Otvorený list primátora Kysuckého Nového Mesta majiteľov spaľovne prekvapil, na otázky však odpovedali

Otvorený list primátora Kysuckého Nového Mesta majiteľov spaľovne prekvapil, na otázky však odpovedali

Kysucké Nové Mesto 18. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Obyvatelia Kysuckého Nového Mesta dlhodobo a opakovane prejavujú nevôľu s prevádzkovaním spaľovne nebezpečného odpadu v meste. Vyhlásil to primátor Marián Mihalda po tom, čo sa rozhodol otvoreným listom vyzvať ku komunikácii majiteľov spaľovne zo spoločnosti FCC Slovensko, s. r. o. Tých forma oslovenia síce prekvapila, ale na všetky primátorove otázky odpovedali. V záujme lepšej informovanosti obyvateľstva sú pripravení v prevádzke spaľovne usporiadať každoročne Deň otvorených dverí

Na snímke spaľovňa odpadu

Spaľovňa v Kysuckom Novom Meste funguje už viac ako 20 rokov a viackrát už k jej prevádzke spísovali protestnú petíciu. Naposledy pred tromi rokmi, keď ju podpísalo viac ako päťtisíc občanov. Primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda pôsobí vo funkcii prvý rok a ako tvrdí, nemá žiaden záujem veci súvisiace so životným prostredím zahmlievať či bagatelizovať. “Aj preto sme zvolili formu otvoreného listu, kde sme položili prevádzkovateľom predmetnej spaľovne osem otázok. Očakávame konkrétne odpovede bez schovávania sa za odpovede úradov. Ak je všetko v poriadku, nevidíme žiaden problém, pre ktorý by bolo nemožné riadne občanom, ktorí sa tu delia o životný priestor so spaľovňou, odpovedať. Budeme to považovať za prejav vôle spolupracovať s mestom a občanmi,” uviedol pre agentúru SITA primátor Mihalda.

Reklama

V otvorenom liste, ktorý kysuckonovomestský primátor zaslal spoločnosti FCC Slovensko, s. r. o. 11. októbra, sa objavilo osem otázok, odpovede na ne podľa Mihaldu najviac zaujímajú verejnosť. Primátor sa napríklad pýtal na zabezpečenie zamedzenia úniku škodlivín do ovzdušia a podzemných vôd, technologické princípy spaľovne, opatrenia v prípade havárie, ale aj na to, kde je skladovaný odpad pred spaľovaním a v akom dennom harmonograme spaľovňa pracuje.

Majitelia spaľovne reagovali bezodkladne a agentúra SITA už disponuje ich odpoveďami, ktoré by podľa primátorovho avíza mali byť zverejnené aj na webovej stránke mesta. “Táto forma oslovenia nás prekvapila, pretože sme v poslednom čase neevidovali žiadne podnety, či už zo strany mesta, alebo občanov. Naďalej nám však záleží na tom, aby nedochádzalo k žiadnym negatívnym vplyvom na životné prostredie a zdravie obyvateľstva,” uviedol v reakcii na otvorený list primátora Kysuckého Nového Mesta obchodný riaditeľ FCC Slovensko, s. r. o. Petr Urbánek.

Reklama

Podľa jeho slov prevádzka spaľovne podlieha najprísnejším štandardom v súlade s platnou legislatívou. Z pohľadu ochrany ovzdušia je k dispozícii 24-hodinový online monitoring prístupný pre pracovníkov okresného úradu, verejne prístupný je aj mesačný a ročný protokol emisií. “Automatický systém riadenia a regulácie spaľovania umožňuje spaľovať len také množstvá odpadov, aké je schopné filtračný a čistiaci systém plnohodnotne spracovať. Výpadok čistenia nie je možný, existuje len výpadok celého zariadenia a v tom prípade je automaticky ukončený aj proces spaľovania. Pre prípad havárie, ako napríklad výpadok elektrického prúdu, keď je možný únik znečisťujúcich látok do ovzdušia, je spaľovňa vybavená novým záložným zdrojom elektrickej energie, ktorý reaguje do pár sekúnd a následne pokračuje proces spaľovania,” uviedol k téme ochrany ovzdušia a prípadnej havárie Petr Urbánek.

Spaľovňa odpadov v Kysuckom Novom Meste má vydaný súhlas na tepelné zneškodňovanie ostatných a nebezpečných odpadov, z toho približne 95 % nemocničných odpadov a 5 % priemyselných. Komunálny odpad tu nie je možné spracovávať. FCC Slovensko sa vyjadrila aj k problematike bezpečnosti spaľovania nemocničných odpadov. “Riziko nebezpečenstva je veľmi nízke, keďže odpad podlieha prísnym bezpečnostným kritériám podľa zákona o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov a podľa vykonávajúcich vyhlášok Ministerstva životného prostredia SR k tomuto zákonu. Všetky odpady zo zdravotníckych zariadení sú zneškodňované výlučne tepelnou úpravou, a to z dôvodu dodržiavania požiadavky uvedenej v zákone o odpadoch, ktorá zakazuje skládkovať akýkoľvek odpad zo zdravotnej a veterinárnej starostlivosti aj po jeho spracovaní alebo úprave,” uvádza sa v odpovedi na otvorený list.

Pred štyrmi rokmi sa v spaľovni konal Deň otvorených dverí s cieľom vysvetliť občanom Kysuckého Nového Mesta princíp spaľovania odpadu a celkovej technológie. Spoločnosť FCC Slovensko, s. r. o. avizuje, že je v prípade záujmu pripravená usporadúvať takéto podujatie každoročne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali