OTS:Bloomberg Philanthropies zahajuje súťaž pre primátorov európskych miest 2013

OTS:Bloomberg Philanthropies zahajuje súťaž pre primátorov európskych miest 2013

— Súťaž vyzýva predstaviteľov európskych miest, aby prišli s odvážnymi riešeniami bežných problémov – a podelili sa s nimi s ostatnými vo svete

— Približne 600 miest sa môže uchádzať o 9 miliónov EUR vo flexibilných fondoch

LONDÝN, 24. septembra 2013 /PRNewswire/ — Michael R. Bloomberg dnes oznámil zahájenie súťaže pre predstaviteľov európskych miest s názvom Mayors Challenge 2013 – 2014 spoločnosti Bloomberg Philanthropies, ktorej cieľom je inšpirovať predstaviteľov európskych miest, aby prišli s odvážnymi nápadmi na riešenie najzávažnejších problémov a zlepšenie života mestách – o ktoré by bolo možné sa podeliť s inými mestami. Podľa vzoru úspešnej uvádzajúcej súťaži v Spojených štátoch amerických získa víťazné mesto hlavnú cenu súťaže Mayors Challenge (bloomberg.org/mayorschallenge) vo výške 5 mil. EUR a ďalšie štyri mestá, ktoré prídu s najodvážnejšími a najviac využiteľnými nápadmi, dostanú 1 mil. EUR.

Reklama

(Fotografia:  http://photos.prnewswire.com/prnh/20130924/NY85152 )

"Súťaž Mayors Challenge mala tu v Spojených štátoch veľký úspech a teraz ju prenášame cez Atlantik, aby sme našli úplne nové vynikajúce nápady," povedal Michael R. Bloomberg, filantrop a primátor mesta New York City. "Mestá v mnohých veciach menia budúcnosť a súťaž Mayors Challenge by mala pomôcť tento pokrok urýchliť a rozšíriť vo všetkých smeroch."

Reklama

Súťaž je určená pre hlavných predstaviteľov európskych miest s viac ako 100 000 obyvateľmi, ktorí by mali predložiť najodvážnejšie nápady svojho mesta. Tieto nápady sa musia týkať riešenia závažného problému, zlepšenia zákazníckych služieb pre obyvateľov, vytvorenia značnej efektívnosti pre riadenie a/alebo zabezpečenia väčšej zangažovanosti verejnosti. Súťaže sa môže zúčastniť približne 600 miest z celej Európy.

Mestá sa musia nachádzať v jednom z členských štátov Európskej únie alebo v iných krajinách pridružených k 7. rámcovému programu, a to konkrétne: Albánsko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Cyprus, Česká Republika, Čierna Hora, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Island, Írsko, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macedónsko, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko a Turecko.

K primátorovi Bloombergovi sa dnes pripojil aj primátor Londýna Boris Johnson, primátorka Varšavy Hanna Gronkiewiczová-Waltzová a primátor Florencie Matteo Renzi, ktorí zahájili súťaž Mayors Challenge na londýnskej radnici.

"Rovnako ako starosta Bloomberg som pevne presvedčený, že vedúci predstavitelia na miestnej úrovni sú schopní pomôcť vyriešiť globálne problémy – kľúčom k úspechu je, aby sa o tieto najlepšie nápady podelili spoločne," povedal primátor Londýna, Boris Johnson. „Súťaž Mayors Challenge je len ďalším príkladom programov pomoci spoločnosti Bloomberg Philanthropies pri inovácii miest po celom svete. Je to vzrušujúci deň pre Londýn a našich európskych priateľov.“

"Súťaž Mayors Challenge predstavuje príklad kreatívneho riešenia problémov a flexibilného financovania, ktoré môžu pomôcť inovovať európske mestá," povedala Hanna Gronkiewiczová-Waltzová, primátorka Varšavy a prezidentka spoločnosti EUROCITIES. "Ponúka zdroje, nielen peňažnú odmenu, ale aj celkovú podporu rozvíjať nápady do praktických riešení. Som presvedčená, že uznanie, ktoré súťaž ponúka, bude inšpirovať aj mnohé ďalšie mestá. Spoločnosť EUROCITIES je veľmi rada, že môže byť partnerom spoločnosti Bloomberg Philanthropies."

Reklama

"Mestá zohrávajú zásadnú úlohu pri riešení problémov národov v celej Európe," povedal Matteo Renzi, primátor Florencie. "Sú skutočne hnacími motormi inovácie. Som nadšený z tejto výzvy a teším sa, ako bude Florencia a ďalšie vedúce mestá rozvíjať odvážne nápady v nadchádzajúcich mesiacoch."

Súťaž Mayors Challenge podporia tri popredné európske organizácie. Sieť hlavných európskych miest EUROCITIES sa bude podieľať na zapájaní miest do tejto súťaže. Spoločnosť EUROCITIES spojí miestne vlády najväčších miest Európy a partnerských miest, ktorí spoločne zastupujú 130 miliónov občanov v 35 krajinách. LSE Cities, medzinárodné centrum pri londýnskej škole ekonomických a politických vied (London School of Economics and Political Science) bude vedeckým partnerom. Nadácia Nesta zo Spojeného kráľovstva zameraná na inovácie bude slúžiť ako partner pri vykonávaní nápadov.

Časový harmonogram súťaže Mayors Challenge:

– Mestá by mali zaslať odpoveď, či sa súťaže zúčastnia, do 11. novembra 2013.

– Mestá musia predložiť prihlášky do 31. januára 2014.

Reklama

– Na jar sa zverejní 20 finalistov. V máji sa tímy z týchto miest zúčastnia dvojdenného stretnutia Bloomberg Ideas Camp, kde poprední odborníci z oblasti politiky, programov a inovácií pomôžu mestám posilniť a rozšíriť ich nápady s cieľom zaistiť čo najväčší vplyv.

– Finalisti predložia opravené žiadosti do polovice leta.

– Víťazi budú zverejnení na budúcu jeseň. Okrem peňažnej ceny dostanú víťazné mestá aj cenu od svetoznámeho návrhára Olafura Eliassona, ktorý ich vyrobí priamo pre nich.

Víťazi budú vybraní na základe ich vízie, potenciálneho vplyvu, plánu realizácie a potenciálneho rozšírenia do iných miest. Spoločnosť Bloomberg Philanthropies sa bude spoliehať na nezávislú výberovú komisiu európskych odborníkov na inovácie a politiku miest, ktorá jej pomôže vybrať víťazné mestá. Zloženie výberovej komisie sa oznámi túto jeseň.

Hlavným aspektom súťaže Mayors Challenge je umožniť miestnym predstaviteľom riešiť najnaliehavejšie problémy podľa svojho výberu. Minulý rok, keď sa súťaž Mayors Challenge začala v Spojených štátoch, sa zúčastnilo viac ako 300 amerických miest a prihlášky sa týkali celej škály rozličných problémov. Hlavné mesto štátu Rhode Island, Providence, získalo hlavnú cenu súťaže Mayors Challenge za inovácie a 5 mil. USD na implementáciu jeho prevratnej iniciatívy v oblasti raného vzdelávania. Okrem toho ďalšie ceny súťaže za inovácie vo výške 1 mil. USD získali mestá Chicago v štáte Illinois, Houston v Texase; *Philadelphia v Pensylvánii; a Santa Monica v Kalifornii.

Viac informácií o súťaže Mayors Challenge nájdete na webovej stránke bloomberg.org/mayorschallenge a na sociálnej sieti Twitter ako @BloombergCities.

O spoločnosti Bloomberg Philanthropies

Cieľom spoločnosti Bloomberg Philanthropies je zabezpečiť lepší a dlhší život čo najväčšiemu počtu ľudí. Organizácia sa zameriava na 5 kľúčových oblastí pre dlhodobú zmenu: verejné zdravie, životné prostredie, vzdelávanie, vládne inovácie, ktorých sa týka aj súťaž Mayors Challenge, a umenie. Spoločnosť Bloomberg Philanthropies zahŕňa všetky charitatívne aktivity Michaela R. Bloomberga vrátane jeho nadácie a osobných darov. V roku 2012 sa prerozdelilo 370 mil. USD. Viac informácií nájdete na www.bloomberg.org.

Reklama

Pre viac informácií o spoločnosti Bloomberg Philanthropies môžu médiá kontaktovať Meghan Womackovú na meghan@bloomberg.org.

Kontakt pre médiá:

Jessica Anderson

MayorsChallenge@hkstrategies.com

Reklama

+44 20 7413 3115

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali