Ostatky zosnulého saleziána Poláčka previezli z Ríma a pochovali v Černíku

Ostatky zosnulého saleziána Poláčka previezli z Ríma a pochovali v Černíku

Černík 14. marca 2017 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Vo filiálnej obci farnosti Komjatice, v Černíku, pochovali 11. marca 2017 významného rodáka, kňaza saleziána dona Klementa Poláčka, ktorý zomrel v Ríme 3. marca vo veku 87 rokov.

Ostatky zosnulého saleziána Poláčka previezli z Ríma a pochovali v Černíku

Pohrebná svätá omša sa konala v kostole Ducha Svätého. Predsedal jej Mons. Jozef Haľko, pomocný bratislavský biskup, prítomní boli aj provinciál saleziánov Jozef Ižold SDB a ďalší spolubratia, kňazi – rodáci komjatickej farnosti, ako aj iní kňazi, rehoľné sestry a veriaci – rodáci z Černíka i okolitých farností. Kazateľom rozlúčkovej kázne bol don Štefan Turanský. Za všetkých rodákov sa s don Klementom rozlúčil i starosta obce Černík Ľudovít Kuťka. Po skončení pohrebnej svätej omše boli telesné pozostatky zosnulého dona Klementa Poláčka uložené do novej hrobky v blízkosti svojich rodičov.

Reklama

Don Klement Poláček sa narodil 7. októbra 1929 v Černíku ako piate zo šiestich detí. Po ľudovej škole v rodisku študoval na biskupskom gymnáziu v Trnave, kde sa stretol ako s profesorom chémie, aj s bl. Titusom Zemanom. V roku 1945 vstúpil do noviciátu k Saleziánom v Hronskom sv. Beňadiku, kde 16. augusta 1946 zložil prvé sľuby. Po internovaní v Podolínci v apríli 1950 bol prevelený na Priehradu mládeže pri Púchove. V apríli 1951 bol účastníkom tretej, neúspešnej výpravy na západ pod vedením bl. Titusa Zemana. Patril medzi málo tých, ktorých sa štátnej bezpečnosti nepodarilo chytiť a zatknúť. Cez hranice do Rakúska sa potom dostal vo veľkej výprave, ktorú začiatkom decembra 1951 zorganizoval František Reves. V Rakúsku ako mladý salezián doštudoval filozofiu v Linci, kde 31. júla 1953 zložil večné sľuby a 1. júla 1957 bol vysvätený za kňaza. Pedagogiku vyštudoval na Saleziánskom pápežskom aténeu. Akademickej práci na saleziánskom Pedagogickom inštitúte v Ríme, ktorý je dnes súčasťou Pápežskej saleziánskej univerzity, zasvätil prakticky celý svoj život. V roku 1962 na inštitúte získal doktorát z psychológie. Vyučoval na saleziánskych školách v Ríme a od roku 1966 bol asistentom na Pedagogickom inštitúte, kde sa v roku 1981 stal riadnym profesorom.

Vo svojom profesionálnom živote pracoval hlavne na poli výskumu a vývoja diagnostických pomôcok a v oblasti voľby povolania. Súbežne s touto prácou sa venoval formácii stredoškolských učiteľov. Neustále pracoval na svojom odbornom raste absolvovaním mnohých zahraničných ciest a nadväzovaním kontaktov s prestížnymi univerzitami a akademickými strediskami vo svete. Je autorom početných odborných publikácií. Medzi najznámejšie patria knihy pre mládež: „Vzrast v láske“ a „Dozrievanie v láske“, ktoré boli v náklade tridsaťtisíc kusov prepašované na Slovensko ešte počas totalitného režimu. Vďaka svojej odbornosti bol don Poláček od sedemdesiatych rokov minulého storočia členom rôznych odborných asociácií, ako napr. Talianskej organizácie školského a profesionálneho zamerania, ktorá spolupracovala v oblasti tvorby talianskych zákonov. Taktiež bol členom mnohých redakčných rád rôznych pedagogických časopisov. Kontakt s vlasťou udržiaval aj cez Vatikánsky rozhlas svojimi príspevkami z oblasti psychológie a pastorácie mládeže. Don Klement zomrel zaopatrený sviatosťami 3. marca 2017 v Ríme.

Reklama

“Z úprimného srdca v mene Saleziánskej rodiny, príbuzných i farnosti, vyjadrujeme vďaku otcovi biskupovi Jozefovi Haľkovi, prítomným kňazom, rehoľným sestričkám i všetkým veriacim, ktorí dona Klementa odprevadili na jeho poslednej ceste, i tým, ktorí s láskou pomáhali pri organizovaní a priebehu pohrebných obradov,” uviedol pre TK KBS Štefan Vícen, farár farnosti Komjatice.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali