosť ukáže, kto z nás mal tu pravdu.  

No tak v tomto s tebou dnes výnimočne súhlasím. Budúcnosť ukáže. A určite potvrdí to, čo tvrdím dnes: všetci majú rovnaké práva, ale aj rovnaké povinnosti. Nik na tejto planéte nie je vyvolený, nie je pánom, ani žandárom. Pre nikoho neplatí dvojitý meter a trojité štandardy. Trochu skôr alebo neskôr na to viacerí prídu. A potom budeš zízať, ako sa to všetko zmení. Potom sa zistí, kto je ozaj demokrat a kto je fašista. Vzduch sa vyčistí, uvidíš…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali